Kucaklarında çocuklarıyla destek başvurusuna geldiler

Kucaklarında çocuklarıyla destek başvurusuna geldiler

Konya’da, 100 bin lira finansal destekten yararlanmak isteyen kadınlar sabahın erken saatlerinde kucaklarında çocuklarıyla başvuruda bulunarak mülakata katıldı.

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası, KOSGEB İl Müdürlüğü ve İŞ-KUR İl Müdürlüğü tarafından girişimcilere 30 bin lirası hibe, 70 bin lira faizsiz kredi olmak üzere 100 bin lira finansal destekten yararlanmaları için mülakat düzenlendi. Mülakata katılmak isteyen kadın girişimciler sabahın erken saatlerinde kucaklarında çocuklarıyla programa katıldı. Programın yapıldığı salonda oturacak yer kalmayınca girişimci adayları ayakta konuşmaları ayakta dinledi.

Yaklaşık 800 kişinin başvuruda bulunduğu programın açılışında konuşan KOSGEB Uzmanı Eray Arı, desteklemenin DESTEKLEMENİN hangi şartlarda verileceğini açıkladı. Eray Arı, “Desteğin açılımı 30 bin lira hibe, 70 bin lira faizsiz kredi şeklinde veriliyor. Bunlarda makine teçhizat karşılığında. 100 bin liraya yakın devletin finansal desteğiyle ciddi anlamda bir iş açma imkanı sunuyoruz. Burada seçilenler 70 saat sürecek eğitimden geçecek. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar meslek odalarına kayıtlarını yaptıracak ve işletmesini kuracak. Bu aşamada makine teçhizat için 15 bin lira destek veriliyor. Örneğin bir lokanta açacağız, gerekli masa, sandalye, ocak gibi teçhizatları alıyoruz. Bunlar 25 bin TL tuttu. Bu tutarın erkeklerde yüzde 60, kadın ve engellilerde yüzde 80’i ödeniyor. Kira ve personel giderleri için 12 bin lira ödeme yapılıyor. 3 bin lirada ilk işletmenizi açarken noter masrafı ve diğer masraflar için ödeniyor” dedi.

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı İsmail Turan, 2 yılda 2 bin girişimcinin eğitim aldığını söyledi. Turan, “Mesleğimizin dışında da olsa hibe programlarından iş kurmak isteyenlerin yararlanması için çalışıyoruz. 2 yılda 2 bin girişimci hazırladığımız programlara katılarak eğitim aldı. Amacımız hibe programları için Konya’ya ayrılan 15-20 milyon liralık bütçeyi her yıl kullanarak bu parayı Konya ekonomisine kazandırmak” dedi.

İŞ-KUR İl Müdürü Emrah Keleş’in konuşmasının ardından sıra numarası alan yaklaşık 800 kişi uzmanlara kurmayı planladıkları iş hakkında bilgi verdi. Değerlendirmeye alınacak adaylar başarı sırasına göre 50’şer kişilik gruplar halinde 70 saat eğitim alacak. Adaylar eğitimlerinin sonunda başarı olmaları halinde sertifika alarak desteklerden yararlanabilecek.