KTB Başkanı Öcal: “Anız yangını milli meseledir”

KTB Başkanı Öcal: “Anız yangını milli meseledir”

KTB Başkanı Öcal: “Anız yangını milli meseledir”

Anız yakmanın milli bir mesele olarak ele alınması gerektiğini belirten Konya Ticaret Borsası (KTB) Meclis Başkanı Selçuk Öcal, kaliteli ve sürdürülebilir bir tarımsal üretimin en önemli faktörü olan toprak verimliliğini sağlamak için anızların kesinlikle yakılmaması uyarında bulundu.

Topraktan elde edilen ürün artıklarının tekrar toprağa dönüşünü sağlamanın, işin en ucuz ve en sağlıklı yol olduğunu belirten Öcal, böylelikle toprak yapısının uzun yıllar korunarak iyileştirileceğini söyledi. Öcal, “İlimiz topraklarında organik madde miktarının yüzde 0,5 ile 1,5 arasında olduğu yapılan toprak tahlilleri neticesinde ortaya çıkmış olup, fakir olduğu görülmüştür. Bu oranın en az yüzde 3 olması gerekmektedir. Anız yakmakla çiftçimiz farkında olmadan toprağının verimini düşürmekte, bitki gelişimine katkıda bulunan Azotun kaybı artmaktadır. Kuraklık nedeniyle buğday ve arpada sap boyu yeterince gelişmedi, kısa kaldı. Bu da saman üretiminin beklenenin çok altında kalacağını gösteriyor. Anız yakanlar Türk Ceza Kanunu’nun ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddelerince işlem yapılacağını da bilmeliler. Bu nedenle çiftçilerimizin anızlarını kesinlikle yakmamalarını ve anızlarını yakanları da 156 Alo Jandarma’ya ihbarda bulunabilirler” dedi.

Hasat sonrası anız yakılmayan alanlarda yüzde 20’lik bir verim artışının gözlemlendiğini belirten Öcal “Zaten ilimizde hasattan sonra kalan anız tohum yatağı hazırlanmasına ve tohumla toprağın temasına mani olacak ölçüde değil. Tarladaki mevcut anız da az bir masraf ve uğraşla organik olarak toprağa kazandırılabilir. Anız yakılmasın, geriye organik madde olarak toprağa karışsın istiyorsak, doğrudan ekim modeline geçmeliyiz. Bakanlığımız koruyucu toprak işleme teknikleriyle doğrudan ekim yapıldığı zaman makine ekipman desteği ve bazı bölgelerde de ÇATAK kapsamında destekler vermektedir. Bundan faydalanmak gerekir” şeklinde konuştu.

Anız yangınlarının önlenmesi amacıyla eğitim çalışmaları yaptıklarını ve film ve görsel ögelerle konuya dikkat çektiklerini belirten Öcal, her geçen yıl üreticimizin konuya daha da hassasiyet göstermelerinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

"İslam canlıya eziyeti yasaklar"

Din adamlarının anız yakmanın haram olduğunu beyan ettiklerini belirten Öcal, şunları söyledi: “Anız yakmak, canlı yakmak, geleceği yakmaktır. Alemlerin Efendisi ‘Yerdekilere merhamet etmeyene, göktekiler merhamet etmez’ buyurarak, etrafımızdaki canlılara hangi gözle bakmamız ve nasıl davranmamız gerektiğini bize göstermektedir. İçinde bulunduğumuz durumda daha hassas düşünülerek, anız yakılması gibi çağdışı bir uygulamadan vazgeçilmelidir.”