KOP ile Koyun Gerisi Oyun, tanıtıldı

KOP ile Koyun Gerisi Oyun, tanıtıldı

KOP ile Koyun Gerisi Oyun, tanıtıldı ...

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın desteklediği "KOP Kırsal Kalkınma Programı" kapsamında hazırlanan, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanıp koordine edilen, proje ortaklığını ise Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yürüttüğü "KOP ile Koyun Gerisi Oyun" projesi "Makine Tanıtım ve Kapanış Toplantısı" gerçekleştirildi. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen programa KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik ile Konya Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fettah Öztürk, Kamu Kurumları ile Sivil Toplum Örgütlerinin yöneticileri ve çok sayıda küçükbaş hayvan üreticisi katıldı.

kop-ile-koyun-gerisi-oyun-3.jpg

ERGİN: ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Proje kapsamında bu zamana kadar 60 bine yakın hayvanın yıkandığını ve 429 bin TL bütçe ayrıldığını belirten Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, "Proje ile Türkiye'de resmi olarak ilk defa Yeni Zelanda menşeili "Yüksek Basınçlı Küçükbaş Hayvan Yıkama ve İlaçlama Makinası" alınmıştır. Türkiye'de ilk defa Konya İli ve mahallerinde pilot olarak küçükbaş hayvanlarda ilaçlama uygulanmaya başlanmıştır. Büyük rağbet gören projemiz ile hem kısa sürede verimli kullanım hem de eski yöntemlere göre daha etkili ilaçlama yapılabilmiştir. Türkiye'de ilk defa Konya da resmi olarak uyguladığımız projemizi Konya sanayisi de ilgi göstermiş ve "Yerli Üretimi" gerçekleştirmişlerdir. İnşallah birçok firma bu ve benzeri hayvansal üretimde verimliliği arttırıcı tarımsal mekanizasyon üzerinde ortak çalışmalar ve projeler yürüterek "Milli ve Yerli" üretime destek sağlarlar. Biz kurumumuz olarak her türlü projede yer alacağımızı beyan ediyor ve projenin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum"

ÇELİK: HERKESİN PROJEDEN FAYDALANMASINI İSTİYORUZ

Projenin hayvan ve insan sağlığının korumasın açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik ise şöyle konuştu, “Sektörümüzün gelişmesi adına yapılan bu projeden duyduğum heyecan başta olmak üzere yapılan tüm proje ve çalışmalara emek veren güzel insanlara minnet duygularımla teşekkür ediyor bu güzel projenin ülkemizin her alanında da uygulanabilir olmasını diliyorum. Ülkemiz, iklim, mera, toprak yapısı itibariyle tam bir küçükbaş hayvancılık coğrafyasıdır. Proje kapsamında geliştirilen püskürtmeli yıkama makinesi ve banyosunun seyyar olması da kullanım alanının daha geniş tutulması açısından büyük faydalar sağlayacaktır. Bu manada Konya Birliğimize üye olan yetiştiricilerimizin tümünün bu hizmetten faydalanmaları projeden beklenen amaca gerçek anlamda hizmet edecektir”

kop-ile-koyun-gerisi-oyun-4.jpg

BOSTANCI: İLK DEFA KONYA’DA UYGULANDI

Türkiye'de 2019 yılı TÜİK verilere göre keçi ve koyun olmak üzere toplam 49 milyon 800 bin adet küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ifade eden KOP Başkanı İhsan Bostancı, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat'tan oluşan KOP Bölgesinde ise toplamda 4 milyon 800 bin civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek; "KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak, başta insan refahını ve sağlığını hedef alan bir anlayışla, bölge tarımının geliştirilmesi ve üretimde katma değerin artırılması için bugüne kadar birçok projeye destek verdik. Özellikle son yıllarda hayvancılıkta birçok alt yapı yatırımına finansal destek verdik ve bu desteklerimiz inşallah önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir. KOP ile Koyun Gerisi Oyun projesi ile küçükbaş hayvancılıkta paraziter mücadelede kullanılmak üzere Türkiye'de resmi olarak ilk defa Yeni Zelanda menşeili Yüksek Basınçlı Küçükbaş Hayvan Yıkama ve İlaçlama Makinası alınmıştır. Makine oldukça pratik ve çok az işgücü istemektedir. Bu makine ile hem kısa sürede verimli kullanım ve hem de eski yöntemlere göre daha etkili ilaçlama yapılabilmektedir. Ülkemizde ilk defa Konya'da resmi olarak uygulanan projeye Konya sanayisi de ilgi göstermiş ve yerli üretimi gerçekleştirmiş olmaları ayrıca memnuniyet vericidir. Proje ile milli ve yerli üretime destek sağlamıştır." dedi. 

Yüksek Basınçlı Küçükbaş Hayvan Yıkama ve İlaçlama Makinası'nın tanıtımı ile programa son verildi.

kop-ile-koyun-gerisi-oyun-7.jpg

kop-ile-koyun-gerisi-oyun.jpg