Ümit Savaş Taşkesen

Ümit Savaş Taşkesen

Kültür Merkezi: İslam mı İrfan mı?

Şeb-i Arus geçti. Misafirler gitti. Kendi kendimiz ile baş başa kaldığımıza göre bazı şeyleri yazabiliriz. Uzaklardayken bir proje olarak adını duyup heyecanlandığım, diğer bölümlerinin yanında Siyer-i Nebi Külliye’sinin de içinin nasıl doldurulacağını merak ettiğim İslam Kültür Merkezi Şeb-i Arus haftasında açıldı. Öncelikle şehrimize böyle bir eser kazandıranları kutluyorum. Çok güzel olmuş. Etkilendim…

“Büyükşehir’den İslam Kültür Merkezi

SİYER-İ NEBİ KÜLLİYESİ

Başkan Akyürek, komplekste ayrıca, Siyer-i Nebi Külliyesi’nin de yer alacağını vurguladı. Başkan Akyürek, “Burada Peygamber Efendimizin hayatı, hadis-i şerifler, ayeti kerimeler ve görsel unsurlarla desteklenerek anlatılacak. Siyer-i Nebi Külliyesi’ne girenler Peygamber Efendimizin doğumdan vefatına kadarki süreci adeta yaşayacaklar” diye konuştu. 21/07/2015“ http://www.konya.bel.tr/haberayrinti.php?haberID=4586

Ama bir dakika, gündemi biraz takip edenler aslında İslam Kültür Merkezi diye bir yerin açılışının yapılmadığını iddia edebilirler, onlar da haklı. Açılışı yapılan yer başka… ya da her nedense adı değiştirilmiş.

İnterneti şöyle bir taradığımız zaman 2015 yılındaki bu haberin 2017 şubat ve Haziran ayında yine ismi İslam Kültür Merkezi olarak geçen metinlerin medyada yer aldığını görebilir. Fakat her nasılsa İsmi İslam olan kültür merkezi İrfan’a çevrilmiş… Bu da İslam-İrfan Kültür Merkezinin Büyükşehir Belediyesi web sitesindeki haber metni:

 “Büyükşehir’den Türk-İslam Kültürüne Hizmet Edecek Bir Yatırım Daha: İrfan Kültür Merkezi

İrfan Kültür Merkezi ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Başkan Akyürek, öğrencilere, yerli ve yabancı misafirlere, akademisyenlere yönelik konferanslar, eğitim seminerleri, tiyatro, panel, sempozyum ve aslına uygun sema mukabeleleri, Mesnevi okumaları, tarih-kültür araştırmaları gibi her türlü kültürel faaliyetlerin organize edilerek hayata geçirileceği bir merkezi hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Akyürek, İrfan Kültür Merkezi içinde dünyadaki önemli Mevlevihanelerin minyatürlerle sergilendiği ‘Panorama Mevlana’yı da gazetecilerle birlikte inceledi. Burada Konya’nın 1200’lü yıllarının resmedildiğini söyleyen Başkan Tahir Akyürek, “Hem 1200’lü yılların Konya’sını resmediyoruz burada hem de Hazreti Mevlana’nın yaşadığı çağda ve bize anlatılan hayat hikayesindeki bazı sembol anları canlandırıyoruz07/12/2017”

http://www.konya.bel.tr/haberayrinti.php?haberID=5965

İnsan belleğinde yer etmiş isimlerle oynamak geçerli herhangi bir sebep yok ise çok doğru değil. İsimlerin insan belleğinde yer etmesi, bilinirliğinin artması zor bir süreç. Sonra oturmuş isimlerle oynamak, değiştirmek hiç doğru değil. Bilmiyorum İslam kelimesinden neden rahatsızlık! duyuldu da İrfan’a çevrildi? Makul bir açıklaması olmalı-yapılmalı.

Prof.Dr.Mustafa Kara’nın imza günü ilanlarında kitap fuarı haberlerini gördüğümde İrfan Kültür Merkezi diye okuduğumda durup hayli zaman düşündüğümü hatırlıyorum. Burası neresi? Mevlana Kültür Merkezi civarı diye not düşmüşlerdi de gideyim bulurum belki demiştim. O zaman İslam Kültür Merkezi diye bildiğimiz külliyenin  İrfan Kültür Merkezine evrildiğini öğrendim. Şaşırtıcıydı.

Siyer-i Nebi Külliyesi

Yukarıda iki haber metnini karşılaştırdığımızda ilk metinde geçen Siyer-i Nebi Külliyesinden ikinci açıklamada vazgeçildiği ya da hiç bahsedilmediği dikkatinizi çekmiştir.İsim İslam’dan İrfan’a değişirken  “Peygamber Efendimizin hayatı, hadis-i şerifler, ayeti kerimeler ve görsel unsurlarla desteklenerek anlatılaca”ğı Siyer-i Nebi Külliyesinden de mi vazgeçildi acaba?

Nasip olursa, haftaya dikkate alan olsun ya da olmasın burası ile ilgili beğeni ve önerilerimizi yazalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.