Köy çocuklarına "sağlık timi"

Köy çocuklarına "sağlık timi"

Bitlis Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Toplum Sağlığı Merkezindeki doktor ve hemşirelerden oluşturulan ekip, kilometrelerce yol katederek il ve ilçe merkezlerine bağlı köylerdeki öğrencileri sağlık taramasından geçiriyor- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhe

BİTLİS (AA) - İBRAHİM YALDIZ - Bitlis Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Toplum Sağlığı Merkezi'ndeki doktor ve hemşireler, kilometrelerce yol katederek il ve ilçe merkezlerine bağlı köylerdeki öğrencileri sağlık taramasından geçiriyor.

Her iki merkezde görev yapan doktor ve hemşireler, tam donanımlı mobil araçlarla köylere giderek ağız ve dişlerini kontrol ettikleri öğrencileri renk körlüğü, görme keskinliği, işitme ve şaşılık testlerinden geçiriyor.

Bu testler sonucu rahatsızlık belirlenen çocuklar, ileri tedavi için sağlık merkezlerine yönlendiriliyor.

Bitlis Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Hüsamettin Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin personelinin büyük bir özveriyle bölgede görev yaptığını söyledi.

- "En ücra köylere bile gidiyoruz"

Sağlık merkezinde yaptıkları işlerin yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü ve Bitlis Valiliğinin katkısıyla tahsis edilen tam donanımlı mobil araçla köy okullarına periyodik olarak hizmet götürdüklerini anlatan Mutlu, "2004 yılında diş hekimi olarak Tatvan'a geldim. Bitlis Devlet Hastanesinde sadece 3 diş hekimi vardı. Şu anda 30'un üzerinde hekimimiz var. Onun için sahaya çıkıp vatandaşlarımıza hizmet götürmek istiyoruz. Bitlis'in en ücra köylerine bile gidiyoruz. Sağlık taramalarımıza bir doktor ile 2 sağlık personeli katılıyor." dedi.

- "Kışın araç gidemediğinde yürüyerek ulaşıyoruz"

Halk Sağlığı Merkezine bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu Dr. İbrahim Gürbüz ise çocukluk çağının görme, işitme, ağız ve diş sağlığı açısından en önemli dönemlerden biri olduğunu vurguladı.

Bu dönemdeki sağlık sorunlarının çocukların yaşamlarında çok ciddi hastalıklara sebep olabileceğini anlatan Gürbüz, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığımızın programı çerçevesinde merkezimizce çalışma yürütülüyor. Köy yolları engebeli ve yüksek olmasına rağmen bu bölgelerde de taramaları gerçekleştiriyoruz. Kışın doktorlarımız köye giderken araçları çamura saplanıyor ve yolda kalıyor. Bazen 2 saatlik yolu 5 saatte gidiyorlar. Köye araç gidemediğinde yürüyerek ulaşıyoruz."

Gürbüz, bu yılın başından şimdiye kadar yaklaşık bin öğrenciyi sağlık taramasından geçirdiklerini kaydetti.

Bu arada sağlık kontrolünden geçirilen öğrencilere diş hekimleri tarafından diş macunu ve fırçası hediye edildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :