Konya’yı dolu vurdu

Konya’yı dolu vurdu

Konya merkez ve çevre ilçelerde iki gündür etkili olan sağanak yağış ve dolu, başta sebze meyve olmak üzere birçok ürüne büyük zarar verdi.

Konya merkez ve çevre ilçelerde iki gündür etkili olan sağanak yağış ve dolu, başta sebze meyve olmak üzere birçok ürüne büyük zarar verdi. Selçuklu, Meram ve Karatay ve Seydişehir Ziraat Odası Başkanları Memlekete yaptıkları açıklamada zararın büyük oranda olduğunu ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söylediler.

dolu-(3)-001.jpg

Konya’da Pazartesi akşam üstü ve dün yağan dolu yağışları sebze ve meyvelere büyük oranda zarar verdi. Çiftçinin emeğinin adeta yerli bir olduğu dolu felaketinde, çiftçiler Ziraat Odalarının hasar tespit raporlarının hazırlanmasından sonra İl Tarım Müdürlüklerine sunacaklar.

dolu-(6).jpg

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik sosyal medyadan yaptığı açıklamada dolu yağışının Konya’nın 16 ilçesinde 160 bin dekar alanda etkili olduğunu ve zararın yaklaşık 77 milyon lira civarında olduğunu söyledi.

dolu-(2)-001.jpg

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, ve Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçürharmancı yaptıkları açıklamada, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bugünkü ‘Tarla Günü’ etkinliğine katılacak Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’ya raporları sunacaklarını söylediler. Öte yandan 19 Haziran’da Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi’ne katılacak Tarım ve Orman Dr. Bekir Pakdemirli’ye de hasar tespit raporları sunulacak.  Dolu zararının Konya’da büyük ölçüde olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanları Konya’nın afet bölgesi olması çağrısında bulundular.

dolu-(4).jpg

YAĞIZ: MERAM’DA BİRÇOK BÖLGEDE ZARAR YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, özellikle Pazartesi günü etkili olan dolu yağışında Meram bölgesinde zararın büyük olduğunu söyledi. Hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini yineleyen Başkan Yağız. “Dolu felaketinde Konya’da en çok zarar gören yerlerin başında Meram geliyor. Meram, Konya’da en çok sebze ve meyve yetiştiriciliğinin olduğu yer. Burada zararlar yüzde 80’in üzerinde diyebiliriz. Meram’da dolu yağışından en çok zarar gören bölgeler başta; Harmancık, Bahçeşehir, Karahüyük, Alakova, Yeni Bahçe, Baruktolu, Çarıklar, Hatunsaray, Kovanağzı, ve Kayhüyük Mahallerinde büyük hasarlar tespit ettik” dedi.

dolu-(5).jpg

BUĞDAY VE ARPADA BİÇERDÖVER GİREMEYECEK YERLER VAR

Başkan Yağız, zararın sadece sebze ve meyvede olmadığını söyleyerek, Meram’ın bazı bölgelerinde arpa ve buğdayın büyük oranda zarar gördüğünü söyledi. 2-3 gün sonra arpa hasadına başlanması gerektiğini söyleyen Başkan Yağız, buğday ve arpa hasadı için biçerdöverin giremeyecek kadar kötü olan tarlalar olduğu bilgisini verdi. Yağız dolu felaketi için yapılacak çok bir önlem olmadığını söyleyerek, “Çiftçilerimiz Tarsim Sigorta’larını yaptırmaları lazım. Dolu gibi felaketlerde önlemler alınamayacağı için çiftçilerimizin zararının karşılanması için sigortaların yaptırmaları çok önemli” diye konuştu.

KARATAY’DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, yaptığı açıklamada, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kavuneker, Karatay bölgesinde birçok tarım ürünün zarar gördüğünü ve tespit raporlarının Tarım Müdürlüklerine bildirdiklerini ifade etti. Bugünkü programda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile görüşeceklerini söyleyen Kavuneker, çiftçinin zararının karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

dolu-(1)-001.jpeg

SELÇUKLU’DA ÜÇ MAHALLEDE ÜRÜNLER YOK OLDU

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçürharmancı ise, çiftçinin büyük bir bölümünün mağdur olduğunu dile getirdi. Küçükharmancı, Selçuklu bölgesinde de bazı alanlarda zararın büyük olduğunu ifade ederek, “Dolunun en çok zarar verdiği mahallerin başında, Dokuz, Yukarı ve Aşağı Pınarbaşı bulunuyor. Bu mahallelerde sebze, meyve ve hububat ürünlerinin birçoğunun yok olduğunu söyleyebiliriz.  Buralarda çiftçilerimizle birlikte hasar tespit çalışmalarına devam ediyoruz”

SEYDİŞEHİR’DE HASAR BÜYÜK

Dolu felaketinin vurduğu taşra ilçelerin başında gelen Seydişehir’de de ürünlerde büyük oranda zararlar meydana geldi. İlçe ve mahallerinde genel olarak dolu yağışının zarar verdiğini söyleyen Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz,  Aşağı ve Yukarı Karaviran mahallelerinde sebze, meyve, haşhaş ve hububat ürünlerinin tamamen yok olduğunu söyledi.

dolu-(7).jpg

KULU’DA ZARAR TESPİTİ YAPILDI

Kulu’da da etkili olan dolu yağışının ardından zarar gören ekili alanlarda hasar tespiti yapıldı.

İlçeye bağlı Yaraşlı, Ağılbaşı, Değirmenözü, Altılar mahallelerinde bulunan ekili alanlar dolu yağışı sonrası zarar gördü. Kulu Ziraat Odası Başkanı Cengiz Öztürk, Kulu Pancar Daire Müdürü Ahmet Mikdat Ceran ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, zarar gören ekili alanlarda hasar tespiti yapmak için incelemelerde bulundu. Yaklaşık 40 bin dekarlık ekili alanlarda yapılan incelemelerde, buğday ekili alanlarda yüzde yüz, diğer hububat alanlarında da yüzde 70 seviyelerde hasar olduğu belirlendi.

dolu-(1)-001.jpg

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden yapılan açıklamada, hasar tespit çalışmalarının yapılmaya devam edildiği ve ilk raporların dün ellerine ulaştığını söylendi. Yetkililer, hasar tespit çalışmalarından sonra Tarım ve Orman Bakanlığı ile çiftçinin zararının karşılanması için harekete geçeceklerini dile getirdiler.  Servet R. Çolak-Memleket