Konya'ya damacana kalitesinde su geliyor

Konya'ya damacana kalitesinde su geliyor

Ocak ayının son günlerini yaşarken yağış azlığı üreticiyi düşündürürken yetkililerden sevindirici açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Ocak ayının son günlerini yaşarken yağış azlığı üreticiyi düşündürürken yetkililerden sevindirici açıklamalar gelmeye devam ediyor. Konya'ya bir yandan tarımsal alanda kullanılacak su getirme çalışmaları yapılırken diğer yandan da içme suyu konusunda müjde Mehmet Babaoğlu'ndan geldi.

dtucx76wsaanle5.jpg

Ocak ayının son günlerini yaşarken yağış azlığı üreticiyi düşündürürken yetkililerden sevindirici açıklamalar gelmeye devam ediyor. Konya'ya bir yandan tarımsal alanda kullanılacak su getirme çalışmaları yapılırken diğer yandan da içme suyu konusunda müjde Mehmet Babaoğlu'ndan geldi.

dtugr6wwaaao5jg.jpg

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya milletvekili Mehmet Bababoğlu, Konya'nın tarım, sanayi ve su ihtiyacına dair önemli başlıkları Memleket'e değerlendirdi. Su konusu üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Babaoğlu, şehir merkezine damacana suyu kalitesinde suyun kullanımına bir iki ay içinde başlanacağının da müjdesini verdi.

dtugtxnwkaa8yz6.jpg

ÜRETİM İZNİ ALINDI, ROKETATAR YAPMAK İÇİN TEKLİF VERİLDİ

Türkiye ve dünyada silah üretimi ve ticaretinde Konya'nın önemli bir yere sahip olduğunu belirten AK Parti Konya milletvekili Mehmet Babaoğlu, "Afrin Operasyonu'nda yerli silah üretiminin önemini bir kez daha anladık ve gurur duyduk. Çünkü operasyondaki askerlerimizin kullandığı silahların büyük çoğunluğu yerli üretim. Bu vesileyle de operasyondaki askerlerimize Allah'tan yardım niyaz ediyorum. Beyşehir'de de üretim yapan tesislerimiz Türkiye'nin av silahı ticaretinin yüzde 70'ini, dünyada ise silah ticaretin yüzde 20'lik bir payına sahip. Nüfusu 8500'e yakın olan bu iki mahalleye, günlük 2000 kişiye yakın kişi de dışarıdan işçi geliyor. Endüstriyel kırsal kalkınma anlamında dünyada örnek olan iki mahalleden bahsediyorum. Dünyada 150 milyar dolarlık bir pazara sahip olan bir yivli silahta da çok ileriye gittik. Bunları belediye başkanlarımızla ve milletvekillerimizle çalıştık, çalışıyoruz. Türkiye'nin milli piyade tüfeği olmak üzere birçok ürünü burada yapabiliriz. Konya'nın ihracat rakamına da etki edecek şekilde bu bölgeden iki firmamız yivli av silahının üretim iznini aldılar. Dünyada sadece yivli silahın pazarı 14 milyar dolardır. İnşallah bu üretim merkezlerimiz de dünyada yivli silahın yüzde 10'unu yakalarlar diye temenni ediyorum. Düşünün, neredeyse Konya'nın ihracatının bir buçuk katı. Biz Konya milletvekilleri olarak bu üreticilerimizin önlerini açtık ve şu anda Konya'ya çok büyük katkısı olacak. En son Savunma Sanayi ile görüştüğümüz bir konuyu paylaşayım; bir firmamız roketatar yapmak üzere teklif verdi. Burada en önemli şey kendini iyi anlatabilmektir. Biz birliktelik ruhu oluşturarak kendimizi anlatabilmeyi başardık. Huğlu'daki firmamız Güney Kore'ye 70 bin tane av silahı satmak için bağlantı yaptı. Ve satmaya da başladı." dedi.

26904811_10210239436652782_7475792046871878367_n.jpg

SU SORUNU İÇİN İKİNCİ PAKET ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Tarım Komisyonu Başkanı olarak görevlendirilmesini 'Çiftçi sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ili olan Konya'da Tarım Komisyonu Başkanı olmak çok önemli' şeklinde değerlendiren Babaoğlu, "2 milyon hektarlık alanda tarım yapılırken tarımsal hasılası da 8 milyar lira olduğunu da hatırlatalım ki Konya'nın önemi daha da iyi anlaşılsın. Buna karşın, Konya ilinin bulunduğu kısım Türkiye coğrafyasının en az yağış alan aynı zamanda suyu az olan bölgesidir. Su konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Birinci pakette 400 milyon ton civarında bir su getirme çalışmamız vardı. Şimdi ikinci paket üzerinde çalışıyoruz. Değerlendirmelerimiz tamamlandıktan sonra da gerekli açıklamalar zaten yapılacak. Burada önemli olan maliyeti düşük olan suyu getirip çiftçimize kullandırmaktır. Yoksa biz, Türkiye'nin en uç noktasından bile su getirme çalışmasını yaptık. Bu ikinci paket birinci paketin bir buçuk katı büyüklüğünde bir paket. Öte yandan, Konya şehir merkezine damacana suyu kalitesinde yıllık 100 milyon tonluk suyu getireceğiz. Bu çalışma da bitmek üzere ve iki aya kadar da bu suyun kullanımına başlanacak. Biliyorsunuz sularımız biraz kireçli ve bu suyu kullanırsanız artık evlerde de kireç çözücü kullanılmayacak." şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYİ BİREBİR DİNLİYORUZ

Çiftçiyi birebir dinlemek adına Tarım Komisyonu olarak 'Çiftçi Buluşmaları' başlattık ifadesini kullanan Mehmet Babaoğlu, "Bunu da önce Konya'da yapıyoruz. Çiftçi buluşmalarını sadece çiftçiyi dinlemek üzere yaptık. Misal, Çumra'da Karapınar'da, Karkın'da yaptık ve çok sayıda çiftçi katıldı. Üretici birebir bize taleplerini iletiyor. Bu bağlamda çiftçinin motorin fiyatları, buğdayın taban fiyatları, destekler ve krediler, arazilerle ilgili sorun ve talepleri var. Bu sorunların çözümüne yönelik çalışmaları yapıyoruz zaten. Yapılanları anlatıyor taleplerini de birebir alıyoruz. Bakanlık düzeyinde çözülmesi gereken konuları hemen ilgili mercilere iletiyor, çözümü noktasında da çalışmalarımızı başlatıyoruz. Diğer taleplerde de neler yapabiliriz? sorusunun cevabını arıyoruz. Bu programların temel amacı çiftçiyi bizzat kendi ağzından dinlemektir. Önümüzdeki günlerde bakanlığın çiftçiye müjdeleri olacak bizim de Tarım Komisyonu olarak çalışmalarımız devam ediyor. Misal çiftçiye yeni destekler verilecek yine köy projeleri var ve Sayın Bakan bu açıklamaları önümüzdeki dönemde yapacak. Ama Konya kısmında neler var? derseniz, bakanlığın az önce saydığımız bu çalışmaları Konya için de geçerli ve aynı zamanda Konya'nın bir de su getirme çalışmaları var. Bu anlamdaki talepleri de almaya devam ediyoruz" diye konuştu.

mehmet-babaoglu-001.jpg

KURAKLIK YOK DOLULUK GEÇEN YILIN ÜZERİNDE

Geçtiğimiz günlerde NASA'nın "Türkiye'de kar yağışı azalacak ve kuraklık olacak" iaddilarına da cevap veren AK Parti Konya milletvekili Mehmet Babaoğlu, "En başından Türkiye'nin bulunduğu coğrafya zaten kuraklık kuşağında olduğunu hatırlatmam lazım. Yalnız biz, AK Parti iktidarının başlangıcından bu yana hep önlemini aldık gerekli çalışmaları yaparak üreticiye, çiftçiye bunları hiç yansıtmadık. Bir değerlendirme yapacak olursak, bu yıl kar yağmadı ama yağmur oranı iyi. Karın yağmıyor olması psikolojik olarak "kuraklık mı olacak?" sorularını beraberinde getiriyor ama Mart, Nisan aylarında yağan yağmurlar yeterli oluyor. Bir de kıyas yaptım ki şöyle; geçen sene 15 Ocak itibarıyla bu yılı kıyaslayarak doluluk rakamlarını vereyim. Geçen yıl bu zamanlarda ortalama doluluk oranı yüzde 36 imiş şimdi ise yüzde 41 oranında doluluğumuz var. Geçen yıl çok miktarda yağan karın önemli bir kısmı buharlaştı. İnşallah bundan sonra da yağışlar istediğimiz şekilde olur ve çiftçimiz de su sıkıntısı çekmez. 2014 ve 2016 yılları dünyanın en sıcak ve kurak yıllarıydı. Eğer biz AK Parti hükümeti olarak Türkiye'de gerekli barajlar, göletler yaparak önlemleri almasaydık hem 2014 hem de 2016'da kıtlık yaşardık. Dolayısıyla Konya bölgesi için geçen yıla göre daha iyi durumdayız. NASA'nın haberine bakarak da konuyu başka yerlere çekmeye gerek yok. Bir de Beyşehir Gölü ile ilgili de son zamanlarda spekülasyon, bilgi kirliliği var. "Gölün suyu Çumra'ya gidiyor, bitiyor" gibi iddialar ortaya atılıyor. Devlet zaten belli bir su seviyesinin altında tutmaz böyle bir şeye izin vermez. 15.01.2017 yılında Beyşehir Gölü'nün doluluk oranı yüzde 69 iken 15.01.2018 itibarıyla da doluluk oranı yüzde 71. Geçen seneye göre iki puan daha artmış Bu konuda hiç kimse meraklanmasın biz gerekli takipleri yapıyoruz.' şeklinde konuştu. M. Ali Elmacı-Memleket