Kültür ve Turizm Bakanı Avcı:

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı:

"Türkiye'de bugün yeni müzecilik anlayışına bağlı olarak 198 müze ve 138 düzenlenmiş ören yerleriyle ziyaretçilerimizi kabul ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ikisi yeni, 12'si yenilemiş 14 müze hizmete açtık. Bu yıl da 11'i yeni 17 müzeyi daha hizmete sunacağız"

ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Türkiye'de bugün yeni müzecilik anlayışına bağlı olarak 198 müze ve 138 düzenlenmiş ören yerleriyle ziyaretçilerimizi kabul ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ikisi yeni, 12'si yenilemiş 14 müze hizmete açtık. Bu yıl da 11'i yeni 17 müzeyi daha hizmete sunacağız." dedi.

Bakan Avcı, Antalya'nın Demre ilçesinde Likya Uygarlıkları Müzesi'nin açılışına katıldı. Avcı, müzenin bulunduğu ören yerinin girişinde eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından karşılandı.

Açılış öncesinde Antalya'da şehit cenazesine katıldığını belirten Avcı, yaptıkları bu müze açılışıyla teröre ve teröristlere en güzel cevaplardan birisini vermiş olduklarını söyledi.

Avcı, "Çünkü terör insanlık düşmanıdır. Buralar kültürün yani insanlığın simgeleştiği alanlardır. Terör bunların da düşmanıdır. Onun için bizim bu tür eserleri huzur ve güvenlik içinde yapmamızı sağlayan şehitlerimize, gazilerimize bir kez daha minnetlerimizi arz ediyoruz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz." diye konuştu.

Müzeleri sadece turistlerin ilgi alanları olarak görmediklerini belirten Avcı, müzeleri sadece görsel alan olarak değil birer eğitim alanı olarak da gördüklerini dile getirdi.

Günümüz dünya turizminde doğal güzellikler kadar kültürel zenginliklerin de önemli olmaya başladığına dikkati çeken Avcı, "Kültürel alanlara ilgi gittikçe artıyor. Özellikle Japonya, Amerika ve Avrupa'dan gelen üst gelir düzey gruplarındaki turistler için kültür turizmi öncelikli yer tutuyor. Antalya da bu bakımdan büyük bir zenginlik sergiliyor." dedi.

Antik Likya Uygarlığı kentlerinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini hatırlatan Avcı, bu listeye daha fazla tarihi yerin girmesi için çaba göstereceklerini kaydetti.

- "Bu yıl 11'i yeni 17 müze açılacak"

Açılışını gerçekleştirdikleri Likya Uygarlıkları Müzesi'nin yaklaşık 15 milyon liralık bir bütçeyle yapıldığını kaydeden Avcı, şu bilgileri verdi:

"Müze 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip. Bin 700 metrekare de teşhir alanı bulunuyor. Müzede bin 6 eser sergilenecek. Türkiye'de bugün yeni müzecilik anlayışına bağlı olarak 198 müze ve 138 düzenlenmiş ören yerleriyle ziyaretçilerimizi kabul ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ikisi yeni, 12'si yenilemiş 14 müze hizmete açtık. Bu yıl da 11'i yeni 17 müzeyi daha hizmete sunacağız."

Bu arada, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, kürsüde bulunan Avcı'nın yanına gelerek konuşmasını yarıda kesti. Topçu, Avcı'dan sit sorununa çözüm bulunmasını istedi.

Müzenin açılış kurdelesini Avcı ile birlikte Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Antalya milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç ve Atay Uslu birlikte kesti.

Müzeyi gezen Avcı, sergilenen tarihi eserler hakkında bilgi aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :