Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM'de kabul edilmesi

Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM'de kabul edilmesi

Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Turan: - "Amerika bu zulmün, işgalin yanındaki duruşuyla dünya meselelerinde arabulucu olamayacağını bir kez daha göstermiş, itibarını kaybetmiş ve borsadaki gibi tepetaklak düşüşe geçmiştir"- "Fil

TBMM (AA) - Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, Kudüs tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesine ilişkin, "Amerika bu zulmün, işgalin yanındaki duruşuyla dünya meselelerinde arabulucu olamayacağını bir kez daha göstermiş, itibarını kaybetmiş ve borsadaki gibi tepetaklak düşüşe geçmiştir." dedi.

Turan, AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren tasarının, BM Genel Kurulunda ABD'nin tehditlerine rağmen kabul edildiğini anımsattı.

Kararın, uluslar arası toplumun Filistin halkıyla dayanışmasının devam ettiğini gösterdiğini belirten Turan, bu desteği verenler arasında Arap-İslam dünyasının yanı sıra Asya, Afrika, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin de bulunmasının önemli olduğunu ifade etti.

Filistin meselesinin sadece bölgesel değil, küresel bir adalet ve vicdan meselesi olduğunun bir kez daha teyit edildiğini dile getiren Turan, Kudüs'ün herhangi bir şehir olmadığının, dünya barışının merkezinde bulunduğunun da görüldüğünü vurguladı. Turan, "Dünya Filistin halkının vakur duruşunu ve Kudüs halkının barışçı direnişini ödüllendirmiş, ABD ve İsrail'in küstah tavrını cezalandırmıştır. Zira ABD'nin Kudüs ile ilgili olarak İsrail'in lehine aldığı karar hem hukuki hem de ahlaki olarak sakattır." diye konuştu.

ABD'nin BM kararlarını ihlal ettiğini ve bu kararları çiğneyen İsrail'i ödüllendirdiğini ifade eden Turan, ABD'nin tutumunun Kudüs'ün işgal altında olduğu gerçeğini gizleyemediğinin altını çizdi.

Turan, hem Filistin'de hem de dünyanın çeşitli şehirlerinde Kudüs'ün Filistin'e aidiyetini vurgulayan gösterilerin sürdüğüne dikkati çekerek, bazı ülke liderlerinin ABD ve İsrail'in baskı ve şantajına boyun eğdiğinin görüldüğünü, oylamada çekimser kalan veya oylamaya katılmayan bu ülkelerin yöneticilerinin mahcup, halklarının öfkeli olduklarını tahmin ettiklerini söyledi.

BM'deki bu başarıdan sonra Filistin halkıyla siyasi ve ekonomik dayanışmayı artırmak gerektiğini belirten Turan, atılabilecek adımlar arasında, "Filistin devletini tanımayan ülkelerin tanıması, Filistin'in uluslar arası kuruluşlarda yerini alması, İsrail'in yerleşimler gibi gayrimeşru tasarruflarının mahkum edilmesi, Kudüs halkının sosyo-ekonomik olarak güçlendirilmesi, Filistin Devleti ile ticaretin artması, Filistin halkının moralinin yüksek tutulması"nı sıraladı.

Turan, "Kararlar, Cumhurbaşkanımızın hem ülke kamuoyuna hem dünyaya hediye ettiği 'Dünya 5'ten büyüktür' gerçeğini bir kez daha görmemize, test etmemize fırsat sağlamıştır. Dünyanın sadece 5'ten değil, 1'den de büyük olduğunu, 196 ülkenin Amerika'dan büyük olduğunu hepimize göstermiştir. Amerikan büyüsünün bozulmasına, Amerikan rüyasının çökmesine de neden olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Kararın ABD dolarının itibarsız ve değersiz olduğunu, ABD'nin tehdit ve şantajlarının da hiçbir kıymetinin olmadığını bir kez daha gösterdiğini ifade eden Turan, "Filistin halkının haklı davasının sadece İslam milletlerinde, coğrafyasında değil, tüm dünyada taraf bulduğunu ve dünyanının da Filistin halkının haklı davasının yanında olduğu gerçeğini göstermiştir. " dedi.

- "Mescid-i Aksa'nın duvarına çarpmıştır"

Hasan Turan, İsrail askerleri tarafından gözleri bağlanan Fevzi el Junidi'nin, insanlığın ve dünyanın gözlerini açtığını, down sendromlu Muhammed'in ayakta durmanın vücud bütünlüğüne bağlı olmadığını, Ahed Tamimi'nin ise cesaretin cinsiyet veya yaşla ilgili olmadığını dünyaya gösterdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Filistin halkı, belki gücü olmayabilir, belki toprakları işgal edilebilir ama haklı davasında sonuna kadar direneceği ve davasının haklı olduğu gerçeğini tüm dünyaya öğretmiştir. Amerika'nın İsrail'in işgal ve tecavüzünün yanında saf tutması Mescid-i Aksa'nın duvarına çarpmış, tarumar olmuştur. Amerika bu zulmün, işgalin yanındaki duruşuyla dünya meselelerinde arabulucu olamayacağını bir kez daha göstermiş, itibarını kaybetmiş ve borsadaki gibi tepetaklak düşüşe geçmiştir."

BM Genel Kurulundaki kararın yanında duran tüm ülkeleri tebrik eden Turan, "vicdan ile cüzdan arasında sıkışmayıp, vicdandan, adaletten, haktan, hukuktan yana oy kullanan bütün ülkeleri selamladığını" söyledi.

Turan, "6 Aralık'ta Trump'ın açıkladığı karar, 16 gün dünyaya cinnet yaşatmıştır. Ancak bu cinnet Kudüs'ün duvarlarından geri dönmüştür. Türkiye'de bu 16 günlük süreç içerisinde insanoğluna, gücün, hakimiyetin sadece ekonomi ve silah sanayi ile olmadığını, adaletin, hakikatin yanında durmakla olduğunu en güzel şekilde göstermiş, bunun öncülüğünü ve önderliğini yapmıştır. Bu konuda Cumhurbaşkanımız, dünya lideri olduğunu, örneklik teşkil ettiğini ve mazlum milletlere önderlik ettiğini bir kez daha göstermiştir." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :