Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı Bilecik'te

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı Bilecik'te

Arıcı: "Türkiye'de eğer seyircilerin düzene girmesini, ailelerimizle ve çocuklarımızla maçlara gitmek istiyorsak, passolig ve e-bilet uygulamasını muhakkak hayata geçirmemiz gerekiyor"

BİLECİK (AA) - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve Türkiye Futbol Federasyonu Hakem ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Genel Başkanı Abdurrahman Arıcı, "Türkiye'de eğer seyircilerin düzene girmesini, ailelerimizle ve çocuklarımızla maçlara gitmek istiyorsak, passolig ve e-bilet uygulamasını muhakkak hayata geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Arıcı, bir restoranda Türkiye Futbol Federasyonu Hakem ve Gözlemcileri Derneği Bilecik Şubesinin 2014-2015 sezonu açılış programında, 1974 yılında tıp fakültesi öğrencilik yıllarında saha doktorluğu yaptığını ve 1978 yılında hakemliğe başladığını anlattı.

Üniversite okuyan öğrencilerin hakemlik mesleğine başlamış olmalarının önemli olduğunu ve tabandaki fiyatların arttırılması için mücadele verdiklerini belirten Arıcı, şunları kaydetti:

"Amatördeki hakemlerimize yüzde 80-90 oranda artış isterken bunu Süper Lig'dekiler için yüzde 20-30 olarak gördüm ama maalesef Türkiye'de her zaman olduğu gibi burada da Süper Lig hakemlerine yüzde 80-85 zam yapıldı, yüzde 8'lerde amatördeki bırakmaları büyük bir haksızlık. Bunu her platformda dile getiriyorum ve bunun mücadelesini genel merkez olarak her platformda da yapıyorum. Türkiye'de maalesef küçük vilayetlerimizde klasmanlarda hakem arkadaşlarımızın sayısı az. Geçmişte benim de Merkez Hakem Komitesi üyeliği  yaptığım dönemlerde savunduğumuz şey Anadolu'nun bütün vilayetlerinde klasmanlarda teşkil edilsin, oralarda da temsil niteliği olsun ama bugün baktığınızda Ankara, İstanbul, İzmir benim de bulunduğum Antalya, Trabzon gibi yerlerde hakemlerde maalesef yığılmalar var. Anadolu'ya bunu serpiştiremedik. Bunun mücadelesini hep beraber yapmamız gerekiyor. Merkez Hakem komitelerine biz dileklerimizi iletiyoruz. Bu konuda tabi ki yaptırım gücümüz sınırlı, o yüzden bundan sonra Merkez Hakem Komitesine seçtiğimiz veya önerdiğimiz kişiler bunlara duyarlı olur da bunun mücadelesini yaparlar diye düşünüyorum."

-Passolig ve e-bilet uygulaması

Düzensizliğin en büyük hakimiyeti yarattığını, bu yüzden ailelerin futbol maçlarına gidemediğini söyleyen Arıcı, Türkiye'de seyircilerin düzene girmesini, ailelerle çocukların maçlara gitmesi için passolig ve e-bilet uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.         

Dernek olarak uygulamanın arkasında olduklarını ifade eden Arıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hafta sonu Beşiktaş-Eskişehirspor maçının gözlemcisiydim. 3 bin 564 seyirci vardı. Hava muhalefeti de vardı ama e-bilet uygulamasına karşı çıkıldığı için, bazı seyircilerimiz bundan hoşnut olmadığı için bunun seyirci sayısını düşürdüğü dile getirildi. Evet seyirci sayısı düştü ama Türkiye Cumhuriyeti'nde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Futbol Federasyonu ve tüm paydaşlar savunup bunun arkasında olması gerektiği düşüncesindeyim. Geçen dönem milli eğitim spor komisyonu üyesiyken bunun üzerinde 20 güne yakın Avrupa'da hem İspanya'da hem İtalya'da hem de Londra'da çalıştım. En az 15 kulüp ve 15 statta incelemelerde bulundum, daha sonra Türkiye'ye bunu uyarladım.

Komisyonda, 'ben insanlar rahatlıkla gelsin, e-biletini alsın, nerede oturması gerekiyorsa oraya otursun, oradan izlesin ve herhangi bir küfürlü tezahürat ya da anormal bir şey olduğunda zaten yeri belli görüntülerden de bu cezalar rahatlıkla verilebilsin' ifade etmiştim. Arkadaşımızın birisi 'yerine oturmasa ne olur' dedi, ben de 'yerine oturursa ne olur' dedim. Yerine oturmamakla biz bir düzensizliği savunmuş oluyoruz. İnsan medeni insan gibi A 33'e oturursa ne olur ama burada Abdurrahman Arıcı oturursa, burada Abdurrahman Arıcı'ya ceza gelecek. Buraya başka birisi oturursa Abdurrahman Arıcı'ya ceza gelmiyor veya onun yerine oturan başka birine gelmiyor, bunun düzensizliğini halledemeyiz. O yüzden biz dernek olarak da bunun arkasındayız, savunuyoruz."

TFFHGD Bilecik Şube Başkanı Hüseyin Altınay da Türk sporunun ve futbolunun daha iyi noktalara gelmesinde gözlemcilerin ve hakemlerin büyük rolü olduğunu belirterek, "İnsan yönetmenin sadece sporda değil, tüm alanlarda zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Zaman zaman üzüntü verici, yıpratıcı taraflarını da bizzat yaşıyoruz ancak her şeye rağmen bizler de görevlerimizi en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisindeyiz. Bunun için çalışıyoruz. Hatalar her zaman olacaktır. Bundan önce de vardı bundan sonra da olacaktır ancak bizler asla art niyetli değiliz. İşimizi daha iyi yapmak için bizleri de eleştirenlerden daha fazla çalışıyoruz" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Lütfi Doyuk, yeni sezonda başarı dileğinde bulundu. Daha sonra Acır, Bilecik Belediye Başkan Vekili Nihat Can ve Osmaneli Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Kaba, Arıcı'ya çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı