Kosova'da "insan ticareti ile mücadele" konferansı

Kosova'da "insan ticareti ile mücadele" konferansı

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi:- "İnsan ticareti hepimize dokunan ve hepimizin geleceğini etkileyen bir meseledir. İnsan ticaretinin her çeşidine son vermek için çaba göstermek, Kosova'daki tüm insanların ve kurumların sorumluluğudur"

PRİŞTİNE (AA) - Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, insan ticaretinin herkesin geleceğini etkileyen bir mesele olduğunu belirterek "İnsan ticaretinin her çeşidine son vermek için çaba göstermek, Kosova'daki tüm insanların ve kurumların sorumluluğudur." dedi.

Başkent Priştine'de, "AB İnsan Ticareti ile Mücadele Günü" etkinlikleri kapsamında, İçişleri Bakanlığına bağlı İnsan Ticareti ile Mücadele Ulusal Koordinatörlüğü tarafından konferans düzenlendi.

İçişleri Bakanı Skedner Hyseni moderatörlüğünde düzenlenen konferansa Cumhurbaşkanı Thaçi, Adalet Bakanı Dhurata Hoxha, Sosyal Refah Bakanı Arban Abrashi, ABD'nin Priştine Büyükelçisi Greg Dellawie, AB'nin Kosova Delegasyon Şefi Nataliya Apostolova ile ülkedeki yargı ve emniyet yetkilileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Thaçi, konferansta yaptığı konuşmada, Kosova halkı da dahil dünya genelinde birçok insanın bu utanç verici olguyla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, insan kaçakçılığı kurbanları için daha fazla çalışılması ve bu doğrultuda başarıya ulaşmak adına tüm mekanizmaların ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliği içinde olması gerektiğini kaydetti.

Thaçi, "İnsan ticareti hepimize dokunan ve hepimizin geleceğini etkileyen bir meseledir. İnsan ticaretinin her çeşidine son vermek için çaba göstermek, Kosova'daki tüm insanların ve kurumların sorumluluğudur." ifadelerini kullandı.

- Savcılık ve mahkemeye çağrı

İçişleri Bakanı Hyseni de konferansın, Kosova'nın insan ticaretine karşı kampanyasının başlangıcı olduğunu belirterek, Kosova polisinin görevini en iyi şekilde yerine getirmesine karşın, insan ticareti yapan şahıslara verilen cezaların yeterli düzeyde olmadığını söyledi.

Savcılık ve mahkemelerden insan ticareti meselesine öncelik tanımaları talebinde bulunacaklarını aktaran Hyseni, Kosova sokaklarındaki dilencilere de işaret ederek, onların yüzde 90'ının arkasında bir "sahip" bulunduğunu ve bunun net bir şekilde organize suç olduğunu sözlerine ekledi.

AB'nin Kosova Delegasyon Şefi Apostolova ise AB Komisyonu'nun 15 yıllık dönemde insan ticareti ile mücadele projelerine 150 milyon avro harcadığına işaret ederek, bu projelerin Batı Balkanlar ile ilgili olanlarından Kosova'nın da faydalandığını söyledi.

Bu olumsuz olgunun Kosova toplumunu da etkilediğini kaydeden Apostolova, "Bunu sokakta dilenen çocuklardan anlıyoruz. Genç erkek ve kadınlara yönelik kötü muameleler görüyoruz. Öyle ki hepimiz birlikte bu suça karşı mücadele etmeliyiz." dedi.

ABD'nin Priştine Büyükelçisi Delawie de dünya genelinde yaklaşık 20 milyon insan kaçakçılığı kurbanı olduğuna dikkati çekerek, kaçakçılığın organize suçu ve istikrarsızlığı teşvik ettiğini anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :