KOP bölgesinde verim artışı katlandı

KOP bölgesinde verim artışı katlandı

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Bostancı: - "Sulama projesi uyguladığımız yerlerde dekar başı üretim geliri 130 liradan 650 liraya kadar çıktı. Yaklaşık hektar başına da 5-6 kişiye istihdam sağlandığını tespit ettik"

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, sulama projesi uyguladıkları yerlerde dekar başına üretim gelirinin 130 liradan 650 liraya çıktığını söyledi.

Kırşehir'in KOP'a dahil edilmesi nedeniyle Ahi Evran Üniversitesi Bağbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Bostancı, eylül ayındaki Bakanlar Kurulu kararıyla Kırşehir ve Kırıkkale'nin de KOP'a dahil edilmesi sonucu hitap ettikleri il sayısının 8'e yükseldiğini belirtti.

Kalkınma Bakanlığının hazırladığı Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çerçevesinde KOP Eylem Planı'nı uyguladıklarını aktaran Bostancı, gelişmişlik farklarının azaltılması ve bölgesel potansiyelin harekete geçirilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Tarımda değişim ve sürdürülebilirliği sağlamak, sanayi, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek, eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişimi artırmak gibi konuların temel stratejilerini oluşturduğunu anlatan Bostancı, Kırşehir ve Kırıkkale'de de aynı stratejiye uygun projeler uygulamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Uygulanan projeler hakkında bilgi veren Bostancı, sulama projelerinin ağırlıkta olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Yerelden talep edilen, ulusal stratejilere uyan ve bölgesel stratejilerimizle de örtüşen 243 projeye, 5 yıllık süre için 9 milyar 927 milyon lira ödenek tahsisatı öngörüldü. Bu rakamlar içinde büyük ölçekli kamu yatırımları da yer alıyor. Son projelerle yaklaşık 95 bin hektar alanda basınçlı sulama sistemlerini uygulamaya geçirdik. Bu ciddi bir rakam. Bu rakam, KOP bölgesinde 2011 yılından bu yana yapılan toplam sulama yatırımlarının alan olarak yüzde 60'ını oluşturuyor. Bu projelerle 170 bin 267 kişiye ek istihdam sağlandı. Sulama projelerinin uygulandığı yerlerle ilgili geniş bir araştırma yapıyoruz. Nereden nereye geldiğini belirlemek istiyoruz."

- "Bu projelerin uygulandığı köylerden yüzde 12'sinde göç geriye dönmeye başladı"

Sulama projelerinin uygulandığı bölgelerde verimde de büyük artış olduğuna dikkati çeken Bostancı, şunları kaydetti:

"Sulama projesi uyguladığımız yerlerde dekar başı üretim geliri 130 liradan 650 liraya kadar çıktı. Yaklaşık hektar başına da 5-6 kişiye istihdam sağlandığını tespit ettik. Bu projelerin uygulandığı köylerden yüzde 12'sinde göç geriye dönmeye başladı. Yüzde 6'sında da nüfus aynı kaldı. Köylerin yaklaşık yüzde 18'inde göçle ilgili bir mesafe kaydedildi. Sulama projelerinin uygulandığı yerlerde bunların nasıl kullanılacağı ve ne tür ürünler üretilebileceği yönünde bazı eğitim faaliyetleri yürütmek gerekiyor. Bu alandaki eksikliği gidermeye yönelik olarak kurum bütçesinden desteklediğimiz Tarımsal Eğitim ve Yayın Projesi yürütüyoruz."

Kırşehir Valisi Necati Şentürk de KOP'un ciddi bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, bu alanda proje hazırlanması halinde ciddi destekler alınabileceğini kaydetti.

Sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi başta olmak üzere her alanda proje hazırlanabileceğini vurgulayan Şentürk, kaymakamlar ve kurum müdürlerinin Ahi Evran Üniversitesi ile işbirliğinde hazırlık yapmalarını istedi.

Bilgilendirme toplantısına, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, kaymakamlar ve kurum müdürleri katıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :