"Kosta Rika, referandum kararına saygı duyuyor"

"Kosta Rika, referandum kararına saygı duyuyor"

Kosta Rika Dışişleri Bakanı Sanz:-"(Türkiye'deki referandum) Barışçıl yöntemlerle, demokratik şekilde gerçekleştirilen güzel bir tecrübe oldu. Referandum, Türk halkına, bundan sonra nasıl bir hükümet sistemi yapısı istediklerine yönelik bazı kararlar alma

İSTANBUL (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Kosta Rika Dışişleri Bakanı Gonzalez Sanz, Türkiye'deki anayasa değişikliği halk oylamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Barışçıl yöntemlerle, demokratik şekilde gerçekleştirilen güzel bir tecrübe oldu. Referandum, Türk halkına, bundan sonra nasıl bir hükümet sistemi yapısı istediklerine yönelik bazı kararlar alması bağlamında bir fırsat verdi. Kosta Rika hükümeti olarak bizim yapabileceğimiz şey bu kararlara saygı duymaktır." dedi.

Sanz, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) 2. Dışişleri Bakanları Forumu kapsamında geldiği İstanbul'da, iki ülke ilişkileri, Türkiye-SICA ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, ülkesindeki yatırım olanakları ve Türkiye'de geçen hafta yapılan referandum hakkında AA muhabirine değerlendirme bulundu.

SICA toplantısı dolayısıyla sıcak ev sahipliği için Türk hükümetine teşekkür eden Sanz, ikinci kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini dile getirdi.

Kosta Rika-Türkiye diplomatik ilişkilerinin geçmişe dayandığını ifade eden Sanz, öte yandan karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasıyla son yıllarda bu ilişkilerin akıcılık kazandığını, tarafların birbirini daha iyi tanıma fırsatı bulduğunu kaydetti.

Orta Amerika ülkelerinin güvenlik ve refahı için faaliyet gösteren SICA'ya, Türkiye'nin "bölge dışı" gözlemci üye olduğunu anımsatan Sanz, bu üyeliğin Türkiye'nin, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine verdiğini önemi gösterdiğini ifade etti.

Türkiye ile bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin son yıllarda sürekli ilerlediğini söyleyen Sanz, "Türkiye ile Latin Amerika ve Orta Amerika ilişkilerinin son 3 yılda ne kadar hızlı ilerlediği göz önüne alındığında, bu durum bizi elverişli bir alana getirecektir. Bu ilişkinin sonuçları yakın zamanda daha somut hale gelecektir." diye konuştu.

Türk Hava Yollarının (THY) bölgeye doğrudan seferleri hakkında da Sanz, "Türkiye ve bölge haklarının birbirine yakınlaşması açısından taraflar arasında doğrudan uçuşların yapılması çok önemli. THY, şu anda bölgedeki bazı ülkelere direkt seferler düzenliyor. Ancak sefer sayılarının artırılarak daha fazla noktaya uçuş yapılmasına ihtiyacımız var. Bu kapsamda THY ile görüşmeler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Ticaret hacmi büyüme göstermesine rağmen halen düşük seviyede"

Türkiye ile bölge ülkeleri arasındaki ticaret hacmini değerlendiren Sanz, "Ticaret hacminin artırılması noktasında Türkiye ile Latin ve Orta Amerika ülkeleri olarak çok istekliyiz. Ticaret hacmi büyüme göstermesine rağmen halen düşük seviyede. Bu oran katiyen yeterli değil ancak bir başlangıç." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin SICA bölgesiyle ticaret hacminin 325 milyon, sadece Kosta Rika ile 100 milyon dolar civarında olduğunu dile getiren Sanz, son 5 yılda bunun iki kat arttığını, ancak hala düşük seviyede bulunduğunu anlattı. Türkiye'den bölgeye yapılan yatırımların da düşük olduğunu anlatan Sanz, bu nedenle iş adamları ve halkları bir araya getirmelerinin gerekliliğine vurgu yaptı.

İki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin iyi niyet temelinde geliştiğini belirten Sanz, Türkiye'nin hali hazırda bölge ülkelerine sağlık alanında Zika virüsü ile mücadelede önemli destek verdiğini söyledi.

Ülkesinde yatırım yapmak isteyen iş adamlarına, Kosta Rika'ya gelip kendi gözleriyle mevcut fırsatları görmelerini tavsiye eden Sanz, yenilenebilir enerji, altyapı, havaalanı ve otoyol alanlarında potansiyellerin bulunduğunu kaydetti. Sanz, Kosta Rikalı iş adamlarını da Türkiye'de yatırım yapmaları konusunda cesaretlendirdiklerini dile getirdi.

Açık bir ekonomiye sahip Kosta Rika'da son 2 yılda elektriğin yüzde 99'unu yenilenebilir enerjiden ürettikleri bilgisini paylaşan Sanz, "Bu doğrultuda devam etmek istiyoruz. Bölgedeki diğer ülkeler de aynı şekilde bunu yapmak istiyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'dan bazı hava yolu şirketlerinin ülkesine doğrudan uçuşlara başladığını belirten Sanz, ekonomik, sosyal ve siyasi istikrara sahip ülkesinin, Türk iş adamları için önemli bir yatırım bölgesi olduğunu kaydetti.

Turizm alanında da karşılıklı gidiş-gelişlerin maalesef çok az olduğunu dile getiren Sanz, bunun, direkt uçuşların olmamasından kaynaklandığını, Türkiye'ye gelmek isteyenlerin Avrupa veya Amerika üzerinden gelmek zorunda kaldığını, bunun da turist sayısının aşağıda kalmasına neden olduğunu ifade etti.

- Türkiye'deki referandum memnuniyet verici

Kosta Rika Dışişleri Bakanı Gonzalez Sanz, geçen hafta Türkiye'de yapılan referandumu memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Barışçıl yöntemlerle, demokratik şekilde gerçekleştirilen güzel bir tecrübe oldu. Referandum, Türk halkına, bundan sonra nasıl bir hükümet sistemi yapısı istediklerine yönelik bazı kararlar alması bağlamında bir fırsat verdi. Kosta Rika hükümeti olarak bizim yapabileceğimiz şey bu kararlara saygı duymaktır. Bu, ülkelerin kendi süreçleri ve kararlarıdır. Dostlarımızın, istikrar, birlik, barış ve uyum içerisinde olmasını isteriz. Sadece dostlarımız için değil dünyanın her yerindeki insanlar için bunu istiyoruz. İstikrar, güçlü kalkınmanın temelidir. Bu kapsamda, Türkiye ile güçlü ve büyüyen ilişkilere sahibiz."

- "Türkiye, Kosta Rika'da iyi bilinen bir ülke"

Latin ve Orta Amerika'da popüler olan Türk dizilerine değinen Sanz, "Türk dizileri ülkemde çok popüler. Çok kaliteli yapımlar. İnsanlar severek izliyor. Kültürünüzü ve kendinizi başka bir ülkeye tanıtmak için iyi bir yol. Türkiye, Kosta Rika'da iyi bilinen bir ülke. Sadece dizilerle nedeniyle değil ama diziler, Türkiye'nin daha fazla bilinmesine yardımcı oluyor." dedi.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :