Korkusuz kadınlar Gazze yolunda

Korkusuz kadınlar Gazze yolunda

Türk aktivist Topçuoğlu: - "İnanıyorum ki, kadınların bu dayanışması olduğu müddetçe bu dava devam edecek. Filistin davası devam edecek. Biz kadınlar olarak şiddet yanlısı değiliz, barışçıl insanlarız" - "Aklınız varsa bu kadınlar gemisini bırak İsrail! G

MESSINA (AA) – BARIŞ SEÇKİN – Gazze'ye uygulanan ablukayı delmek için "Dünya Kadınları Gazze’ye" çağrısıyla oluşturulan kadınlar gemisinde yer alan aktivistler korkusuzluklarıyla dikkati çekiyor.

Türkiye, Kanada, Meksika, İspanya, Norveç, ABD ve Avustralya gibi dünyanın farklı yerlerinden sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hareket eden Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun önceki üç filosunun aksine bu kez kadınlardan oluşan filoya, iki deneyimli isim eşlik ediyor.

2010 yılındaki özgürlük filosunda İsrail askerlerinin uluslararası sularda seyrederken baskın yaptığı Mavi Marmara’da yer alan ve baskında eşi Çetin Topçuoğlu’nu kaybeden Türk aktivist Çiğdem Topçuoğlu ile Mavi Marmara baskınına tanıklık eden emekli ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı Ann Wright, İtalya'nın Messina kentinden Gazze’ye yolculuklarından önce AA muhabirine konuştu.

Filoya İtalya’dan katılan Topçuoğlu, türlü zorlukları aşarak filoya dahil olduğunu belirterek, "Farklı dinlerden, farklı ırktan insanlar var burada. Aynı Mavi Marmara’daki kitle burada. Bayanlar olarak burada. Tek fark, erkek arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin burada olmayışı. Çok büyük ilgiyle karşıladılar beni burada." dedi.

Mavi Marmara’dan bu yana geçen 6 yıllık süreçte Filistin’deki ve Gazze’deki ablukanın sona ermediğine dikkati çeken Topçuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnanıyorum ki kadınların bu dayanışması olduğu müddetçe bu dava devam edecek. Filistin davası devam edecek. Oradaki acılar halen devam ediyor, gözyaşları devam ediyor. Filistin davası bir erzak davası değildir. Üzerine basa basa söylüyorum bunu. Tamamen insanlık adına yapılan bir davadır. Bu tüm insanların sahiplenmesi gereken bir davadır. Özelde de Mescid-i Aksa’nın özgürleşmesi için yapılan çalışmalardır."

Messina’dan doğrudan Gazze’ye gidecek filonun, bu 3. etabına katılacak olan Topçuoğlu, İsrail askerlerinin filolarına müdahale etme riskine yönelik soruya, "Gözlerimde korku okuyor musunuz?" şeklinde yanıt verdi.

Topçuoğlu, motivasyonunun kaynağını "Tek kelimeyle Allah" şeklinde ifade etti.

- İsrail’e "Bizi durdurma" mesajı

Kadınların oluşturduğu bu filoya katılır katılmaz geçmişe dönük tecrübelerini paylaştığını aktaran Türk aktivist, buradaki eğitimler sırasında yaşadığı bir olayı şöyle anlattı:

"Duygusal anlar yaşadık tabii. Bir arkadaşımızı kelepçelediklerinde dayanamadım, kelepçeleyen de bir erkek arkadaşımız olmasına rağmen onun üzerine atladım. Yapılmaması gereken bir şeydi. Bir o hatam oldu."

Topçuoğlu, ayrıca, "Biz kadınlar olarak şiddet yanlısı değiliz, barışçıl insanlarız. Tabii bize dokunulmazsa her şey güzel gidecek. Eğer İsrail akıllı davranırsa bu noktada bizi bırakması gerekiyor. Bu gemiyi bırakması gerekiyor. 2010’da da Sayın İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın dediğini tekrar ediyor ve ‘Aklınız varsa bu kadınlar gemisini bırak İsrail! Gazze’ye geçsin’ diyorum." dedi.

Türkiye’yi temsilen Gazze’deki kardeşleri için burada olduğunu dile getiren ve zaman zaman gözleri dolan Topçuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gözyaşlarım mutluluk gözyaşları. Hani maneviyat o kadar ağır ki artık tutamıyorum. Elimde değil. Sayın Cumhurbaşkanımız’a sesleniyorum buradan: Ben rüyamda gördüm onu. ‘Bu çılgın kadını indirin gemiden.’ diyordu. Bismillah diyerek uyandım ama Sayın Cumhurbaşkanımızın kalbinin benimle aynı attığını biliyorum. Ne kadar İsrail ile anlaşırsa anlaşsın, Filistin davasına yürekten inandığını biliyorum. Samimi olduğuna da inanıyorum bu noktada. Ben onun samimiyetiyim diyebilirim gemide. Artık, eylemleri biz yapıyoruz, takdiri ilahi Allah’a ait. Sonra da ülkemdeki insanlara ait."

- "ABD’nin İsrail’i koruyan politikasıyla mücadele eden bir Amerikalıyım"

ABD ordusundan emekli olduktan sonra ABD Dışişleri Bakanlığında çalışan ancak Irak'ın işgaline karşı olması sebebiyle 2003’te bakanlıktan istifa eden Ann Wright da filo içindeki havanın olumlu olduğunu söyledi.

Wright, "Yaklaşık 20 kişinin bulunduğu grubumuzda atmosfer oldukça güçlü. Buradaki insanlar Filistinlerle dayanışma hususunda ve Gazze’deki İsrail ablukasını kırma konusunda kararlılar. İsrail’in politikasıyla mücadele etme hususunda mutabıkız. Ben Amerikan vatandaşıyım ama ABD’nin bu konuda İsrail’i koruyan, Filistinlileri umursamayan politikasıyla mücadele etmeye inandım." ifadelerini kullandı.

Aralarında Mavi Marmara baskınının yaşandığı özgürlük filosu olmak üzere 3 kez Gazze ablukasını kırmaya kalkan filolarda bulunduğunu aktaran Ann Wright, "İsrail ordusunun ne yapabileceğine dair fikrim var. İnsanları öldürme kapasiteleri de var. 2010’da (Mavi Marmara) 9 kişiyi öldürüp, 50 kadar kişiyi yaraladılar. Bunu gördüm ama korkmuyorum. İsrail bu olaydan dolayı bir hayli kınandı. Biz şiddet yanlısı insanlar değiliz. Herhangi bir şiddet eyleminde bulunmaya gitmiyoruz oraya." şeklinde konuştu.

Gazze yakınlarına vardıklarında kendilerini genç İsrail askerlerinin göreceğini söyleyen Wright, "Onlar işlerini yapıp, muhtemelen botu durduracaklardır ama kadınlara zarar vermeyeceklerdir. Zarar vermeye gerek yok. Biz oraya kadınlar, anneler olarak gidiyoruz ve o genç İsrail askerlerinin de anneleri olabileceğimizi söyleyeceğiz. Biz izlenen politikalarla mücadele ediyoruz. Biz sizin devletinizin politikasına meydan okuyoruz diyeceğiz.” yorumunu yaptı.

- Filo yeniden 2 tekneyle yola çıkacak

Filo lideri Wright, Messina’dan iki tekneyle ayrılacaklarını kaydetti.

Barcelona’da 15 Eylül’de ayrılmak üzereyken "Zaytouna" ve "Amal" olmak üzere iki ayrı tekneleri olduğunu ancak bunlardan “Amal”ın teknik arıza sebebiyle hareket edemediğini ve yollarına "Zaytouna" ile devam ettiklerini hatırlatan Wright, "Onu orada bıraktık. Biz oradaki kaptanımızı hemen Palermo’ya gönderdik yeni bir tekne bakması için. Onlar Palermo’dan bir tane bulup, hemen satın aldılar ve bugün de Palermo’dan Messina’ya geldi." dedi.

İspanya’nın Barcelona kentinden 15 Eylül’de tek tekneyle ayrılan filo ilk etapta Fransa’nın Ajaccio ordan da geçen cuma günü İtalya’nın Messina kentine ulaşmıştı. Messina-Gazze arasındaki etabı gerçekleştirecek ekip, son hazırlıklarını tamamlarken "Amal" teknesinin yerine filoya "Felix" isimli tekne katıldı.

Kadınlar filosu, bugün Gazze’ye doğru yola çıkacak. Filonun ekim ayının ilk günlerinde Gazze açıklarına ulaşması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :