KRV'de NSU Araştırma Komisyonu kurulması

KRV'de NSU Araştırma Komisyonu kurulması

Komisyonun SPD'li üyesi Kossiski: “Karanlık noktalara ışık tutacağına

DÜSSELDORF (AA) – Almanya'daki Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi'nde kurulan ve 16 Aralık'ta çalışmalara başlayacak olan NSU Araştırma Komisyonu, 8'i Türk,10 kişiyi öldüren Neonazi terör örgütü NSU'nun karanlık bağlantılarını aydınlatmaya çalışacak. 

Münih Eyalet Mahkemesinde geçen yıl mayıs ayında başlayan davada 19 ay geride kalırken, sanık avukatlarının oyalama taktikleri ve aşırı sağ çevrelerle bağlantılı tanıkların olayları hatırlamadıklarını öne sürmeleri yeni bilgi ve delillere ulaşılmasını engelliyor.

Daha önce Federal Meclis'te ve Bavyera, Thüringen ile Saksonya eyalet meclislerinde kurulan araştırma komisyonları da davanın seyrini değiştirecek önemli bilgilere ulaşamadı.

NSU üyelerinin bombalı saldırılar düzenlediği ve Mehmet Kubaşık cinayetini işlendiği KRV eyaletinde ise bu ay başında kurulan ve içlerinde Türklerin de yer aldığı araştırma komisyonu 16 Aralık'ta çalışmalara başlayacak. 

KRV Eyalet Meclisi NSU Araştırma Komisyonu, 2 yıl içinde çalışmalarını tamamlamayı planlıyor. Bu süre boyunca Almanya'daki Türk kamuoyu komisyonun çalışmaları hakkında bilgilendirilecek.

Komisyonun Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili üyesi Serap Güler, söz komisyonun kurulmasında geç kalınmadığını belirterek, “Tabii ki SPD ve Yeşiller daha önce bu komisyonu kurabilirlerdi ama yapmadılar. Kurulmasına da pek sıcak bakmadılar” dedi. 

NSU konusunda hala cevaplanmayan soruların bulunduğunu söyleyen Güler, bunları açıklığa kavuşturmak için çalışacaklarını vurguladı.

Komisyonun Sosyal Demokrat Partili (SPD) üyesi eski polis memuru Andreas Kossiski de  NSU terör örgütüne ve cinayetlerine ışık tutacak yeni bulgulara ulaşacağından umutlu olduğunu söyledi.

Kossiski, “Karanlık noktalara ışık tutacağına ve açıklığa kavuşmamış sorulara cevap bulacağına inanmasak, bu komisyona ihtiyaç duyulmazdı. Eyalet meclisinin oybirliği ile bu komisyonu kurmuş olması, NSU'nun perde arkasını aydınlatma iradesinin ifadesidir” dedi.

Kossiski, komisyondan bir başka beklentisinin ise, NSU olayındaki insani ya da sistematik hataların ortaya çıkarılıp, bunlardan gelecek için ders çıkarılması olduğunu belirtti.

Terör örgütü NSU üyeleri, 2001 yılında Köln'de bir İranlı'ya ait dükkana ve 2004'te ise çoğunlukla Türk esnafın bulunduğu Köln Keup Caddesi'ne bombalı saldırı düzenlemiş, 2006 yılında da Dortmund'da büfe işleten Mehmet Kubaşık'ı öldürmüştü.

-13 yıl boyunca yakalanamadılar  -

Federal Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, NSU terör örgütünün Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zchaepe tarafından kurulduğu belirtiliyor. 

Zanlıların, NSU terör örgütünü kurdukları ve 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk, 10 kişiyi öldürdüğü, çok sayıda bombalı saldırı düzenlediği 2011 yılı kasım ayında ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. 

NSU terör örgütü üyesi Beate Zschaepe ise arkadaşlarıyla kaldığı hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.  NSU davası ise 6 Mayıs 2013'te Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde başlamıştı.

Davada, Zschaepe’nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlanan 4 kişi yargılanıyor.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı