Kudüs'e Sahip Çıkıyoruz Mitingi

Kudüs'e Sahip Çıkıyoruz Mitingi

Diyarbakır'da, HÜDA PAR, Şırnak'ın Cizre ilçesinde de Memur-Sen İl Başkanlığı öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen mitinglerle, ABD'nin "Kudüs'ü İsrail’in başkenti" olarak tanıma kararı protesto edildi- HÜDA PAR Genel Başkanı Yapı

DİYARBAKIR/ŞIRNAK (AA) - ABD'nin Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, Diyarbakır ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde düzenlenen mitinglerle protesto edildi.

Diyarbakır'da Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirilen, "Kudüs'e Sahip Çıkıyoruz" mitingde Türkçe ve Kürtçe, "Kahrolsun İsrail ve ABD", "ABD Ortadoğu'dan defol", "Kudüs bizimdir bizim kalacak" ve "Diyarbakır'dan Kudüs'e selam" sloganları atıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan mitingde Filistin ve Kudüs ile ilgili marşlar seslendirildi.

Mitingde konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Kudüs'ün Müslümanların ilk kıblesi olduğunu vurgulayarak, Kudüs için alana gelen vatandaşlara teşekkür etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'e ilişkin kararının ardından başlayan olaylarda 3 bini aşkın kişinin yaralandığını hatırlatan Yapıcıoğlu, "Yaralanan kardeşlerimize de bu uğurda şehit olanlara da selam olsun." dedi.

Yapıcıoğlu, Kudüs ile ilgili ABD'nin aldığı karara ilişkin zamanlamaya dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ey İslam ümmeti eğer siz Doğu Guta'da açlıktan bizar olmuş kardeşlerinize yardım etmezseniz, Yemen'de açlıktan derisi kemiğine yapışmış İslam ümmetinin küçücük bebelerini açlıktan ölürken seyretmeye devam ederseniz, Kudüs için de hiçbir şey yapamazsınız. Bizim bu halde oluşumuz, onların bu kadar cüretkar ve cesur davranmaları emin olun onların gücünden değil, bizim darmadağın oluşumuzdan, bizim birbirimizle uğraşmamızdandır."

- "Birlik olalım ki; Kudüs sevinsin"

Filistin'in özgür olması için Müslümanların birlik olması gerektiğini vurgulayan Yapıcıoğlu, "Birlik olalım ki; Kudüs sevinsin, tek yumruk olalım ki; siyonizm devrilsin inşallah." ifadesini kullandı.

Yapıcıoğlu, siyonistlerin kendilerini diğer insanlardan üstün gördüğünü anlatarak, "Siyonizm bir ırkçılıktır. Siyonistler kendilerini diğer kavimlere mensup olanlara denk görmüyor. Onların bu ırkçılıkları bir inanç halini almış. Bu inançlarını terk etmiyorlar. Eğer biz birlik olur, sorunlarımızı çözersek İslam'ın ittihadını, Müslümanların vahdetini, bir araya gelmesini temin edebilirsek o zaman diz çökecekler. Bunun başka bir çaresi de yoktur. Çare vahdettir, Allah'a topluca, sımsıkı sarılmaktır ve ayrılığa düşmemektir. Çare birliktir, kardeşliktir. Kardeşliğin gereği ise adalettir. Biz adaletten uzaklaştığımız için birbirimize düştük." diye konuştu.

İslam ülkelerine seslenen Yapıcıoğlu, önceliklerinin adalet olması gerektiğini belirtti.

"Ey İslam ülkelerini idare edenler, siyonistler şebekesini bir devlet olarak tanımaktan vazgeçin ve onlarla eğer varsa bütün ilişkilerinizi, ticari, diplomatik, askeri ne varsa hepsini kesin. Sizin ülkenizde varsa diplomat kılıklı siyonistleri derhal sınır dışı edin. Hava sahalarınızı onlara kapatın. Kendi ülkeleriniz de kanunlarınız da değişiklik yapın. Kendi içinizdeki sorunları adalet içinde çözün, birbirinizle ilişkilerinizi geliştirin ve artık şu İslam birliğini de gündeminize alın." diyen Yapıcıoğlu, Kudüs'ün özgürlüğünün yaklaştığını dile getirdi.

Yapıcıoğlu, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü ilişkin kararının tüm Müslümanlara savaş ilanı olduğunu ifade ederek, bunun Müslümanların ve Hristiyanların mukaddesatına, tüm insanlığa savaş ilanı olduğunu aktardı.

- "Kudüs Müslümanların yurdudur"

Mitinge katılan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de Kudüs'e destek olanlara Hamas Lideri İsmail Haniye'nin selamlarını getirdiğini söyledi.

"Buradan tüm dünyaya şunu haykırıyoruz ki; Kudüs Müslümanların yurdudur, Amerika'nın değil. Kudüs Selahaddin Eyyubi'nin torunlarınındır. Amerika'nın, İsrail'in ve Trump'ın değil." diyen Zuhri, şöyle konuştu:

"Trump büyük bir cürüm işledi. Müslümanlar onu hiç affetmeyecektir. Selahaddin'in Kudüs'ü özgürleştirdiği gibi biz de gece gündüz Kudüs'ün özgürlüğü için çalışıyoruz. Biz Trump'ın kararıyla ilgilenmiyor, Kudüs'ü İslam'ın başkenti yapmak için çalışıyoruz. Selahaddin'in torunlarıyla beraber Kudüs'ü özgürleştireceğiz."

Miting, okunan duaların ardından sona erdi.

- Cizre

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Memur-Sen İl Başkanlığı öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Sanat Sokağı'nda, "Kudüs'e Özgürlük İnsanlığa Barış" mitingi yapıldı.

Mitinge katılan vatandaşlar sık sık tekbir getirdi, ellerinde "Kudüs ümmetin kalbidir", "Direniş kazanmalıdır" yazılı dövizler taşıdı, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Mitingde konuşan Memur-Sen İl Başkanı Abdullah Çatı, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin "Kudüs'ü İsrail’in başkenti" olarak tanıma kararının kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Kudüs savaşın değil barışın şehridir." diyen Çatı, şöyle devam etti:

"Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. ABD'nin bu hamlesi, dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmektir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz. Buradan diyoruz ki; korsan İsrail Kudüs'ü başkent yapamayacak yaptırmayacağız. İnancımızın ve tarihimizin bize verdiği güçle barışın sesini yükseltebiliriz."

Çatı, Kudüs'e özgürlük haykırışının bunun için şiddetle susturulmak istendiğine işaret ederek, "Yaşasın başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti, yaşasın işgalden kurtulmuş Kudüs şehri." dedi.

Kudüs'e Sahip Çıkıyoruz Mitingi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :