KOP’TA HEDEF 2019

KOP’TA HEDEF 2019

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun bitiş tarihinin 2019’a çekildiğini açıkladığı KOP’ta 2017 yılı için 178 milyon TL’lik yatırım bütçesi ayrıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yapılan yatırımlar sayesinde bitiş tarihini 2023’ten 2019’a çektik dediği KOP için bu yıl  yaklaşık 178 milyon TL’lik yatırım bütçeci ayrıldı. 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının yasalaşma süreci sonrası 2017 Yılı Yatırım Programında Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının bütçesi 177 milyon 990 bin TL olarak belirlendi. 177 milyon 990 bin TL’lik bütçenin 154 milyon 380 bin TL’si tarım, 2 milyon 258 bin TL’si enerji, 6 milyon 42 bin TL’si turizm 1 milyon 310 bin TL’si iktisadi ve 7 milyon 394 bin TL’si de sosyal yatırım projelerine ayrıldı. ASLAN PAYI ‘TARIM’IN

Konya Ovası Projesi’nde 2017 bütçesinde aslan payı, açık  ara farkla “tarım” yatırımlarına ayrıldı. Tarım projelerinde yaklaşık 100 milyon TL ile “sulama” projeleri ilk sırada yer aldı. “Bitkisel Üretim”e 49 bin, “hayvancılık”a da 4.7 milyon TL yatırım bütçesi ayrıldı.

HEDEF 2019

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Konya Ovası Projesi'nin (KOP) hızla ilerlediğini belirterek, yapılan yatırımlar sayesinde projenin bitiş tarihini 2023'ten 2019'a çektiklerini söyledi. Konya Ovası'ndaki sulama probleminin yüzyıllardır gündemde olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Öyle ki Abdülhamit Han'ın talimatları ile Konya Ovası'nın sulanabilmesi adına gerekli tesislerin yapımı için fizibilite çalışmaları yapılır ve Kasım 1907'de projenin sözleşmesi imzalanır. Yıllar süren çalışmalar sonucunda 1913 yılında proje uygulamaları tamamlanarak Türkiye'nin ilk sulama şebekesi işletmeye açılır. Konya Ovası'nın 57 bin hektarlık kısmının sulanması maksadıyla yapılan Çumra sulama tesislerinin başlangıcı Osmanlı'nın da son eserlerindendir” dedi.

SUYU EN EKONOMİK ŞEKİLDE KULLANACAK PROJELER

Konya Ovası'nın yüzyıllık rüyasını gerçekleştirmek için KOP'un hızla ilerletildiğini vurgulayan Eroğlu şöyle dedi: “En büyük sulama projelerinden biri olan KOP'un, 14 sulama, 3 içme suyu, bir enerji olmak üzere toplam 18 büyük projeyi içerdiğini anlatan Eroğlu, bitiş tarihinin daha önce 2040'tan 2023'e çekildiğini belirtti. Eroğlu şunları söyledi: "Bu proje çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatlarıyla Cumhuriyet tarihinde yapılanlardan daha fazlası son 10 yılda yapıldı. Yaptığımız bu yatırımlar sayesinde projenin bitiş tarihini öne çekerek 2019 olarak belirledik. Öncelikle projelerimizi, suyu en ekonomik şekilde kullanacak projeler şeklinde belirledik. Bu yüzden kapalı borulu sistem olan en modern sistemleri kullandık. Ayrıca komşu havzalardan yeni su kaynaklarını temin etmek için projeler geliştirdik. Gembos ve Göksu havzalarından su temin etmek için çalışmaları başlattık. Bu çerçevede, Gembos Derivasyonu ile Gembos Havzası'ndan Akdeniz'e boşalan sular 2007 yılında tamamlanan Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nda toplandı. Toplanan bu su, 3,5 kilometresi tünel olan 15,8 kilometre uzunluğundaki derivasyon kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne ulaştırıldı. Beyşehir Gölü'ne aktarılan yıllık ortalama 180 milyon metreküp su ise derivasyon kanalı ile Suğla Depolaması'na, oradan Mavi Boğaz adı verilen kanyona ve sonrasında Apa Barajı'na ulaştırıldı. Beyşehir Gölü-Suğla Depolaması-Apa Barajı arasında suyun iletileceği kanalın uzunluğu yaklaşık 100 kilometredir."

KOP İLE 3 MİLYON KİŞİYE İÇME SUYU TEMİN EDİLECEK

Eroğlu açıklamasında ayrıca, su rüyasını gerçekleştirmek için uygulamaya konulan KOP'un tamamlanmasıyla bölgedeki 3 milyon kişinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının karşılanacağını aktardı. Proje ile 11 milyon dekar zirai alanın suya kavuşturulacağını belirten Erroğlu, şu bilgileri verdi: "Ayrıca bu proje ile yıllık 3 milyar kilovatsaat enerji üretilecek ve 100 bin kişiye doğrudan, binlerce kişiye ise dolaylı olarak iş imkanı sunulmuş olacak. Bakanlık olarak, Konya Ovası'nı 'Tahıl Ambarı' kimliğine yeniden kavuşturmak için canla başla çalışıyoruz. 100 yıllık bu rüyayı hayata geçiriyoruz. Konya Ovası, yapılacak stratejik planlarla hem Türkiye'nin, hem de dünyanın muhtemel gıda krizinden kurtulmasını sağlayabilecek kapasiteye ulaşacaktır. Proje ile Konya Ovası'nın yüzde 40'ı sulanabilir hale gelecek, böylece bölgede su sıkıntısı çekilmeyecek. Ürünlerden yüksek verim alınacak, üretimi yapılamayan ürünler de yetiştirilebilecek ve pek çok yeni sektörel fırsatlar doğacak. Üretim ile birlikte ihracat kapasitesi de artacak ve ülkemize döviz girdisi sağlanacak. Bu sayede Konya Ovası'nın her yıl milli ekonomiye 1 milyar dolarlık katkı sağlaması hedefleniyor."

KOP’TA DEVAM EDEN YATIRIMLAR

SULAMA YATIRIMLARI

-Yozgat Musabeyli, (1.850 ha)                     

-Çumra 2-B Merhale Sulama, (23.913 ha)

-Çumra 3. Merhale Depolama, (1.326,7 hm³), Sulama (54.917 ha)

-Konya Bozkır Barajı Depolama, (360,7 hm³)

-Avşar Barajı ve Avşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı, (386 hm³)

-Hotamış Depolaması, Apa-Hotamış İletim Kanalı, (580 hm³)

-Konya Sulama Tesisleri (54.917 ha)

-İvriz Sağ ve Sol Sahil Sulaması Rehabilitasyonu  (40.000 ha)

-Karaman 2. Merhale (Depolama (134 hm³), Sulama (8.700 ha)

-Kırıkkale Sulakyurt Depolama (43,81 hm³), Sulama (2.569 ha)

-Kırıkkale, Yozgat Gelingüllü  Depolama (270 hm³), Sulama (25.505 ha)

-Yozgat, Tokat, Amasya Aşağı Çekerek 1. Merhale Depolama (1.310 hm³), Sulama (44.595 ha)

-Yozgat Akdağmadeni-Bahçecik (Depolama (33,24 hm³), Sulama (8.008 ha)

-KOP küçük su işleri

-Aksaray Uluırmak (Mamasın) Sulaması Yenileme  (21.420,45 ha)

-Afşar Hadimi Baraj Gölü Altında Kalan Yollar Yerine Yapılacak Yollar (17 km)

BİTKİSEL ÜRETİM

-YAS Potansiyeli ve Geleceğine İlişkin Araştırmalar Projesi

-Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KOP)

--KOP İlleri Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi

-Konya-Karaman Göksu-Taşeli Havzası Kalkınma Projesi

-KOP Bölgesi Tarımsal Araştırmalar Projesi

-KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi

-Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı

-Bakanlık ve müdürlük nezdindeki ortak projeler

HAYVANCILIK

-Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

-Konya, Balıkesir Ülkesel Merinos Geliştirme Projesi

-KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi