Kosb Güneş Enerjisi Santrali'nin Açılış Töreni

Kosb Güneş Enerjisi Santrali'nin Açılış Töreni

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: - "12 yıl önce ilk 100 yılda yapılan 31 bin 800 megavatlık kurulu güce son 12 yılda 38 bin 800 megavat daha ekledik. Şu an Türkiye'de 70 bin 550 megavat kurulu güç oldu. Amacımız 2023 yılına 110 bin megavatlarla gi

KAYSERİ (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "12 yıl önce, ilk 100 yılda yapılan 31 bin 800 megavatlık kurulu güce son 12 yılda 38 bin 800 megavat daha ekledik. Şu an Türkiye'de 70 bin 550 megavat kurulu güç oldu. Amacımız 2023 yılına 110 bin megavatlarla girmek" dedi.

Yıldız, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Güneş Enerjisi Santrali'nin açılış töreninde, yıllardan bu yana uğraştıkları konuların meyvesini almaya başladıklarını söyledi.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan karşılanma oranının gittikçe arttığını belirten Yıldız, daha da artırmaya çalıştıklarını vurguladı.

Yıldız, ülke ekonomisinde en önemli gider bütçesini enerji ve ulaşım kalemlerinin oluşturduğuna dikkati çekerek, 12 yıl önce 8,6 milyon olan araç sayısının 18,6 milyona ulaştığını ifade etti.

Bu araçların her birinin benzin, mazot, motorin ve diğer petrol ürünlerini kullandığını dile getiren Yıldız, "Bunları azaltmanın yolu, Türkiye'de doğalgazın ve petrolün ötesinde Allah'ın bu ülkeye verdiği nimetlerden yararlanmak. Bir yıl, 8 bin 640 saat. Güneşten bin 800 saat faydalanabiliyoruz. Bu tür tesislerimizi artırmamız lazım. Buraya yapacağımız yatırımın cari açığa katkısını da hesap etmemiz gerekiyor yani yalnızca 'işletme maliyetlerinden kurtulacağız' diye ithal kaynaklar kullanarak çok büyük bir yatırım yapacaksak, orada da oturup düşüneceğiz. Türkiye'de bu tür tesisleri kuran 17 fabrika oldu" bilgisini paylaştı.

Her sanayicinin fabrikasının çatısına güneş enerjisi kolektörü koyabildiğini belirten Yıldız, kimisinin 5, kimisinin 7-8 yılda bu yatırımı amorti edebildiğini söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma oranının AB üyesi ülkelerden daha fazla olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"AB üyesi ülkelerin su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma oranları 13,5 civarında. Türkiye'de bu, yüzde 25-26'lar seviyesinde. Almanya, bugün enerjiyi yüzde 51'den fazla kömürden üretme kararı aldı. 2021 yılında hazırlıklarını buna göre yapıyor ama bizdeki Almanya algısı ne? 'Her taraf yeşillik, rüzgarlardan, güneş kolektörlerinden enerji elde ediliyor' şeklinde. Şimdi parayla yerli kaynaklar arasında çok önemli bir bağ var. Eğer güneş kolektörleriyle alakalı yatırımı daha önce yapsaydık, şu anda buradan elde edeceğimiz elektriğin tam üç katı olacaktı. 12 yıl önce ilk 100 yılda yapılan 31 bin 800 megavatlık kurulu güce son 12 yılda 38 bin 800 megavat daha ekledik. Şu an Türkiye'de 70 bin 550 megavat kurulu güç oldu. Amacımız 2023 yılına 110 bin megavatlarla girmek. İnşallah bunu gerçekleştiririz."

Yıldız, uluslararası piyasada Türkiye'ye güvenin devam ettiğine dikkati çekerek, "Türkiye, enerji sektörüyle alakalı yatırım yapacakların belli oranda para kazanmasına imkan tanıyor yani sermaye transferi olmamasına dikkat ettik. Vatandaşımızın parasını makul ölçüde yatırım yapan sanayicimize vermemiz gerekiyor. Eğer büyük miktarda kar verirsek vatandaşımızın cebinden almamız lazım" ifadesini kullandı. 

- KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasyüncü

KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de Almanya'nın yılda 900 saat güneşten faydalanmasına rağmen tükettiği enerjinin üçte birini güneşten karşıladığını söyledi.

Kayseri'de güneşten yararlanma süresinin bin 550 saati yakaladığını belirten Hasyüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O kadar sanayicinin riskini almamak için önce kendi firmamda bir megavat lisanssız güneş enerjisi sistemi kurdum ve Türkiye'de ilk defa bir megavat lisanssız enerji üretimine başladık. Bir yılı doldurduğu andan itibaren bin 560 saati yakaladık. Çatı yerine araziye kurduğumuzda bin 800 saati yakalayacağımızı düşünüyoruz. Bölgemizde de 400 bin metrekarelik alanın tamamını güneş enerjisi santraline ayırmış olduk. Devreye alacağımız 7 megavatın tamamı bölgemiz tarafından finanse edilmiş, herhangi bir kredi ve teşvik kullanılmamıştır. Yapmış olduğumuz hesaba göre maliyeti bize 6,5 milyon dolar olan tesisten yılda 1,5 milyon dolarlık enerji elde edeceğiz."

Konuşmaların ardından enerji santrali ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) Bölge Koordinatörlüğü hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.

Kayserispor Kulübünü ziyaret eden Yıldız, futbolcularla bir süre görüşerek fotoğraf çektirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı