KPSS şampiyonları telefon arkadaşı çıktı!

KPSS şampiyonları telefon arkadaşı çıktı!

Şok ayrıntı: KPSS şampiyonları telefon arkadaşı çıktı!

2010 KPSS''de en yüksek puanları alan bin 970 adayın kendi aralarında, 138''inin ise soruların servis edildiği belirlenen derneğin Genel Sekreteri ile telefon trafiği yaptığı tespit edildi. Teknik takip ve paralel bağlantılar ilişkiyi ortaya çıkardı.

‘Paralel KPSS’ skandalında ortaya çıkan gerçekler, soruşturma dosyasına girdi. Buna göre, elinde sınav soruları bulunduğu öğrenilince soruşturmanın başlamasına neden olan B. S’nin, “Soruları, Ankara’daki Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde çalışan arkadaşım B. K’dan aldım” demesi üzerine, dernek yönetici ve çalışanları incelemeye alındı.

Paralel telefonlaşmalar!

Teknik takip ve geçmişe yönelik telefon görüşme kayıtları, ‘paralel bağlantı’yı gözler önüne serdi.

Buna göre;

- Sınavda 120 sorudan 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adaydan bin 970’inin kendi aralarında telefon irtibatlarının olduğu belirlendi.

- Yine 100 ve üzeri net yapan adaylardan 138’inin Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet H. S ile doğrudan veya dolaylı telefon irtibatları tespit edildi. S.'le telefon trafiği bulunan 16 adayın tüm soruları doğru cevaplayan 350 kişi arasında olduğu ortaya çıktı.

- Ayrıca, 100 ve üzeri net yapan 2 bin 039 adayın, birbiriyle irtibatlı 167 eğitim kurumundan olduğu, bazı kurumlardan 10’un üzerinde ‘iş arkadaşı’nın aynı puanı aldığı belirlendi.

2010’da ‘zeka patlaması’ olmuş

- Son 6 yılda 120 sorunun tamamını yapan kimse yok. 8120 soruya doğru cevap veren 350 kişiden 140’ı karı-koca, 46’sı akraba, 104’ü ise aynı apartman veya sokakta oturuyor.

10 adımda örtbas skandalı

2010’da ‘paralel yargı’nın KPSS skandalını örtbas etmek ve delilleri karartmak için 11 ayrı skandal yöntem denediği ortaya çıktı.

2010 KPSS skandalının, ‘dönemin yargısı’ tarafından nasıl kapatılmaya çalışıldığına dair elde edilen belgeler, soruları çalma skandalının yanı sıra bir ‘yargı skandalı’nı da ortaya çıkardı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen yeni soruşturmada, ‘dönemin Ankara Başsavcılığı’nda üç ayrı savcı tarafından bakılan dosyanın neden 5 yılda sonuçlandırılamadığı da ortaya çıktı.

Buna göre;

- Kütahya Yalvaç’ta Baki S. adlı öğretmen adayında KPSS sorularının bulunduğu bilgisi üzerine soruşturma başlatıldı. Bu sırada Ankara Başsavcılığı devreye girdi ve re’sen ayrı bir soruşturma açarak, dosyayı Yalvaç Başsavcılığı’ndan istedi.

- Yalvaç Başsavcılığı bir süre dirense de, devreye HSYK sokularak dosya 22 Haziran 2011’de Ankara’ya alındı. Ancak bu tarihten 11 Ekim 2013’e kadar hiçbir işlem yapılmadı.

- En önemli delillerden, soru kitapçıkları ve optik cevap formları, dönemin Ankara Başsavcılığı’nın yazılı onayı ile ÖSYM tarafından ‘imha edildi.’

- 2010 KPSS ile ilgili Türkiye genelinde 161 ihbar ve şikayet geldi. Ancak bunlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.

- Soruların sızdırıldığı belirlenen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ndeki 3 bilgisayarın incelenmesi sırasında, ikisinin hard diskleri sınavdan 3 gün önce değiştirildiği ortaya çıktı.

- Hard diski değiştirilmemiş bilgisayarın imajı ise ‘açılmadı’ denilerek, 6 Eylül 2010’da yeniden alındı. Ancak ‘açılmadı’ denilen imaj yok edildi!

- Bu bilgisayarların imajlarını almak için görevlendirilen Başkomiser Öner G’nin, imaj alma işleminin yapıldığı 4 Eylül 2010 tarihinden 1 gün önce dernek sekreteri Hanifi S. ile 3 kez telefonla görüştüğü belirlendi.

- Bilgisayarların imajı alınırken, bilgisayara ENCASE isimli detay arama programının yüklendiği, 04-05 Eylül 2010 tarihlerinde bu program kullanılarak ‘KPSS’ ve ‘Genel Yetenek’ kelimelerinin aratıldığı; daha sonra da ERASER isimli profesyonel silme programı kullanılarak tüm verilerin silindiği TÜBİTAK raporu ile belgelendi.

- TÜBİTAK incelemesinde, iki tarihte dernekteki bilgisayarların ‘yoğun kullanıldığı’ da belirlendi. Bu tarihlerden biri, KPSS’den bir gün önce, diğeri ise Yalvaç Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı tarihten bir gün sonra...

-  - 15-16-17 Eylül 2010’da ÖSYM’deki osym.gov.tr uzantılı e-posta adreslerinin yedeklerinin tutulduğu hard diskin imajı alınmıştı. Ancak bu imaj adli emanette ve ilgili emniyet birimlerinde bulunamadı.

KPSS’nin iki sınavının soruları bilgisayarda

İtirafçı olan B. S.’nin evindeki bilgisayarı inceleyen Jandarma, KOM Daire Başkanlığı ve TÜBİTAK, sınavdan 4 gün önce oluşturulmuş ‘eğitim son.pdf’ adlı bir dosya buldu. Dosyada yer alan 117 sorunun ÖSYM tarafından 2010 KPSS için hazırlanan soruların ham hali olduğu ve 120 sorudan sadece 3’ünün eksik olduğu belirlendi.

B. S’nin bilgisayarında ayrıca, yine sınavdan 4 gün önce oluşturulmuş ‘SOS.pdf’ adlı bir dosya daha bulundu. Bu dosyadan da KPSS 2010 Genel Kültür- Genel Yetenek soruları çıktı.

Operasyon öncesi 11 kişi yurt dışına çıktı

2010 KPSS soruşturması hızla devam ederken şüphelilerin, operasyonlardan hemen önce yurt dışına çıktığı ortaya çıktı.

Şüphelilerden Turgut Özal Derneği Sekreteri Mehmet H. S. 29 Kasım 2014, derneğin ‘ofis elemanı’ olarak görünen ve soruları servis ettiği belirlenen B. K. ile dernek çalışanı H. Ş’nin 05 Aralık 2014’te yurt dışına çıktığı belirlendi.

Yine şüphelilerden İ.T, Z.T. ve A.F.Y.l’in 19 Şubat 2015, Fatih Üniversitesi Rektörü Ş.A.T. ve ÖSYM Bilgi İşlem personeli M.A.’ın ise 22 Şubat 2015’te yurt dışına çıkıştığı tespit edildi.

STAR

Etiketler :