Kral Abdullah'a Barış Ödülü verildi

Kral Abdullah'a Barış Ödülü verildi

Uluslararası Vestfalya Barış Ödülü Ürdün Kralı 2. Abdullah'a verildi

BERLİN (AA) - Almanya'yı ziyaret eden Ürdün Kralı 2. Abdullah'a, Ortadoğu'daki barış çabalarından dolayı Uluslararası Vestfalya Barış Ödülü verildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Münster kentinde düzenlenen ödül töreninde, Ürdün'ün güzel ve büyük bir tarihi geçmişi olduğunu belirtti.

Bölgede yaşanan krizlere ve çatışmalara dikkati çeken Gauck, Suriye'deki iç savaştan kaçan insanlardan 656 bininin Ürdün'de yaşadığını söyledi. Kendisinin de mülteci kamplarını görme fırsatı bulduğunu ifade eden Gauck, ancak buralarda insanlar için neler yapıldığının görülmesinden sonra Ürdün Kralı Abdullah'ın çabalarının ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşılabileceğini dile getirdi.

Gauck, mülteciler için büyük çaba harcandığını ve Suriyeli çocukların kamplarda eğitim gördüğünü de kaydederek, "Ürdün şimdiki ve daha önceki krizlerde de yardım edebilmek için kapasitelerinin sınırlarını zorladı. Ülkeyi başkalarına açtı ve örnek oluşturacak şekilde cömert davrandı. Bunun için siz majestelerine içtenlikle teşekkür ederim. Siz ve vatandaşlarınız insaniyet adına önemli işler yaptı." diye konuştu.

Mültecilere yardım eden ülkelere de yardım edilmesi konusunda devletler topluluğu bünyesinde görüş birliği içinde olunduğunu belirten Gauck, Kral Abdullah'ın terör ve şiddete karşı sergilediği tutumu da övdü.

Ürdün Kralı'nın, Ortadoğu krizinin çözümü ve bölgede iki devletli bir çözüm yolunda da önemli çaba ve girişimleri olduğunu ifade eden Gauck, Abdullah'ın kendi ülkesindeki modernleşme çabalarını da büyük takdirle karşıladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gauck, her dinden insanların her dinden radikallere karşı mücadele etmesi gerektiğini belirterek, "Bu mücadele için bizlerin ve Ortadoğu'nun sizin gibi insanlara ihtiyacı var majesteleri Kral Abdullah." dedi.

Gauck ayrıca, ödülün Almanya'nın Vestfalya bölgesindeki savaşın 350 yıldan fazla bir zaman önce sona erdirilmesinin hatırlanması amacıyla verildiğine işaret ederek, bu savaştan sonra imzalanan barış anlaşmasının temelini de dinler arasında barışın, hoşgörünün ve federalizmin oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Ürdün Kralı Abdullah ise verilen ödülü halkı adına aldığını belirterek, teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :