Kudüs İçin Hep Birlikte Programı

Kudüs İçin Hep Birlikte Programı

HAK-İşŞ Genel Başkanı Arslan:- "Filistin davası ümmetin ve insanlığın ortak davasıdır. Çünkü biz Filistin meselesine sadece dini, siyasi olarak değil, kültürel, tarihsel olarak da başka pencerelerden bakabilmekteyiz"- Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın:-"İşga

İSTANBUL (AA) - HAK- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Filistin davasının, ümmetin ve insanlığın ortak davası olduğunu belirterek, "Çünkü biz Filistin meselesine sadece dini, siyasi olarak değil, kültürel, tarihsel olarak da başka pencerelerden bakabilmekteyiz." dedi.

Arslan, Memur-Sen ve HAK-İş ile Kudüs ile Filistin’i Destekleyen Sendikalar Birliği öncülüğünde düzenlenen programda, Filistin ve Kudüs davasının, dünya sendikal hareketi açısından çok yabancı bir hareket olmadığını, özellikle farklı yaşam biçimleri, ideolojileri, dünyaya bakışları farklı olsalar da dünya sendikal hareketinin Filistin’e bakışının, genel olarak olumlu yönde olduğunu söyledi.

HAK-İş Konfederasyonu’nun üyesi olduğu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun, Filistin konusunda zaman zaman önemli kararlara imza attığını, İsrail işgalinin sona ermesi, Gazze ve Filistin’deki ambargonun kaldırılması, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gibi çeşitli kararlar aldığını ifade eden Arslan, uluslararası arenada, Filistin ve Kudüs konusundaki duyarlılığı farklı bir pencereden ele alarak, özgün bir yapıyı inşa etmek üzere olduklarını belirtti.

Arslan, sendikal mücadeleyi uluslararası arenada sürdürürken, en önemli gündemlerinden birinin Kudüs ve Filistin olacağını aktararak, yapılması gerekenin, kişisel, kurumsal olarak söylenenleri birleştirerek, Kudüs’ün kurtuluşunun, Filistin’de bağımsız bir devlet kuruluşunun temellerinin atılması için işbirliğinde olduğunu vurguladı.

Filistin’e her İsrail bombası düştüğünde, Filistinli kardeşlerinin yanında olan Türk milletinin, Gazze’nin ablukanın kırılması, ambargoların sona erdirilmesi için uluslararası düzeyde ve kurumsal olarak ciddi çalışmalar yaptığını anlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“15 Temmuz’daki işgal girişimi başta olmak üzere, Güneydoğu’da yaşanan PKK terör örgütü dahil, bütün bu olup bitenlerin arkasında bir yönüyle ‘One Minute’in olduğunu da hepimiz bilmekteyiz ve bunun farkındayız. Ama biz biliyoruz ve inanıyoruz ki Filistin davası ümmetin ve insanlığın ortak davasıdır. Çünkü biz Filistin meselesine sadece dini, siyasi olarak değil, kültürel,tarihsel olarak da başka pencerelerden bakabilmekteyiz. Biz özellikle 15 Temmuz ve 15 Temmuz’un arkasından gelen terör hareketlerinin baskısı altında ve onlarla uğraşırken, Filistin davasını asla ihmal etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz."

Dünyanın değişik bölgelerindeki sendikalarla yaptıkları ikili anlaşmaların içinde Filistin meselesinin de yer aldığını özellikle vurgulamak istediğini belirten Arslan, “Biz gücümüzü birleştirmeliyiz. Başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması konusunda birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Ülkelerimizdeki siyasi iktidarlardan bağımsız, sivil toplum örgütleri ve sendikalar olarak, bu mücadeleyi ülkelerimizin dışına taşıracak uluslararası yeni yapılanmaların oluşmasına da katkı yapacağız." dedi.

- "Filistin değil, siyonist İsrail sorunu var"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da İsrail'in Filistin'de işgal ettiği bazı yerlerin ve bazı yaptıklarının unutulduğunu söyledi.

Müslümanların hafızasının işgal, geleceğinin de ipotek altında olduğunu dile getiren Yalçın, "Acıları elimizde kalanlar şekillendiriyor. Hep bir şeyler kaybediyoruz. İnsanlarımızı, topraklarımızı kaybediyoruz. Savunma hattımız hep aşıldı. En son elimizde kalanlar üzerinde konuşuyoruz. Bu bağımlılığı aşmanın yolu kendi kavramlarımızla düşünmekten, kendi hukumuzu uygulamaktan geçiyor." diye konuştu.

Yalçın, bunun ilk şartının, her önüne konulana razı olmamaktan geçtiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bugünün dünyası hakkın değil, gücün hüküm sürdüğü bir dünya. Kavramlar çıkarlara göre konuluyor. Bütün dünya büyük bir yalanı yaşıyor ve bu yalan tüm dünyaya gerçekmiş gibi yaşatılıyor. İsraili’in en büyük dayanağı bu yalanlar. Bize düşen bu kavramların içini doğrularla, kendi kavramlarımızla doldurmak ve bu yolda yürümektir. Filistin topraklarında Filistin değil, siyonist İsrail sorunu var. İsrail siyonist sömürgeciliğini daha da güçlendirmeye devam ediyor. Uluslararası güçlerin ikircikli tutumu bu stratejinin uygulanmasını sağlıyor. Filistin toprakları adeta bir açık hava hapishanesine döndü. Bunun adı cinayettir."

Bazı Müslüman ülke ve liderlerin yaptıklarını anlamakta zorluk çektiklerini aktaran Yalçın, "Mahmut Abbas, Peres’in cenazesine gözyaşı döktü. Bu Türk milletinin yadırgadığı bir görüntü oldu." dedi.

Filistin’in güçlü yardımlara değil, köklü çözümlere ihtiyacı olduğunu dile getiren Yalçın, uluslararası güçler tarafından, Filistin sorununda çözümsüzlüğün aşılanmaya çalışıldığını, bunun farkına varıp, buna karşı duracak politikalar yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :