Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumu

Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumu

Parlamentolararası Kudüs Platformu tarafından organize edilen Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumu başladı

İSTANBUL (AA) - Parlamentolararası Kudüs Platformu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı tarafından WOW Convention Center'da düzenlenen ve iki gün sürecek olan, Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumu başladı.

Sempozyumda, Kuran-ı Kerim tilaveti ve Kudüs'ü anlatan video gösteriminden sonra, Parlamentolararası Kudüs Platformu Başkanı Hamid Bin Abdullah el-Ahmar bir konuşma yaptı.

Ahmar, Kudüs'ün 3 semavi dine beşiklik eden çok önemli bir yer olduğunu belirterek, "İsrail, kiliselerde ve camilerde ibadetlerin yapılmasını engelliyor. Mescid-i Aksa'da ezanın okunmasına dahi tahammül etmiyorlar. Siyonist yapı Mescid-i Aksa'yı hedef almaktadır. İsrail, bunu yaparken de 4. Cenevre Anlaşması ve uluslararası anlaşmaları ihlal etmektedir." dedi.

Parlamentolararası Kudüs Platformu'nun, tamamıyla bağımsız, farklı ülkelerdeki parlamenterleri bir araya getirerek, Kudüs davasını savunmayı amaçladığını ifade eden el-Ahmar, şöyle konuştu:

"Merkezimizin İstanbul'da kurulmasına karar verdik. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşlarıyla, farklı organ ve STK'larıyla yapmış oldukları destekten dolayı teşekkür ediyorum. Özellikle TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a. Biz 'Filistin Halkı ile Dayanışma Haftasını başlatmış bulunmaktayız. Parlamento başkanları ve milletvekillerinden oluşan, 40 ülkeden katılım söz konusu. Kudüs meselesini burada konuşarak, uluslararası parlamentolara taşınması için çalışacağız. Sizin atalarınız yüzlerce yıl Mescidi-i Aksa'yı korumuş. Bunun sonuncusu da cennetmekan Sultan Abdülhamid'dir. Ve cennetmekan Sultan Abdülhamid, Filistin ve Kudüs'ü almak için kendisine sunulan her türlü imkanı reddederek orayı savunmuştur. İşgale karşı sizin bu desteğinizden dolayı minnettarız."

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi hakkında da konuşan el-Ahmar, "15 Temmuz gecesi Türkiye'de olup bitenler aslında bütün İslam dünyasında bir referandum niteliğindeydi, bir referandum yapıldı aslında. 'Siz Türkiye'ye bağlı mısınız? Duygusal anlamda bağlılığınızı ispat ediyor musunuz?' Bu referandumun sonucu 'Evet' çıkmıştır. Bütün dünyadaki özgürler ve Hakk'ın yanında olanlar sizin yanınızda yer aldı. Ve o gece bütün eller göğe açıldı, Cenab-ı Allah'tan Türkiye'nin bu sıkıntısından kurtulması için dualar edildi." ifadelerini kullandı.

Parlamentolararası Kudüs Platformu başkan yardımcısı ve AK Parti İstanbul milletvekili Nureddin Nebati ise "Yüz yıl önce Sykes ve Picot masa başında bu coğrafyanın haritasını çizdiği zaman biz yorgunduk, bitkindik, güçsüzdük. Onlar ise çok güçlüydüler. 100 yıl sonra bu coğrafyada birileri operasyon yapıyor. Ama unuttukları bir şey var, artık eskisi gibi güçsüz bir ülke ve lider yok." dedi.

Ümmetin temsilcileri olarak burada bulunduklarını belirten Nebati, "40 ülkeden 15 meclis başkanı ile 425 milletvekili bu sempozyuma katılmış bulunmakta. Biz ümmetin temsilcileri olarak Filistin ve Suriye'nin meselelerini konuşarak çözüm üreteceğiz." diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı