Konya’nın vitrini bir an evvel yenilenmeyi bekliyor!

Konya’nın vitrini bir an evvel yenilenmeyi bekliyor!

Her şehrin, o şehri merak edenlere bir bakışta kendisini anlatıveren tarihi mekanları, yapıları vardır. Bunlar aynı zamanda turistlerin ziyaretine sebep olan yerlerdir.

Konya denilince de akla ilk gelen Hz.Mevlana’nın Türbesi ve müzesi ile civarındaki tarihi yapılardır.

Tarihi şehirlerde çoğu kez kale içi, bedesten türü çarşılar, tarihi binalar şehrin tarihini, ruhunu anlatır görenlere. Konya’nın her bakımdan en önemli mekanı Mevlana türbe ve müzesi ile civarıdır.

konya’nin-vitrini-bir-an--(1).jpg

Konya’da uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü başlanamayan bu bölgenin yenilenme çalışmaları nihayet Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, göreve gelir gelmez başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da desteğiyle bölgedeki binaların tamamı yıkılarak yeniden yapılacak. Şu anki planlamaya göre 2020 yılı Mart ayı dönüşümün başlayacağı tarih olarak görülmekte, ancak bölge esnafının öncelikli olarak Mevlana Çarşı’nın yıkılması gelecek sene de kalan tarafların yıkılmasına itirazı var. Projenin bölgenin tamamında aynı anda başlaması ve bitirilmesi istenmektedir. Çünkü bir tarafında inşaat olan caddenin karşı tarafına turist gelmez, ticaret yavaşlar ve esnaf kirasını bile çıkaramaz hale gelebilir. Yenilenmesi gereken bölgenin hızlı bir şekilde ve parçalara bölünmeden toptan yıkılması ve toptan yapılması hem esnafın işine yarar hem de belediye manevra bakımından daha hızlı ve rahat hareket eder şeklindeki görüşlerin belediye yetkilileri tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

konya’nin-vitrini-bir-an--(4).jpg

ESNAFLAR, YIKIMIN EKİM VEYA KASIM AYINDA OLMASINI İSTİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Mevlana Müzesi ve bedesten arasında kalan ve görüntü itibariyle şehrimize yakışmayan Mevlana Çarşısı, Altın Çarşı ve çevresini yıkacağız ve yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacağız. Bölge esnaflarımızla görüşmeler yaptık ve bu konuda ortak hareket ediyoruz. Konya’mızda uzun süredir konuşulan bir ihtiyacı karşılamak için kolları sıvadık” demişti. “Kapı Camii, Aziziye Camii ve Sultan Selim tarihi aksının ortaya çıkarılması ve yatay mimari ile kültürel, sosyal ve ekonomik değerleri artıran yeni proje bölge esnafının acil beklentisi haline gelmiştir” diyen bu bölgede işyerleri olan esnaflar, “Hiç oyalanmadan 2019 yılı ekim veya kasım ayında yıkımın başlatılması en uygun olanıdır, aksi halde esnafın zararı daha büyük olur şeklinde konuştu.

konya’nin-vitrini-bir-an--(3).jpg

Yetkililerin açıklamalarında, ‘bölge esnafının gelirinin arttırılması hedeflenmektedir’ denilmekte, ancak ticaretin canlandığı ilkbahar ve yaz aylarında yıkımın başlatılması bu mantığa terstir. Bölgedeki esnaf, kış günlerini maliyetine satışlar veya küçük zararlarla kapatırken, baharla beraber işlerin açılmaya başladığını belirterek, “Mart ayında yıkılacaksa beklenmeden Ekim veya Kasım’da yıkılsın, ticari sezon dikkate alınsın!” şeklinde görüş bildirdiler. Bir başka esnaf ise, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konyalı iken bir an evvel bu fırsat değerlendirilmelidir. İstemeyiz, ama yarın bir gün bakan değişiverir Konya yine ortada kalır” diyerek başka bir açıdan projenin hızlandırılmasını beklediğini söyledi.

konya’nin-vitrini-bir-an--(2).jpg

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’ye rekor oy vererek büyükşehirler arasında açık ara birinci olan Konya’nın AK Parti hükümetinden Konya’nın acil projelerine en büyük desteği vereceğinden kimsenin şüphesi yok. İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirlere yıllar boyu hükümet tarafından milyonlarca liralık dev hizmetler yapılmasına karşılık yerel yönetimlerin kaybedilmesi, Konya gibi bu şehirlere kıyasla çok daha az yatırım yapılan şehirlerden alınan oyların da hükümet tarafından dikkate alınması gerektiğini söyleyen esnafların da dikkate alınması gerekmektedir. Servet R. Çolak-Memleket