KTO'nun zorunlu avukat çalıştırılma kanununa tepkisi

KTO'nun zorunlu avukat çalıştırılma kanununa tepkisi

KAYSERİ (AA) - Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğuyla ilgili maddenin yenilenmesi...

KAYSERİ (AA) - Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğuyla ilgili maddenin yenilenmesi gerektiğini bildirdi.

KTO Başkanı Hiçyılmaz yaptığı yazılı açıklamada, Türk Ticaret Kanunu'nun 272 ve 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun 35. Maddelerine Göre Esas Sermayesi 250 bin lira ve daha fazla olan anonim şirketler ile üye sayısı 100 ve üstü olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğu olduğunu anımsattı.

Buna göre ihtiyacı olsun olmasın, sermayesi 250 bin lira ve üzerinde olan bütün anonim şirketler ve ilgili kooperatiflerin bir avukatla sözleşme yapmak zorunda kaldıklarını belirten Hiçyılmaz, avukatların ücretlerini baronun belirlediğine dikkati çekti.

Zorunluluktan dolayı firmaların yıllarca hiçbir fayda sağlamayan sözleşmeli avukata maaş ödemek zorunda kaldığını dile getiren Hiçyılmaz şunları kaydetti:

- Boşu boşuna para ödenecek

"Kanun gerekçesinde 'işletmeler avukat bulundurmazsa yanlış işler yapıyorlar' deniliyor. Eğer bu mantıkla gidersek bizim veya herbir avukatın ilerde alacağı evin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol etmesi için şimdiden bir inşaat mühendisiyle sözleşme yapması lazım.

- Uygulamanın mantığı yok

Böyle bir mantığın kabul edilmesi mümkün değildir. Şirketlerimiz ürettikleri malları ihraç etmek ve acımasız küresel rekabet pazarlarında tutunmak için çırpınmaktadırlar. Artan döviz kuru nedeni ile özellikle sanayi sektöründe üretim yapmanın maliyeti ciddi ölçüde artmıştır. Üretimin ve istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılmasının büyük önem taşıdığı bu günlerde firmaların böylesine yüklerle karşılaşmaması gerekmektedir.

- Yasanın değişmesi için çalışacağız

SSK primi, vergi oranlarının düşürülmesi gibi konulardaki düzenlemelerin yapıldığı bir ortamda avukat çalıştırma zorunluluğuna ilişkin de mutlaka yeni düzenleme yapılmalıdır. Kanun kapsamına giren üyelerimizden tepkiler geliyor, ilgili yasanın değiştirilmesi için girişimlerden bulunacağız.

- Kanun iptal edilsin

Türk Ticaret Kanunu'nun 272. ve Avukatlık Kanunu'nun 35. Maddesinin iptal edilmesi en doğru çözüm olacaktır. Bunun yapılmaması durumunda, şirket sermayesi sınırı 1 milyon liraya yükseltilmelidir. Yapılacak sözleşmede belli bir ücret ödenmemeli, şirket eğer avukattan hizmet talep ederse, bu hizmet için baro tarafından belirlenen ücret ödenmelidir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :