KTO’da istişare toplantısı

KTO’da istişare toplantısı

Konya Ticaret Odası (KTO)’nın düzenlediği meslek komiteleri istişare toplantılarının 9.su gerçekleştirildi.

Dış Ticaret Şirketleri istişare toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, 28. Meslek Komitesi üyeleri ve komiteye bağlı oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Küresel ekonomide ülkemizi de yakından ilgilendiren yeni bir döneme girilmiştir. Amerikan Merkez Bankası FED aldığı kararla tüm dünyaya sağladığı likiditede kısıtlama yapacak. Diğer taraftan ABD, Pasifik ülkeleri ve AB ile ticari ortaklık görüşmelerine hız vermiştir. Bu üç bölgenin kendi aralarında yapacakları ticaret dünya ticaretinin yüzde 72’sini oluşturacaktır. Türkiye’nin bu yapının dışında kalması durumunda dış ticaret şirketlerimizin daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu süreçten etkilenmeyecek tedbirleri şimdiden almalıyız. Konya’nın son on iki yıllık hızlı gelişmesinde en önemli etken dış ticaretindeki artıştır. Konya’nın ihracatı; 2001 yılında 100 milyon dolar iken 2013 itibariyle ihracatımız 1.35 milyar dolara ulaşmıştır. Bunda büyük katkısı olan dış ticaret şirketlerimize Konya adına teşekkür ediyorum. Şehrimiz on iki yılda ihracatını 13,5 kat artırmasına rağmen sahip olduğumuz potansiyele göre ihracatımız yeterli değildir. Kişi başı ihracatta Türkiye ortalaması 2.000 dolar iken Konya’nın ortalaması 675 dolardır. Son on iki yılda ihracatımızı artırmamıza rağmen kişi başı ihracatta Türkiye ortalamasının çok altında olmamız potansiyelimizi harekete geçiremediğimizi göstermektedir. Konya daha fazla ihracat yapacak ekonomik potansiyele sahiptir. Gelecekte 15 milyar dolar olarak hedeflediğimiz ihracata ulaşabilmek için potansiyelimizi harekete geçirmeliyiz” dedi.

28. Meslek Komitesi adına konuşan Komite Başkanı Ahmet Keresteci de, “İlimizde faaliyet gösteren dış ticaret firmaları temsilcileri ile bir araya gelerek sorunları paylaşmak ve çözüm önerileri oluşturmak için istişare toplantımızı düzenledik. Komite olarak oluşturduğumuz kto28komite.com internet adresinden de bizlere ulaşabilir sorunlarınızı iletebilirsiniz. Sizlerin yapacağı katkılarla sorunlarımıza çözüm oluşturacak girişimlerde bulunacağız” diye konuştu..

Toplantıda söz alan katılımcılar; dış ticaret firmalarının müşteri bilgilerinin paylaşımının rekabeti olumsuz etkilediğini, gümrüklerden alınan fazla mesai ücretinin maliyetleri artırdığını ifade ettiler. Dış ticaret firmalarının alacağı KDV iadeleri ödemelerinin gecikmesinin sıkıntı oluşturduğunu belirten katılımcılar, kamu ihalelerinde yerli malının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.