Körfez Ticaret Odasının 15. kuruluş yıl dönümü

Körfez Ticaret Odasının 15. kuruluş yıl dönümü

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

KOCAELİ (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "2014'de kurulan şirketlerin neredeyse toplam 36 bin yeni girişimcinin 14 bini kadın. Bu müthiş bir şey. Bu kapsamda kadın girişimcilere misyonlarını iyi yaptıkları için onları kutluyorum. Babalara çağrım, kızlarınızı da oğullarınız gibi işlerinizi devredebilecek şekilde destekleyim" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Körfez Ticaret Odasının 15. kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zenginleşmek istediğini belirterek, bunun için girişimci sayısının artması gerektiğini söyledi.

"Türkiye'nin 76 milyon nüfusu ve 1,5 milyon girişimcisi var" diyen Hisarcıklıoğlu, "Japonya'nın 127 milyon nüfusundan 6 milyon girişimcisi var. Türkiye'nin Japonya seviyesine gelebilmesi için girişimci sayısının artması gerekiyor. Biz girişimciliği son 30 yılda keşfettik. İsraf ve haram kültüründen geliyoruz. Nüfusumuzun yarısı kadın ama kadınların toplam 1,5 milyon girişimci içindeki yeri yüzde 5'ler seviyesinde. Nüfusun yarısı kadın. Ancak girişimci sayımızın yüzde 5'i kadın olacak. İş gücüne katılımda yüzde 29'larda ama girişimcilik konusunda noksanlık var" diye konuştu.

- "Babalardan özellikle rica ediyorum, ne olur kızlarınızı girişimci yapın"

Türkiye'de kadın ve genç girişimci kurullarını kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, 2009'da 7 bin kadın girişimciyle harekete geçtiklerini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, 77 bin olan kadın girişimci sayısının 109 bine çıktığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"2014'de kurulan şirketlerin neredeyse toplam 36 bin yeni girişimcinin 14 bini kadın. Bu müthiş bir şey. Bu kapsamda kadın girişimcilere misyonlarını iyi yaptıkları için onları kutluyorum. Babalara çağrım, kızlarınızı da oğullarınız gibi işlerinizi devredebilecek şekilde destekleyim. Babalardan özellikle rica ediyorum, ne olur kızlarınızı girişimci yapın. Bugünkü devirde insanlara faydalı olabilecek en önemli iş, bir kişiye iş ve aş verebiliyorsan ne mutlu sana. Eğer senin kızın ve oğlun da girişimci olarak giriyorsa ne mutlu senin çocuğuna. Sizden ricam, çocuklarımızı girişimci yetiştirelim, kendi, ülkemiz zenginliği için. Çünkü bir yarışımız var, 17. büyük ekonomiyiz, hedefimiz ilk 10'a çıkmak."

- "2002-2009 aralığında 2.5 misli büyütmüşüz, şimdi 2.5 misli daha büyüteceğiz"

Kara gümrük kapılarına yaptıkları modernizasyonla ihracattaki bekleme sürelerini yarı yarıya indirdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, yılda bekleme süresinin azalmasından dolayı 410 milyon lira "ceplerinde kaldığını" bildirdi.

Türkiye'nin 2010'dan sonra dünya lojistik endeksinde 12 basamak atladığını anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Endeksde 39. sıradayken 27'nciliğe yükseldik. Komşu bölgelerde Türkiye'den medet uman insanlar bulunmakta. Türkiye'nin Somali'de yardım elini, cebi dolu olduğu için uzatabildi. Türkiye'nin yol haritasının Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı'nda yer aldı. Artık birbirimizle uğraşmamamız lazım. Allah hepimizi ayrı yaratmış. Farklı düşüneceğiz, bunları ortaya getireceğiz, ortak akla getirdikten sonra hepimizin ortak hedefi olacak. Birbirimizi 'farklı düşünüyor' diye kınamayacağız. Kınarsak yanlış yapmış oluruz. Küresel krizde 2008-2013 devresinde Avrupa'da işini Kaybeden sayısı 5 milyon. Türkiye'de 4.5 milyon kişi yeni istihdama yapıldı. Bu bizim rekorumuz. Biz, 25 bin doları yakalarız. Hedefimiz, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında girmek, 9 yıl sonra. Yaptık biz bunu."

"2002-2009 aralığında 2.5 misli büyütmüşüz, şimdi 2.5 misli daha büyüteceğiz" diyen Hisarcıklıoğlu, dinleyicilere "Yapabilir miyiz, yaparız. Allah bize girişimci ruh vermiş. Ben diyorum ki: 2023'de ilk 10 girer miyiz? İlk 10 yeter mi?" diye sorarak, cevap aldı. Bunun üzerine Hisarcıklıoğlu, "Bizim, atalarımıza layık olmak istiyorsak bize ne yakışır? İnşallah bizim neslimiz ilk 10'a, bizden sonraki neslin hedefi, ülkeyi dünyanın bir numarası haline getirmek" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı