Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi

Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi

Koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesini amaçlayan projenin kapanış toplantısı gerçekleştirildi - Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Selçuk:- "Proje hayvancılık politikaları için son de

ANKARA (AA) - Koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesini amaçlayan Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi'nin kapanış toplantısı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Muharrem Selçuk, burada yaptığı konuşmada, küpeleme işlemine yoğun olarak devam edileceğini söyledi.

Selçuk, projenin Avrupa Birliği tarafından da desteklendiğine dikkati çekerek, "Proje, hayvancılık politikaları için son derece önemli. Hayvan hareketlerini kontrol edemezsiniz katkılı projeler üretemezsiniz. Büyükbaş hayvanlar içinde yakın bir zamanda bu sistemi geliştirmemiz önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Halen küpelenmeyen hayvanların olduğuna işaret eden Selçuk, kayıtların bu yılın sonuna kadar cezai işlem uygulanmadan yaptırılabileceğini anımsattı.

- "Çalışmalar 2014'te başladı"

Proje Takım Lideri Sinan Aktaş da faaliyetlerin Eylül 2014'te başladığını hatırlatarak, elektronik kayıt için gerekli el terminallerini Ocak 2016'da teslim ederek proje faaliyetlerine hız verdiklerini söyledi.

Aktaş, geçen yıl martta, illerde verilen eğitimlerin tamamlandığını, bundan bir ay sonra küpeleme işleminin başladığını vurguladı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ataşesi Ticaret ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Laura Zampetti de söz konusu projenin tüm paydaşlara faydalı olacağını anlattı.

- "31 milyon küpe dağıtıldı"

AB destekli proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Proje ile koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesi amaçlandı. Elektronik küpeleme, küçükbaşlarda hayvan hareketlerinin takibi, salgın hastalıkların izlenmesi, hasta hayvan sayısının tespiti ve hayvan hastalıkları ile daha etkin bir mücadele için imkanlar getiriyor.

"Küpe Elektronik Uygulama Pratik" sloganıyla yürütülen projesi kapsamında farklı bölgelerde 12 toplantı yapılarak eğitimler verildi ve yaklaşık 31 milyon küpe dağıtıldı.

Söz konusu kapanış toplantısı, 7 bölgeden en iyi uygulama yapan il şube müdürlerine ve projeye destek olan hayvan yetiştiricilerine plaket verilmesiyle sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :