Kore gazileri "teşekkür" etkinliğinde bir araya geldi

Kore gazileri "teşekkür" etkinliğinde bir araya geldi

Güney Kore'nin İstanbul Başkonsolosu Keewon Hong:- "Kore Savaşı'nda herkesten çok cesaretle savaşan siz Kore gazilerimiz ve yakınlarının fedakarlıklarını unutmayacağız. Bu asil ruhun nesillere aktarımı ve hatırlanması hususunda gerekli tüm gayreti göstere

İSTANBUL (AA) - Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Kore gazileri ve yakınları için "teşekkür" etkinliği düzenledi.

Harbiye Askeri Müzesi Ahmet Muhtar Paşa Salonu'nda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ve Kore Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kore'nin İstanbul Başkonsolosu Keewon Hong, burada yaptığı konuşmada, Kore Savaşı'nın üzerinden 65 yıl geçtiğini belirterek, Türkiye ve Güney Kore'nin bu süre boyunca global politika ve ekonomi gibi önemli alanlarda ulusal gelişimlerine devam ettiğini ve kardeş ülkeler olarak stratejik ortaklık ilişkileri içinde politika, ekonomi, kültür, savunma gibi birçok alanda yakın iş birliği içinde olduklarını söyledi.

İki ülkenin 2017 yılında karşılıklı ticaretinin 7 milyar doları bulduğunu ve Türkiye'de 160 Güney Kore şirketinin faaliyet gösterdiğini aktaran Hong, sene sonuna kadar 160 bin Güney Koreli turistin Türkiye'yi ziyaret etmesinin öngörüldüğünü ve liselerde Korece'nin ikinci dil olarak müfredata eklendiğini kaydetti.

- "Gazilerimizin fedakarlığını unutmayacağız"

İki gün önce Kore gazisi eşleriyle bir araya geldiğini ifade eden Hong, şöyle devam etti:

"Uzak diyarlardaki Kore'ye barış ve özgürlük için gönderdikleri eşleri ve yakınlarının çok endişelenmiş ve dua etmiş olduklarını düşününce yüreğimin parçalandığını hissettim. Kore Savaşı'nda herkesten çok cesaretle savaşan siz Kore gazilerimiz ve yakınlarının fedakarlıklarını unutmayacağız. Bu asil ruhun nesillere aktarımı ve hatırlanması hususunda gerekli tüm gayreti göstereceğiz."

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin de Kore Savaşı'nda Türk askerlerinin gururla anılan bir kahramanlık destanı sergilediğini ifade etti.

Türkiye ve Güney Kore'nin önemli stratejik ortaklar olduğunu vurgulayan Gültekin, "Gazilerimizin oluşturduğu köprüyle Kore bizim çok yakın hislerle diyalog kurduğumuz bir ülke. Sizlerin yaratmış olduğu bu köprü dünyanın iki ayrı ucunda iki birbirine çok yakın halk oluşturmuş durumda. Gazilerimizi ve ebediyete intikal etmiş şehitlerimizi minnetle anıyorum." diye konuştu.

- "Türk askeri cesaretini Kore'de de göstermiştir"

Harbiye Askeri Müzesi Komutanı Piyade Albay Tahir Savran ise Güney Kore'nin Kuzey Kore tarafından işgali üzerine Birleşmiş Milletler'in müdahale kararı gereği 5 bin 83 Türk askerinin 25 Haziran 1950'de Güney Kore'ye gönderildiğini hatırlattı.

Türk askerinin Kore Savaşı'nda katıldığı tüm muharebelerde büyük kahramanlıklara imza attığını vurgulayan Savran, "Çanakkale'de, Sakarya'da ve Büyük Taarruz'da yazdığı destanı Kore'de bir kez daha tekrarlamış, vatan topraklarını savunmasındaki cesaretini Kore'de de göstermiştir. Gerektiğinde canını dahi feda etmekten bir an bile kaçınmamıştır." dedi.

Kore gazisi Arif Boran da Koreliler ve Türkler'in Kore Savaşı unutmayarak gelecek nesillere aktardığını dile getirerek, gençlerin ecdatlarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendilerinde kuvvet bulacağını ve tarihi okuyarak geçmişten ders alacaklarını belirtti.

Kore gazisi Necdet Yazıcıoğlu ise Kore Savaşı'nda görev alan bir asker olarak göğsünde şeref, gurur ve büyük bir onurla taşıdığı gazilik madalyalarının çocuklarına bırakacağı en büyük mirası olduğunu ifade etti.

Başkonsolos Hong'un, Pendik Muharip Gaziler Derneği'ne akülü sandalye hediye etmesinin ardından yemeğe geçildi.

Bu arada gaziler, Harbiye Askeri Müze içerisindeki Kore Savaşı Müzesi'ni de ziyaret etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :