KTÜN’de 15 Temmuz Söyleşisi

KTÜN’de 15 Temmuz Söyleşisi

KTÜN’de 15 Temmuz Söyleşisi...

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışına yapılan abidenin mimarlarından Mustafa İskender ve Hüdai Sırrı Şenalp’in sunumuyla “15 Temmuz Şehitler Makamı ve Hafıza 15 Temmuz” isimli söyleşi gerçekleştirildi.

 

Rektörlük Senato Salonunda “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında yapılan söyleşiye, KTÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Selçuk Halkacı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Erdem, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Emin Başar, bölüm başkanları, akademik ve idari personel katıldı.

Dekan Prof. Dr. Rahmi Erdem söyleşinin açılışında yaptığı konuşmada, Konyalı yüksek mimar Muharrem Hilmi Şenalp ve ekibi tarafından hazırlanan “15 Temmuz Şehitler Abidesi” ve “Hafıza 15 Temmuz Müzesi”nin Konya açısından da ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

ktun’de-15-temmuz--(4).jpg

ŞENALP: YAŞANAN HADİSELERE ODAKLANDIK

Açılış konuşmasının ardından, Mimar Mustafa İskender ve Hüdai Sırrı Şenalp, “15 Temmuz Şehitler Abidesi” ve “Hafıza 15 Temmuz Müzesi”nin mimari özelliklerine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Mimar Mustafa İskender inşa ettikleri eserlerle 15 Temmuz’un unutulmamasını amaçladıklarını söyledi. Abide ve müzeye ziyarete gelenlere teknik bakımdan da o gecede yaşananları hissettirmeye çalıştıklarını ifade eden İskender, “Müze eserimizi abidenin biraz devamı olarak nitelendirebiliriz. 15 Temmuz’da yaşanan hadiselere odaklandık. Çalışmalarımızda milletin bütünleşmesi hem kültürel hem de fiziki anlamda anlatmaya çalıştık.” dedi. Hüdai Sırrı Şenalp ise 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nde ilk olarak şehitliği vurgulamaya çalıştıklarını belirterek, “Mekanda sadece, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde şehit olanları değil, yine o 251 şehidimiz ve gazilerimizin vermiş olduğu mücadeleyi, şehit olmayı göze alabilenlerin duygularını hissedebiliyorsunuz. Şehadet Şuuru kısmında ise bunun şuur meselesi ve daha çok ruha dönük bakan kısmı olarak değerlendirebiliriz. Diğer kısımda da akıl, akla bakan kısım olarak daha rasyonel bir şekilde deneyimleme oluşturmaya çalıştık.” diye konuştu.

Soru – cevap bölümünün ardından, Mimar Mustafa İskender ve Hüdai Sırrı Şenalp’a plaket takdim edildi.

 ktun’de-15-temmuz--(6).jpg