KTO’da Afrika Paneli

KTO’da Afrika Paneli

Konya Ticaret Odası’nın düzenlediği Yükselen Pazar: Kuzey Afrika Panelinde Konyalı ihracatçılara Cezayir ve Tunus pazarı hakkında bilgi verildi.

KSO,  KTB ve MEVKA işbirliğiyle, Konya Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen panele Konya Valisi Muammer Erol, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, DEİK Türkiye-Tunus İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuntoğlu ve çok sayıda ihracatçı firma temsilcisi katıldı.

Panelin açılışında konuşan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru Türkiye’nin küresel bir güç olma yolunda hedefleri bulunduğunu, dünyanın on büyük ekonomisi arasına girme hedefine girişimcilerle ulaşabileceklerini söyledi. Gelişmiş ülkeler kriz içerisindeyken krizden etkilenmeyen gelişen ekonomiler fırsatlar sunduğunu belirten Fahrettin Doğru bunlardan birisinin de Afrika pazarı olduğunu ifade ederek, “Son dönemde birçok Afrika ülkesi hızlı büyüme oranlarını yakalayabilmiştir. Afrika ile 2005 yılından sonra başlayan ilişkilerimiz hızlı ilerlemektedir. Fakat henüz yeterli seviyede değildir. Kısa vadede hedefimiz 50 milyar dolar ticaret hacmini yakalamak. Afrika açılımı ile hükümetimizde Türk firmalarının Afrika ile ticaretini artırmalarını desteklemektedir. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın işadamı heyetleriyle Afrika’ya yaptıkları ziyaretler bunun bir göstergesidir. Son beş yılda Afrika’ya 20’den fazla elçilik açtık, 17 ülkeyle iş konseyimiz bulunmakta. Ülke olarak Afrika pazarında büyük bir pay almakta kararlıyız” dedi.

Son on üç yılda ihracat artışında büyük bir başarıya ulaşan Konya’nın dış ticarette giderek artan ağırlığıyla Afrika’ya olan ticarette lokomotif görevi üstleneceğine inandıklarını belirten Doğru, “Konyalı ihracatçıların özellikle Kuzey Afrika pazarını iyi değerlendirmelerini istiyoruz. Bu sebeple Oda olarak ihracatçılarımıza yol haritası oluşturacak organizasyonlara ağırlık vermekteyiz. KTO olarak son üç yılda Kuzey Afrika’da düzenlediği iki organizasyonda iki kez Fas’ta bir kez de Cezayir’de Konyalı firmaları ithalatçı firmalarla buluşturduk. Başarılı sonuçlar aldığımız bu programların ardından Kuzey Afrika pazarında Konya’nın ağırlığı hissedilmeye başlamıştır. Bugün düzenlediğimiz panel Afrika pazarı ile ilgili bilgi eksikliği olan firmalarımıza önemli katkılar sağlayacaktır. Bu açıdan panelin son derece faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman ihracatın, ülkemiz ve bölgemiz için en önemli konulardan biri olduğunu, bu anlayış çerçevesinde ihracatın ürün, sektör ve pazar çeşitlenmesinin teşvik edilmesini hedeflediklerini belirterek birçok projeye destek sağladıklarını söyledi.

DEİK Türkiye Tunus İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuntoğlu da Kuzey Afrika bölgesinde dış ticaret yapan Konya firmalarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.  DEİK’in Mayıs ayında Tunus Büyükelçisi ve konsolosunu Konya da ağırlamayı planladıklarını belirterek bununla ilgili de yakın bir zamanda bilgi vereceklerin söyledi.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canıtez’in yaptığı Yükselen Pazar: Kuzey Afrika konulu panele konuşmacı olarak Ekonomi Bakanlığı Uzmanlarından Erhan Karakoç ve Şadi Koray Demircan ile Mill Teknoloji Makine Genel Müdürü Mehmet Dikkaya katıldı. Konuşmacılar Kuzey Afrika pazarına ilişkin geniş bilgiler verdi.  Panelin sonunda konuşmacılar Kuzey Afrika pazarı ile ilgili gelen soruları cevapladı.