Kop Tamamlandığında 11 Milyon Dekar Alan Suya Kavuşacak

Kop Tamamlandığında 11 Milyon Dekar Alan Suya Kavuşacak

Konya Kapalı Havzası ülkemizin en az yağış alan yerleri arasında bulunuyor.

Konya Kapalı Havzası ülkemizin en az yağış alan yerleri arasında bulunuyor. Türkiye ortalamasından yaklaşık yüzde 40 daha az yağış alan ve ziraat denildiğinde akla ilk gelen havzalardan olan Konya Kapalı Havzası, Türkiye'de sulanabilir tarım arazisinin yüzde 13'üne tekabül ediyor.

Bu sebeple havzanın suya hasretini dindirmek için önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şunları söyledi: "Konya Ovası'nın su rüyasını gerçekleştirecek ilk adımı 2007 yılında attık. Göksu Nehri sularını Konya Ovası'na akıtacak olan ve KOP'un en önemli ayağı konumunda bulunan 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel'in açılışını bizzat gerçekleştirerek, ovaya ilk suyu ilettik.

KOP'un kilit tesisi olan Mavi Tünel ile Konya Ovası'nın su ihtiyacını karşılamak üzere Akdeniz'e boşalan ve zaman zaman Akdeniz Bölgesi'nde taşkınlara sebep olan Göksu Nehri'nin yıllık 649 milyon m3'lük suyunu Konya Ovası'nın bereketli topraklarıyla buluşturuyoruz. Ayrıca inşa ettiğimiz Bağbaşı, Avşar ve Hadim barajları ile de yılda 414 milyon m3 suyu Konya Kapalı Havzası'na aktaracağız."

Türkiye'nin büyük projeleri arasında gösterilen KOP; 14 adet sulama, 3 adet içme suyu, 1 adet enerji tesisi olmak üzere toplam 18 adet büyük proje demetinden oluşuyor. KOP'un bölgenin kaderini değiştirecek bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, "Proje kapsamında 11 milyon dekar zirai alan sulamaya açılacak. Ayrıca 3 milyon kişiye içme suyu temin edilecek ve yılda 3 milyar kiloWatt.saat enerji üretilecek. Projenin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine sulamada yıllık 2,2 milyar dolar, enerjide 300 milyon dolar, içme suyu alanında ise 70 milyon dolar olmak üzere toplam 2,57 milyar dolar katkı sağlanacak." dedi.

Gelecekte en önemli sektörün gıda arzı ve güvenliği olacağını vurgulayan Bakan Eroğlu "Bu yüzden tarım alanlarımızı sulayarak en yüksek verimi almak zorundayız. Türkiye'de uygulamaya koyduğumuz bölgesel sulama projeleri bu açıdan çok önemli. KOP, GAP, DAP ve TRAGEP gibi projelerle Türkiye'yi dünyaya gıda ihraç eden bir ülke konumuna getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Hürriyet

Etiketler :