Küçükbezirci: “Konya Kurtuluş Savaşı’nın sırtını dayadığı şehirdir”

Küçükbezirci: “Konya Kurtuluş Savaşı’nın sırtını dayadığı şehirdir”

“Yaşayan Konya Hafızası” serisinin devamı olan konferansta Seyit Küçükbezirci “Büyük Zafere Konya’nın Katkısı”nı anlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müzesi ile Konya Fikir, Sanat ve Kültür Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Yaşayan Konya Hafızası” serisinin devamı olan konferansta Seyit Küçükbezirci “Büyük Zafere Konya’nın Katkısı”nı anlattı. “Büyük Taarruza Konya’nın Katkısı” konferansının sonunda; 26-30 Ağustos arasında verilen Türk tarihinin en büyük “Kurtuluş Savaşı”nda şehit olan askerler için Kur’an-ı Kerim’den “Fetih Suresi” okundu, topluca Fatihalar gönderildi, şerbetler sunuldu.

 

Seyit Küçükbezirci’nin konuşmasından satırbaşları şöyle; “Konya, Türk Kurtuluş Savaşı’nın sırtını dayadığı şehir… Konya toprağı Akşehir’de düşmanı imha edecek “Başkumandanlık Meydan Muharebesi” için 9 ay 10 gün hazırlık yapılmış; Konyalı kadınlar yüzlerce kağnı ile silah, cephane, yiyecek taşımıştır… Konyalıların cepheye yardımları Hükümet Alanı’nı, İplikçi ve Alâeddin Camilerini doldurmuştur. Konya, Kurtuluş Savaşı’nda şehit veren illerin birincisidir. 4787 şehit vermiştir. Konya’nın Kurtuluş Savaşı’na karşı olduğu, cezalı şehir olduğu yalandır.”

 

“Kutsal Savaş’ın hazırlıkları sırasında Gazi Mustafa Kemal’in bir ayağı Konya’dadır. ‘Büyük Taarruz’ öncesi geceyi Konya’da geçirmiş ve daha sonra Akşehir’e hareket etmiştir. Büyük şair Yahya Kemal’in ’26 Ağustos Duası’ adlı şiirinde;

 

Şu kopan fırtına Türk Ordusudur Yarabbi

Senin uğrunda ölen ordu budur Yarabbi

Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın

Galip et, bu son ordusudur İslâm’ın

Duası, milyonlarca kadının, ihtiyarın, çocuğun duası ile birlikte kabul olmuş; ‘Büyük Zafer’ Türk Milleti’ne nasip edilmiştir.”