Kullanılmış suda "geri dönüşüm" dönemi

Kullanılmış suda "geri dönüşüm" dönemi

Kocaeli'de hayata geçirilen proje kapsamında evlerde kullanıldıktan sonra geri dönüşümü sağlanan sular, sanayi kuruluşlarına verilerek temiz su kaynaklarından tasarruf ediliyor- İSU Genel Müdürü Bayram:- "Sanayiye günlük 40 bin metreküp geri kazanım suyu

KOCAELİ (AA) - ŞAHİN OKTAY - METİN GİRGİN - Kocaeli'de temiz su kaynaklarının korunması amacıyla hayata geçirilen "Geri Kazanım Suyu Projesi" kapsamında kentin atık suyu, arıtma işlemlerinden geçirilerek sanayide kullanılabilir hale getiriliyor. Geri dönüşümü sağlanan gri su, fabrikalara verilerek içme suyundan günde 40 bin metreküp tasarruf ediliyor.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 Türkiye için kurak bir yıl olduğunu, Kocaeli'nin de bundan en fazla etkilenen kentlerden biri olduğunu söyledi.  

O dönemde Yuvacık Barajı'nda su kalmadığını ve Sapanca Gölü'nün su seviyesinin yaklaşık 3 metre düştüğünü, bunun üzerine insanlara susuzluk çektirmemek için yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini dile getiren Bayram, 100 milyon lira maliyetle derin su kuyuları açtıklarını ve Kandıra'daki Namazgah Barajı'ndan takviye yapmak durumunda kaldıklarını anlattı.

Bayram, bunun yanında kentin en fazla su tüketen sanayi kuruluşu olan ve ihtiyacını Sapanca Gölü'nden karşılayan Tüpraş'a başka kaynaklardan su verme konusunda da çalışma başlattıklarını vurgulayarak, bununla ilgili atık suyu ileri arıtmadan geçirip sanayinin kullanımına sunma noktasında Geri Kazanım Suyu Projesi'ni geliştirdiklerini ifade etti.

- "Tüpraş'a günde 35 bin metreküp su veriyoruz"

Projenin fikir aşamasında Tüpraş'la gerekli görüşmeleri yaparak anlaşma sağladıklarını ve çalışmaların tamamlanmasının ardından buraya geri kazanım suyu vermeye başladıklarını kaydeden Bayram,  "Şuanda Tüpraş'ın kullanmak istediği suyu verebilecek durumdayız. Tüpraş'a günde 35 bin metreküp geri kazanım suyu veriyoruz. 45 bin metreküp istiyorlar onunla ilgili çalışmaları da tamamlayacağız ve Tüpraş'a günlük 45 bin metreküp geri kazanım suyu vereceğiz" diye konuştu.

Bayram, kente günlük 420 bin metreküp içme ve kullanma suyu verdiklerini ve bunun aylık 12 milyon metreküpün üzerinde bir miktara denk geldiğine işaret ederek, "Sanayiye günlük 40 bin metreküp geri kazanım suyu veriyoruz. Yani şehrin kullandığı suyun onda bir kadarını biz sanayiye geri dönüşüm suyu olarak atık su arıtma tesislerinden verebiliyoruz. Sanayiye bu oranda su verilebilmesi Türkiye'de ilktir ve önemli bir miktardır. Biz bunu arttırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Geri kazanım suyu kullanan sanayicinin maliyetlerinin de düştüğünü belirten Bayram, "Biz bu suyu sanayicinin tesisinin içine kadar götürüyoruz. Sanayinin şu anda bizden indirimli dahi kullanabildiği suyun metreküp fiyatı 7 liranın üzerinde ancak geri kazanım suyu kullanırsa 3 liradan veriyoruz. Bizim şuanda 70 bin metreküplük kapasitemiz var, bunun kullanılmasını istiyoruz. Ayrıca, biz bunu sadece sanayide değil, yeşil alanların sulanmasında kullanılmasını da teşvik ediyoruz" dedi. 

- "Suyu kum filtrelerinden geçiriyoruz"

Bayram, şehir şebekesine günde 450 bin metreküp civarında su verdiklerini ve oluşan atık suyun yüzde 99,9'unu arıttıktan sonra alıcı ortamlara deşarj ettiklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehrin kullanılmış suyu ileri biyolojik atık su arıtma tesislerimizdeki biyolojik işlemler sonucu Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun şekle getiriliyor ancak fabrikalarda kullanılabilmesi için bir dizi işlemden daha geçiriyoruz. Bu suyu kum filtrelerinden geçirerek içindeki 'AKM' dediğimiz askıda katı madde miktarını düşürüyoruz, bulanıklığı azaltıyoruz ve neredeyse içme suyuna yakın hale getiriyoruz. Ondan sonra çıkan suyu, arıtmada biyolojik işlemlerden geçtiği için içinde bakteri kalmaması için ultraviyole ışına tabi tutuyoruz. En sonunda çıkış suyu renk olarak da görünüş olarak da insanı rahatsız etmeyecek, içme suyundan ayırt edilemeyecek hale geliyor. Bunu sanayicimize bir alternatif kaynak olarak sunuyoruz." 

Bu projeyi kuruma gelir sağlamak için değil su kaynaklarından tasarruf etmek için hayata geçirdiklerini belirten Bayram, "Yeni kaynak elde etmek çok zor ve maliyetli bir iş. Geçen yıl 100 milyon lira maliyetle 86 derin kuyu açtık ve sadece 100 bin metreküp su ilave edebildik. Öyle bir zaman geliyor ki suyun değerini parayla ölçemezsiniz. Bu proje sayesinde sanayinin günlük kullandığı suyun 40 bin metreküpünü içme suyundan vermiyoruz. Projemiz bu anlamda da önemli bir kazanımdır" değerlendirmesinde bulundu. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı