Kordon'da "Yükseklik" Tartışması

Kordon'da "Yükseklik" Tartışması

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Topal: "Kordon dahil, tüm Körfez'deki binaların yaklaşık 10 metre yükselmesine olanak sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararına itiraz edeceğiz"- İzmir Büyükşehir Belediyesi: "Belediye Meclisinden geçirilen hükü

İZMİR (AA) - İzmir'in simgelerinden Kordon'daki binaların yükselmesine olanak sağlayacağı iddia edilen Büyükşehir Belediye Meclisi kararı, kurumlar arasında görüş ayrılığına neden oldu. 

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçen yıl Planlı İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yaptığını, yeni düzenlemeyle kat yüksekliğinin konutlarda 3 metreden 3,5 metreye, turizm ve ticaret yapılarında ise 3,8 metreye çıkarıldığını, batar kat yüksekliğinin ise 4,5 metre olarak öngörüldüğünü kaydetti. 

Yönetmelikteki değişiklikle 8 katlı binaların yaklaşık 10 metre yükseleceğine dikkati çeken Topal, bu düzenlemenin yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "yapı yüksekliğinin arttırılması durumunda cadde ve sokak oranlarının da yükseltilmesini" öngören Mekansal Plan Yönetmeliği ile çeliştiğini savundu. 

Değişiklik sonucu Kordon'da bugün 24,8 metre yüksekliğindeki yapıların 35 metreye çıkmasının önünün açıldığını anlatan Topal, Konak Belediyesi'nin bu konuda duyarlılık göstererek, Kordon'un silüetinin bozulmaması amacıyla kat yüksekliğini 3 metreyle sınırlayan bir meclis kararı aldığını anımsattı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ise Konak Belediyesi'nin bu kararını reddettiğini vurgulayan Hasan Topal, böylelikle Kordon dahil tüm Körfez'deki binaların yükselmesinin gündeme geldiğini iddia etti. 

Gelişmeleri kaygıyla izlediklerini aktaran Topal, şöyle devam etti:

"Konuyla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Burada doğrudan doğruya ranttan söz edemeyiz. Buradaki süreç rantla ilgili değil, oranları bozan bir gelişme, kent sağlığı, kentin nefes alması açısından önemli. Kentin yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor. Bugünkü halinden yaklaşık 10 metre daha yüksek bir Kordon oluşturmaya kimsenin hakkı yok. Değişiklik öngörülecekse cadde ve sokakların da aynı oranda artıyor olması gerekir. Meclis kararına yönelik bir itirazımız olacak."

- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Meclisten geçen kararın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "uyulması zorunlu" bir yönetmelik maddesi olduğu ve dörtte üçü yapılaşmamış imar adalarını kapsadığı vurgulandı. 

Kat adetlerini artıracak herhangi bir imar planı değişikliği veya plan notu ilavesi kararı alınmadığına değinilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2013 yılında yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümlerine 81 ildeki bütün belediyeler uymak zorundadır. Tüm Türkiye'de uygulanmakta olan yönetmeliğin 16/11 maddesinde, dörtte üçü yapılaşmamış olan imar adalarında, yeni yapılacak yapılarda, kat yüksekliklerinin ve bina yüksekliklerinin ne şekilde hesaplanacağı açıklanmaktadır. Ancak imar adasının dörtte üçünün yapılaşmış olması halinde, mevcut teşekküle uyulacağı belirtilmektedir. Ayrıca, hiçbir şekilde planda belirtilen kat adedinin ve yapı yoğunluğunun artırılamayacağı kesin hüküm olarak yer almaktadır. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin değiştirilemez hükmü olan kat yükseklikleri tanımı ile ilgili olarak, Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile 30 ilçede uygulama birliği sağlanmıştır."

Kaynak:Haber Kaynağı