Köprüçay'daki balık ölümleri

Köprüçay'daki balık ölümleri

Antalya Valiliği:- "Şu ana kadar ilimizde yaptığımız tahlil ve incelemelerde balık ölümlerinin kesin nedeni saptanamamıştır. İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuvarından gelecek netice sonrası, kesin bulguya ulaşılacağı düşünülmektedir"

ANTALYA (AA) - Antalya Valiliği, yapılan tahlil ve incelemelerde Köprüçay'daki balık ölümlerinin kesin nedeninin saptanamadığını, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuvarından gelecek netice sonrası kesin bulguya ulaşılacağının düşünüldüğünü bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Köprüçay'da 4 Haziran'dan bu yana yaşanan balık ölümleriyle ilgili gelişmelerin hassasiyetle takip edildiği belirtildi.

DSİ 13. Bölge, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri ile Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğünce konunun incelendiği ifade edilen açıklamada, su kalitesini bozabilecek faktörler üzerinde araştırma ve incelemeler yapıldığı vurgulandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri ekiplerince Köprüçay'da belirli tarih aralığında inceleme ve suda ölçümler gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, ölçüm sonuçlarında tespit edilen PH ve çözünmüş oksijen değerlerinin, balık ölümlerine yol açabilecek seviyede olmadığının belirlendiği kaydedildi.

DSİ 13. Bölge ve ASAT Genel müdürlüklerince Köprüçay'dan belirli periyotlarda numune alınarak su kalitesinin de izlendiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Alınan su numunelerinin sonuçlarında herhangi kirliliğe rastlanmamıştır. DSİ 13. Bölge Müdürlüğünce alınan su numunesi analiz sonuçları, Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği Tablo 5'te belirtilen birinci sınıf su kalitesi limit değerlerini sağlamaktadır. DSİ 13. Bölge Müdürlüğünce Köprüçay'dan alınan son su numunesi sonuçları yarın açıklanacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünce Köprüçay'da yaşanan balık ölümleriyle ilgili, su ve balık numuneleri alınmış olup, analizi yapılan suyun ve yerinde ölçülen fiziksel parametreler açısından çıkan sonuçların balık ölümlerine yol açabilecek konsantrasyon değerlerinde olmadığı tespit edilmiştir."

Alınan su numunesinin, viral ve toksikoloji analizlerinin yapılması için İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuvarına da gönderildiği ve sonucun beklendiği belirtilen açıklamada, "Şu ana kadar ilimizde yaptığımız tahlil ve incelemelerde balık ölümlerinin kesin nedeni saptanamamıştır. İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuvarından gelecek netice sonrası, kesin bulguya ulaşılacağı düşünülmektedir." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Açıklamada, balık ölümlerine yol açan nedenlerin tespitinden sonra etkin mücadelenin yapılacağı kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :