KTÜN’de AATSER Çalıştayı Başladı

KTÜN’de AATSER Çalıştayı Başladı

KTÜN tarafından “Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Eğitim ve Sertifika Programlarının Araştırılması ve Ülkemize Özgü Modelin Geliştirilmesi Projesi (AATSER)” kapsamında eğitim çalıştayı düzenlendi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) tarafından “Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Eğitim ve Sertifika Programlarının Araştırılması ve Ülkemize Özgü Modelin Geliştirilmesi Projesi (AATSER)” kapsamında eğitim çalıştayı düzenlendi.

ktun’de-aatser-calistayi-basladi-(9).jpg

Çalıştayda, proje kapsamında kentsel/endüstriyel atıksu arıtma tesisi teknik personel eğitimi programlarının sertifikalandırma ve sınav süreçlerinin dünyadaki örneklerinin araştırılarak hazırlanan eğitim modülleri, 5 gün boyunca katılımcılarla paylaşılacak ve proje sonunda kullanılacak doküman, görsel ve benzeri materyaller tartışılacak.

ktun’de-aatser-calistayi-basladi-(8).jpg

Bayır Diamond Hotel’de düzenlenen çalıştayın açılışına Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Kuş, Teknik Bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cemil Sungur, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik, çevre ve şehircilik il müdürlüğü temsilcileri, öğretim üyeleri, sektör temsilcileri katıldı.

ktun’de-aatser-calistayi-basladi-(7).jpg

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bilgehan Nas, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının son dönemlerde yürüttüğü vizyon projelerinden birisini daha hayata geçirdiklerini belirterek, “Konya Teknik Üniversitesi olarak atıksu arıtma tesislerinde çalışan personelin niteliklerini düzenleyen bir mevzuatın ve bu personelin alması gereken eğitimleri ve sertifikasyon sisteminin geliştirilmesiyle ilgili Bakanlığımızla bu projeyi başlattık. 150 katılımcı ile 5 gün sürecek olan bir program düzenledik. Türkiye’nin önemli üniversitelerinden, alanında tecrübeli, uzman 20 öğretim üyesi, projemizin danışmanları olarak görevlendirdik. Her danışmanımız kendi bölümü ve sizlerle ilgili eğitimlerini sunacak. Uzun bir gayretle hazırladığımız eğitim modüllerini siz değerli katılımcılara açmayı ve görüşlerinizi alıp birlikte güçlendirmeyi de hedefliyoruz” diye konuştu.

ktun’de-aatser-calistayi-basladi-(6).jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, Türkiye’nin su kaynakları açısından zengin bir yapıya sahip olmadığını ifade ederek, su kaynaklarının akılcı ve iyi bir şekilde yönetilmesinin önemini belirtti. Atıksu arıtma tesislerini 2023 yılında Türkiye geneline kurma hedefinde olduklarını anlatan Akdeniz, “Konya Teknik Üniversitesi ile AATSER Projesi’ni başlattık. Üniversitemiz projenin koordinasyonunu sağlayacak. Modüllerin oluşturulması açısından üniversite öğretim üyelerimizin yanında sektörden de katılımcılarımız var. Burada yapacağımız çalışma neticesinde önümüzdeki yıllarda atıksu arıtma tesislerini işletenleri eğitmek için bu proje sonucunda ortaya çıkacak olan eğitim dokümanlarını kullanmaya başlayacağız” dedi.

Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, dünyada su, gıda ve enerji konularının hayati bir anlam kazandığını söyledi. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığının bilinciyle su ve atıksu yönetiminde doğru projeleri uygulamaya geçirerek ülke su kaynakları, çevre ve halk sağlığı konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini dile getiren Özçelik, “Üniversitelerin de bu gibi hayatı konularda projeler geliştirerek sorunlara çözüm üretmesi gerektiğinin bilincinde ve farkındayız. Konya Teknik Üniversitesi olarak, güçlü öğretim üyesi kadromuzla Çevre alanında ve diğer Mühendislik alanlarında önemli projelere imza attık ve bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. Projenin uygulama eğitiminin yapılabilmesi için desteklerinden dolayı ve Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümü ile yıllardır birlikte çok sayıda projeyi yürüten Konya Büyükşehir Belediyesine ve KOSKİ Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” diye konuştu.