Kosova Meclisi önünde gerginlik

Kosova Meclisi önünde gerginlik

Kosova Meclisi'nde dün yaşanan gerginliğinin ardından, dört muhalefet milletvekili hakkında gözaltı kararı çıkarılması üzerine meclis binası önünde toplanan grup ile polis arasında arbede çıktı- Olaylar sırasında meclisin bazı camları kırıldı, yaralanan i

PRİŞTİNE (AA) - Kosova Meclisi'nde iktidar ve muhalefet partilerinin milletvekilleri arasında çıkan gerginliğin ardından, Priştine mahkemesince dört muhalefet milletvekili hakkında gözaltı kararı çıkarılmasına tepki göstermek amacıyla meclis binası önünde toplanan grup ile polis arasında arbede çıktı.

Mahkemenin kararının ardından gözaltına alınan muhalefetteki Kosova'nın Geleceği İçin İttifak Milletvekili Donika Kadaj Bujupi'nin serbest bırakılmasını talep eden grup, meclis önünde güvenliği sağlayan emniyet mensuplarına taş attı.

Uyarılara rağmen taş atmaya devam eden gruba müdahale eden polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericileri dağıttı. Polisin müdahalesinin ardından bir süre sonra daha kalabalık bir grup halinde meclis önüne dönen göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Olaylar sırasında meclisin bazı camları kırılırken, yaralanan iki emniyet mensubu ve gazdan etkilenen bir göstericinin hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Polis, meclis önündeki güvenlik önlemlerini arttırırken, mahkemenin kararına tepki gösteren grubun meclis önündeki eylemi sürüyor.

- Olay

Dört muhalefet milletvekili, genel kurulda göz yaşartıcı gaz kullanarak yasama faaliyetlerine engel olmakla suçlanıyor.

2016 bütçe tasarısının görüşüldüğü dünkü meclis oturumunda hakkında gözaltı kararı çıkarılan muhalefet milletvekili Albin Kurti, hükümet üyelerine biber gazı spreyi sıkmış ve muhalefet sıralarından salona göz yaşartıcı bomba atılmıştı. 

Genel kuruldaki olayların ardından, meclis binası önünde polis ve muhalefet yanlıları arasında çıkan arbedede 17 polis yaralanırken 2 gösterici gözaltına alınmıştı. 

Kosova ve Sırbistanlı yetkililerin 25 Ağustos'ta üzerinde uzlaştığı, Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını ve Karadağ-Kosova sınırının yeniden düzenlenmesini öngören anlaşmaya karşı çıkan muhalefet, iki aydır meclis oturumlarını boykot ediyor. 

Kosova'nın söz konusu anlaşmadan çekilmesini isteyen muhalefet milletvekilleri daha önce de meclis genel kurulunda iktidar sıralarına gaz bombası fırlatmıştı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı