KOSKI'den Ivrız'in Güzelliğine Güzellik Katacak Proje

KOSKI'den Ivrız'in Güzelliğine Güzellik Katacak Proje

KOSKI'den Ivrız'in Güzelliğine Güzellik Katacak Proje...

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, sadece Ereğli ve Halkapınar ilçelerinin nitelikli su ihtiyacını karşılamak, sadece mevcut kaynağın daha etkin kullanımı sağlamak ve görsel zenginliğini korumak amacıyla İvriz Mahallesi'nde kaptaj çalışmalarına altlık oluşturması için zemin etüdü çalışmasına başladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü Ereğli, Halkapınar ve bu ilçelere bağlı mahallelerin tamamına yakınının içme ve kullanma su ihtiyacını gidermek ve kaynak suyunun verimini artırmak, zeminden kaynaklı su kaybını önlemek, kaynağın daha verimli çalışmasını sağlamak amacıyla İvriz'de kaptaj çalışması gerçekleştiriyor. 1962 yılında gerçekleştirilen ilk kaptaj çalışmasından sonra çeşitli doğa olayları nedeni ile sistem tam kapasite çalışmamakta ve su kayıpları yaşanmakta idi. En son 1986 yılında yapılan kaptajda da göçük yaşanmış, kaynak daha verimsiz hale gelmiş, özellikle yaz aylarında kaynaktan beslenen yerleşim yerlerinde su yetersizliği sorunu yaşanmaya başlamıştı. Ayrıca debimetrenin olmayışı nedeniyle ihtiyaçlar yeterince tespit edilemiyordu. Sistemin tam kapasite çalışması olanaksız hale geldiği için söz konusu problemi çözmek üzere KOSKİ Genel Müdürlüğü kaptaj ve biriktirme deposu projesi hazırladı. Proje kapsamında kuyu açımı veya başka bir uygulama söz konusu olmayacak. Sadece mevcut kaynağın daha verimli hale getirilmesi için kaptaj çalışması yapılacak. Bu sebeple projenin ilk aşaması olan zemin etüt çalışmalarına başlandı. Zemin etüt  çalışmasında su seviyesinin ve formasyon sınırlarının tespiti amaçlanırken vatandaşın sağlıklı, yüksek kaliteli ve uzun ömürlü su ihtiyacının giderilmesi için tüm önlemler alındı. Topografik ölçümü yapılan bölgede plan kotesini de çıkaran KOSKİ, çalışma esnasında tarihi dokuyu koruyarak görsel bir zenginlik de kazandıracak. Öte yandan İvriz Sulama Suyu da projeye dahil edilerek çiftçilerin mağduriyeti de giderilecek.

Ayrıca mevcut su kotunun aşağı düşürülmeden mevcut yapı ve tesislerin korunmasına azami önem gösteren KOSKİ, doğal güzelliği ve yüksek kalitedeki suyu ile özel bir yerleşim yeri olan İvriz Mahallesi'nden alınmakta olan kaynakların saflığını koruyacak. KOSKİ, bunun yanında bölgenin turistik ve kültürel yapısına katkı sağlamak maksadıyla suyun akışını  ziyaretçilerin görebileceği bir perspektifte sunacak.

Sadece Ereğli ve Halkapınar’ın yararlanacağı projede, suyun büyük bir bölümü cazibeyle yerleşim birimlerine ulaştırılacak. Halkapınar merkeze ise terfi yoluyla su verilecek.