"Kredi olanağı artan Türk Eximbank vazgeçilmez hale geldi"

"Kredi olanağı artan Türk Eximbank vazgeçilmez hale geldi"

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım:- "Türkiye’deki 65 bin ihracatçının hepsiyle çalışarak onları olanaklarımızdan yararlandırmak istiyoruz"- "Kredi olanağı artırılan Türk Eximbank ihracatçılar açısından vazgeçilmez hale geldi"

İSTANBUL (AA) - Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "Türkiye’deki 65 bin ihracatçının hepsiyle çalışarak onları olanaklarımızdan yararlandırmak istiyoruz." dedi.

Yıldırım, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) “Türk Eximbank’ın Vizyon ve Projelerinin Sanayicimizin ve İhracatçımızın Rekabet Gücünü Desteklemek Açısından Önemi” ana gündemli şubat ayı olağan toplantısındaki konuşmasında, bankanın son yıllardaki hizmetlerinin artarak genişlediğini belirterek, Eximbank’ın sunduğu fırsatları anlattı.

Bankaların ticari kredilerin azaldığı dönemde Türk Eximbank'ın ihracatçılara kullandırdığı kredinin arttığına dikkati çeken Yıldırım, kredi olanağı artırılan Türk Eximbank'ın ihracatçılar açısından vazgeçilmez hale geldiğini ifade etti.

Yıldırım, Türk Eximbank’ın ihracatı finanse etme oranına göre dünya çapındaki Eximbanklar arasında Güney Kore’nin ardından ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Şu anda Güney Kore’nin ardından dünyada ihracatçısını en çok destekleyen Eximbank konumundayız." ifadesini kullandı.


- "238 ülkede sigorta desteği sunuyoruz"


Yıldırım, dünyanın en iyi pazarlarında en iyi şirketleri ile çalışırken bile sigortanın yapılması gerektiğini belirterek, ticari ve politik risklere karşı mutlaka sigorta yapılması gerektiğini vurguladı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Ermenistan, Kuzey Kore ve mevcut durumları nedeniyle Suriye ile Libya hariç dünyanın 238 ülkesinde sigorta desteği sağladıklarını bildiren Yıldırım, Türkiye içinde de alacak sigortası yaptıklarını ve bu konuda iyi durumda olduklarını söyledi.

Yıldırım, kredi desteği konusunda 6 bin 400, sigortada 2 bin 400 ihracatçı firma ile çalıştıklarını belirterek, iki tarafta da bulunan şirketler olduğunu, toplamda 7 bin 700 ihracatçı firma ile çalıştıklarını aktardı.

Türk Eximbank’ın sağladığı desteklerin, ihracatçıyla direkt buluşarak daha da yaygın hale getirileceğini dile getiren Yıldırım, "Türk Eximbank şu anda Türk Bankacılık Sistemi aracılığıyla ihracatçıya hizmet veriyor. Bizler en kısa sürede şubelerimizi artırarak ihracatçılarımıza aracısız hizmet sunacağız. Bu noktadan sonra desteklerimizin daha da yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Türkiye’deki 65 bin ihracatçının hepsiyle çalışarak onları olanaklarımızdan yararlandırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Yıldırım, diğer ülke Eximbankları ile ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydederek, şirketlerin gerek ihracat gerekse yurt dışı projelerde birden fazla exim ile bir projeyi finanse edebileceklerini vurguladı.

Türkiye'deki ihracat kredilerinin çoğunluğunun Türk Eximbank tarafından verildiğini ifade eden Yıldırım, son yıllarda oranın arttığını, 15 Temmuz sonrasında maliyetlerinin artmasına rağmen kredi kullanıcılarına bunu yansıtmadıklarını bildirdi.

Yıldırım, toplam 28 farklı kredi programlarının olduğunu belirterek, TCMB kaynaklı kullandıkları reeskont kredinin Türkiye'nin en düşük maliyetli kredisi olduğunu vurguladı.

Eximbank'ın TL bazlı kredilerde diğer bankaların mevcut oranlarıyla kıyaslandığında ortalama 6 puan, döviz kredilerinde ise 2-2,5 puan gibi faiz avantajı olduğunu anlatan Yıldırım, bunun ihracatçılar için önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmasının ardından İSO üyelerinin yönelttiği soruları yanıtlayan Yıldırım, teminat mektubu işlemlerinin hızlandırılmasına ilişkin soruya, “Bugüne kadar kredide rating vermedik ancak artık kendi rating sistemimizi kurmaya ve bu sisteme göre kredi vermeye başlayacağız, yıl sonundan devreye alacağız." cevabını verdi.

Sigorta sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını bildiren Yıldırım, daha hızlı ve kolay limit verme konusunda çalışmalar yaptıklarını da dile getirdi.













AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :