"Koreler arası zirve nükleer silahsızlanmayı teyit edecek"

"Koreler arası zirve nükleer silahsızlanmayı teyit edecek"

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang:- "Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki zirvenin, nükleer silahsızlanma konusunun açıkça tartışılacağı ve Kuzey Kore'nin (bu konudaki taahhüdüne) bağlılığını teyit edeceği bir zemin olmasını bekliyoruz"- "İki Kore'nin mevc

SEUL (AA) - Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, Güney Kore ve Kuzey Kore liderleri arasında cuma günü yapılması planlanan zirvenin Kuzey'in nükleer silahlanma konusunda verdiği sözlerin resmi olarak teyit edilmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, Bakan Kang, zirve öncesinde Kore Barış Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte konuştu.

Zirvenin gündemine dair basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kang, "Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki zirvenin nükleer silahsızlanma konusunun açıkça tartışılacağı ve Kuzey Kore'nin (bu konudaki taahhüdüne) bağlılığını teyit edeceği bir zemin olmasını bekliyoruz." dedi.

Zirvenin ana gündeminin nükleer silahsızlanma ve barışın tesis edilmesine yönelik adımlar olacağını vurgulayan Kang, askeri gerilimlerin azaltılması ile insani ilişkilerin ve Koreler arası iş birliğinin geliştirilmesine yönelik tedbirlerin de masada olacağını ifade etti.

Koreler arası zirvenin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması çalışmaları için başlangıç noktası ve ardından yapılacak ABD-Kuzey Kore zirvesi için de hazırlık olacağını kaydeden Kang, "İki Kore'nin mevcut ateşkes rejiminin istikrarsızlığına son verecek kalıcı bir barış düzenin nasıl kurulacağı konusunda anlayış birliğine varmasını umuyoruz. Barışın tesis edilmesi Kore Yarımadası'nda olası askeri çatışmaları önlemesinin yanında karşılıklı refahın artırılmasına yönelik ekonomik iş birliğine olanak sağlayacak" diye konuştu.

- "Art arda yeni zirveler olabilir"

Öte yandan Bakan Kang, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump arasında art arda ilave zirveler yapılabileceğine dair "bazı iyimser işaretler olduğunu" ve bu görüşmelerin ardından üçlü bir zirvenin gündeme gelebileceğini kaydetti.

Kang, zirvenin başarısız olma ihtimaline ilişkin soruya verdiği yanıtta, Kuzey Kore liderinin mevcut uluslararası yaptırım koşulları altında ekonomik kalkınma konusunda yol alamayacaklarının farkında olduğunu umduğunu belirterek "(Tarafların) müzakere masasına bunun bilincinde olarak oturmaları halinde daha fazla konuda uzlaşma sağlanabilir." ifadelerini kullandı.

Moon ve Kim, zirve görüşmesi için 27 Nisan'da sınırdaki Panmunjom ateşkes köyündeki "Barış Evi'nde" bir araya gelecek.

Kim'in Moon ile görüşmesinin ardından haziran ayına kadar da Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :