Körfez'de Doğu Guta endişesi

Körfez'de Doğu Guta endişesi

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Esed rejiminin Şam'ın Doğu Guta bölgesine yönelik sürekli artan saldırılarından derin...

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Esed rejiminin Şam'ın Doğu Guta bölgesine yönelik sürekli artan saldırılarından derin endişe duyulduğunu belirtti.

Suudi Arabistan ve BAE, "Saldırılar durdurulmalı ve insani yardımların girişi sağlanmalı." çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, akan kanın durdurulması ve sivillerin korunması için acil ateşkesin yapılması istendi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Suriye rejiminin şiddeti durdurması, insani yardımların acil girişini sağlaması zorunludur." dediği aktarıldı.

BAE Dışişleri Bakanlığı ise insani yardımların girişine alan açılması, yaralıların kurtarılması ayrıca ilaç, gıda ve tedavi imkanlarının acil sağlanmasının gerektiği vurgulandı.

Katar, katliam olarak nitelendirdiği Esed rejiminin hava saldırılarını dün kınamıştı. Mısır ise yaralılara acil yardımların ulaştırılması için çatışan taraflara acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

- 400 bin sivil abluka altında

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.

İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dün yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Guta'da hava saldırılarına maruz kalan 400 bin sivilin durumundan derin endişe duyduğu belirterek, 700 kişinin tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğunu vurgulamıştı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, dün, Doğu Guta'ya 4 Şubat'tan bu yana düzenlenen saldırılarda 346 sivilin hayatını kaybettiğini ve 878 sivilin yaralandığını belgelediklerini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :