- KTÜ Öğretim Üyesi Bektaş:

- KTÜ Öğretim Üyesi Bektaş:

''Marmara Denizi'nde Avcılar açıklarında oluşan deprem Orta Marmara'nın olağan karakteristik depremidir''- ''Marmara Denizi'nde son 100 yılın 7'den büyük depremleri batıda 1912 yılında Mürefte'de, doğuda 1999'da Kocaeli'de gelişirken, 6'dan küçük depremle

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Denizi'nde Avcılar açıklarında meydana gelen depremin olağan olduğunu bildirdi. 

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde dün art arda depremlerin yaşandığını anımsattı.

Sarsıntıların İstanbul ve çevresinde hissedildiğini belirten Bektaş, ''Marmara Denizi'nde Avcılar açıklarında oluşan deprem Orta Marmara'nın olağan karakteristik depremidir'' dedi.

Bektaş, Marmara Denizi'nde 1999 yılındaki Körfez depreminden sonra bir çok bilimsel çalışma yapıldığını da vurgulayarak, gelecekte olabilecek yıkıcı bir depremin yeri ve büyüklüğü hakkında kesin bir sonuca ulaşılamadığını ifade etti. 

- ''Marmara Denizi'nin kabuk yapısı beklendiği gibi homojen bir yapıya sahip değildir'' 

Kabuk tomografisi ve deprem odaklarının derinliğinin incelendiğini de söyleyen Bektaş, ''Kabuk tomografisi ve deprem odaklarının derinliği, Marmara Denizi'nin kabuk yapısının beklendiği gibi homojen bir yapıya sahip olmadığını göstermiştir'' diye konuştu. 

Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun, Orta Marmara'da, Marmara Ereğlisi ile Avcılar arasında kalan bölgede zayıf ve ince bir kabuğu kırarak 6'dan daha küçük deprem üreterek yoluna devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Bektaş, şöyle dedi:

''Oysa kabuk yapısı çalışmaları fayın daha doğusunda ve batısında, Kocaeli ve Mürefte bölgelerinde, deprem üreten kabuğun daha kalın ve daha güçlü olduğunu göstermiştir. Bunun sonuncunda da Marmara Denizi'nde son 100 yılın 7'den büyük depremleri batıda 1912 yılında Mürefte'de, doğuda 1999 yılında  Kocaeli'de gelişirken, 6'dan küçük depremler Kuzey Anadolu Fayı'nın Orta Marmara kesiminde yer almıştır.''

- ''Marmara- Yunanistan sismik zonu hareketlendi''

Bektaş, Yunanistan'da Atina'nın kuzeybatısında oluşan 6, 5 büyüklüğündeki depremin de Marmara Denizi'nden Yunanistan'a doğru uzanan Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey Sismik Zonu üzerinde geliştiğini ifade etti.

İlk deprem odak mekanizması çözümlerinin Yunanistan depreminin doğrultu atımlı bir faya bağlı olarak geliştiğini gösterdiğini aktaran Bektaş, şöyle dedi:

 ''Marmara Bölgesi'nde yıkıcı tarihsel depremlerin Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey ve güney kolları üzerinde ardışıklı olarak gelişmesi bu iki fay sisteminin derinden birbirlerine stres transferi yaptığını ima eder. Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunun Yunanistan'a doğru olan uzantısındaki sismik artışa bağlı olarak 26-27 Ekim 2015 tarihlerinde Çanakkale ili çevresinde gelişen 4,5 büyüklüğündeki depremler 1953 yılındaki Yenice-Gönen-Yunan adaları hattında oluşan büyük depremi hatırlatmaktadır.''

AA

Kaynak:Haber Kaynağı