"Kudüs'teki İslam Mirasının Korunması" konferansı

"Kudüs'teki İslam Mirasının Korunması" konferansı

IRCICA tarafından düzenlenen konferans, 28 Kasım'da Yıldız Sarayı'nda yapılacak

İSTANBUL (AA) - İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen "Kudüs'teki İslam Mirasının Korunması" konferansı, 28 Kasım'da Yıldız Sarayı'nda gerçekleştirilecek.

 IRCICA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, konferans, Kudüs'ün Müslüman kimliğinin ve yüzyıllar boyu ağırlıklı dönemini oluşturmuş İslam tarihinin mirası olan yapıların kayda geçirilmesi, onarımı, özellikle İsrail'in Müslümanların kutsal mekanlarına yönelik son dönemde giderek artan saldırı ve baskıları karşısında uluslararası gayretleri arttırmak amacıyla yeni yollar ve imkanlar ortaya koymayı amaçlıyor. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un açılış konuşmasını yapacağı belirtilen konferansta, Kudüs'teki Müslümanlara ait kutsal ve tarihi yapıların korunması konusunda Türkiye'nin kararlı tutumunu ve uluslararası iş birliğine desteğini teyit etmesi bekleniyor. 

Filistin Devleti Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Ziyad Ebu Amr'ın konuşma yapacağı konferansa, uluslararası kuruluşların temsilcileri, rektörler, öğretim üyeleri ile kültür ve mimari mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtımı alanında yurt içi ve yurt dışından uzmanlar katılacak. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Türkiye dahil 57 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın başlıca kuruluş sebebinin, Filistin ve Kudüs davası olduğunu bildirdi. 

Bu davanın ayrılmaz bir parçası olan İslam kültür ve mimari mirasının korunması konusunun teşkilatın kültür merkezi IRCICA'nın öncelikli çalışma alanı olduğunu aktaran Eren, IRCICA'nın, "Kudüs 2015" programı çerçevesinde iki saha çalışması ve 12 seminer gerçekleştirdiğine işaret etti. Bu kapsamda, bazı önemli yapıların onarımı için plan ve projeler geliştirildiğine dikkati çeken Eren, konferansta çalışmalardan elde edilen mimari, bilimsel ve teknik incelemelerin sonuçlarının dikkate alınacağını bildirdi.

Konferansın, mirası korumak için gözlemlerin tahliline dayalı yeni bir çağrıyı dünyaya iletmeyi amaçladığını vurgulayan Eren, uygulamanın milletlerarası iş birliği platformlarında sürdürüleceğini kaydetti. 

Kaynak:Haber Kaynağı