KTO toplantıları devam ediyor

KTO toplantıları devam ediyor

Konya Ticaret Odası’nın (KTO) düzenlediği istişare toplantılarına ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren 12. ve 13. Meslek Komiteleri Üyeleri katılarak nitelikli eleman ve markalaşma sorunlarına çözüm istedi.

Ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren 12. ve 13. Meslek Komitelerinin istişare toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deresoy, 12. ve 13. Meslek Komiteleri üyeleri ile komiteye bağlı oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, kalifiye eleman sıkıntısına değindiği konuşmasında, “Türkiye’de işsizlik yüzde 9.7, Konya’da işsizlik oranı ise 4.7’dir. Konya işsizliğin en düşük şehir olmasına rağmen özellikle taşradan diğer şehirlere göç vermektedir. Türkiye’de ve Konya’da had safhaya ulaşan kalifiye eleman sorunu en önemli problemlerimizden biridir. Sizin sektörünüzde de kalifiye eleman sorunu yaşadığınızı biliyor ve yakından takip ediyoruz. Sektörün büyük oranda ihtiyaç duyduğu ayakkabı montaj, saya dikimi, ayakkabı tasarımı ve saraciyelik eğitimlerinin verilmesine ilişkin talepler oluyor. Bizlerde sadece ayakkabı sektörü değil tekstil, makine gibi birçok sektörde bu sorunun giderilmesi ve bunun kalıcı hale getirilmesi için bir mesleki eğitim projesi yapıyoruz. Mesleki Eğitim Merkezi Proje’mize de önümüzdeki aylarda temel atacağız. Konya ve ilçelerindeki gençlerimizin meslek eğitimini rahatlıkla alabilmeleri için eğitim merkezinin yanı sıra yurt inşaatı da yaparak barınmalarını da sağlayacağız. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Konya’da tekstil sektörü de dahil pek çok sektörde kalifiye eleman sorununu çözmüş olacağız. Sadece üretimde değil satışta ve tutundurma aşamasında da büyük sorunlar yaşadığını biliyoruz. Konya üretim altyapısı ve kullandığı teknolojiyle ayakkabıcılıkta adından söz ettiriyor. Buna rağmen markalaşan firma sayımız çok az. Bugün sadece üretmek yetmiyor. Yüksek katma değerle pazarlamak da gerekiyor. Bunun yolu da markalaşmaktan geçiyor. Sektör temsilcilerimizle birlikte bu soruna çözüm üretirsek sektörümüz yurt dışına çok rahatlıkla açılacaktır” dedi.

Meslek komiteleri adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deresoy ise, ayakkabı sektörünün katma değeri düşük sektörlerden biri gibi görünse de, yoğun emekli sektörlerden biri olması nedeniyle istihdama ciddi anlamda katkısı olduğunu ifade ederek, “40’ın üzerinde sektörle bağlantısı nedeniyle de birçok sektörün tetikleyici unsurudur. Konya ayakkabı sektörü erkek ayakkabı üretiminde İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci büyük üretim merkezi konumundadır. Üretici, yan sanayici, tedarikçi gibi alanlarda Konya’da 980 firma faaliyet göstermektedir. 20 binin üzerinde çalışanıyla istihdamda şehrimizin en etkili sektörlerinden biridir. Maalesef bu derece büyük bir sektörün sorunları da aynı oranda artıyor. Yurt dışı pazar araştırması, devlet destek ve teşvikleri, yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım, mesleki eğitim konularında sorunlarımızın çözümü için çalışmalarımızı yürütüyoruz. İstişare toplantımızın hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyor, organizasyonu yapan Başkanımız Selçuk Öztürk’e, katılımlarından dolayı ayakkabı sektörü mensuplarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.