Konya’nın tarihi bıçakçısı  162 yıldır üretiyor

Konya’nın tarihi bıçakçısı 162 yıldır üretiyor

1857 yılından bu güne dededen toruna aktarılarak gelen Konya’nın en eski bıçak ve kesici aletlerini üreten Modern Bıçakçı işletmesi günümüzde halen eski usulde bıçak üretmeye devam ediyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, el zanaatlarının değerinin arttığı günümüzde Konya’nın tarihi bıçakçısı halk dilinde Bıçakçı Ahmet olarak bilinen Modern Bıçakçı işletmesi, 162 yıldır el dövmesi bıçaklar üretiyor. Cumhuriyet tarihinin ilk imalat belgesine de sahip olan Modern Bıçakçı işletmesinin kurucuları, Kurtuluş Savaşı’da kılıç, süngü kama gibi aletler üretip Milli Mücadeleye büyük desteği oldu. Konya’nın gururlarından olan işletme, bugün halen el dövmesiyle teknolojiye yenilmeden kaliteli ürünler yapmaya devam ediyor. 4’üncü kuşak olan Şükrü Kırklıkçı, yaptığı açıklamada, işletmenin tarihi ve soy isimlerinin anlamını anlattı. Gerek bıçak yapımı gerekse çarkçılık zanaatlarında köklü bir geçmişe dayandığını söyleyen Şükrü Kırklıkçı, yaptığı mesleği ve deden toruna gelişen öyküsünü şu şekilde anlattı; “1857 yılımda Osman oğlu Ahmet tarafından başlatılan ailemizdeki bıçakçılık zanaatı Kırım Savaşı  sonrasına rast gelmektedir. Konya Türbe Caddesinde kırklık, halı makası, halı kirkiti, bıçak, kama, çoban bıçağı ve diğer kesi aletler yapmaya başlamıştır. Başlarda körüklü ocak, örs, sutaşı gibi aletlerden oluşan atölyede dövme el işi imalatı yapılıyormuş. 1898’de Bıçakcı Ahmet’in oğlu Osman, Kurtuluş Savaşı sırasında 2. Kolordu Komutanı Albay Ali Hikmet’in girişimi ile ordu için kılıç, süngü kama ve diğer kesici aletler üretmiştir. El dövmesi olarak ejderhan denilen ocaklarda, demirin ısıtılması ve çekiç, örs yardımı ile ezilip şekil almasının ardından su verilmesi ile tamamlanan işlemde büyük bir emek ve zanaat vardır” dedi.

img_0941.jpg

TÜRKİYE’NİN İLK İMALATÇI BELGESİNİ ALDI

Konya’nın gurur duyulan işletmeleri arasında olan Modern Bıçakçı, işletme ismini ve işletme sahibinin ‘Kırklıkçı’ soy ismini almasının da hikayesi bulunuyor. 4’üncü kuşak torun Şükrü Kırklıkçı, 1934 yılında Soyadı Kanunu ile soy isimlerinin hikayesini anlattı. ‘Kırklıkçı’ isminin koyun kırkılan makası ürettikleri için aldığını söyleyen Şükrü Kırklıkçı, “ Osman Kırklıkçı’ya 1923 yılında kurulan Ticaret Vekaleti (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) tarafından, 1945 yılında İmalatçı Grup Vesikası verilmiştir.  Bu belge kendi sanat dalı içerisinde Türkiye’deki ilk imalatçı belgelerindendir. Daha sonra oğlu Ahmet Kırklıkçı mesleği devralmış, yaptığı yeniliklerle Konya’da beğeni kazanmıştır. 1957 yılında dönemin Konya Valisi Cemil Keleşoğlu, Belediye Reisi Nafiz Tahralı, Konya Başsavcısı Ömer Köynü ile Konya’nın ileri gelenlerinin oluşturduğu bir heyet Ahmet Kırklıkçı’ya Konya’da bir boşluğu doldurmasından ve yaptığı modernliklerden dolayı gelip teşekkür ziyaretinde bulunmuşlardır. O günden sonra bıçakçımızın ismi Modern Bıçakcı olarak değişmiştir” şeklinde konuştu.

img_0948.jpg

“TEKNOLOJİYE YENİLMEDEN GELENEĞİ SÜRDÜRÜYORUZ”

İşletmenin 4’üncü torunu Şükrü Kırklıkçı, teknolojinin çok ilerlemesine rağmen bıçakçılık işini en güzel şekilde yaptıklarını söyledi. Müşterilerinin hepsinin ürünlerinden memnun kaldığını söyleyen Kırklıkçı, “Bıçakçılık ve çarkçılık zanaatı günümüzde tamamen makineleşmiş de olsa hala geleneğimizi kaybetmemek adına eski usullerle bıçak üretimimiz devam etmekte ve koleksiyonlarda varlığını sürdürmektedir. 4  kuşaktır sürdürdüğü zanaatımız makineleşmeye yenilmesinden dolayı üzgünüz. Bunun yanında kendimiz adına özel koleksiyonlar için ürettiğimiz el yapımı kama ve hançerler ile bıçakçılık geleneğimizi sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

img_0946.jpg

KURBAN BAYRAMI İŞLERİ HIZLANDIRDI

Öte yandan Kurban Bayramına sayılı günler kalmasıyla Bıçakçı Ahmet’ten işler birden arttı. Her geçen gün işlerin hızlandığını söyleyen Kırklıkçı, “Her kurban bayramı öncesi olduğu gibi Konyalı hemşerilerimiz, bıçak, satır, balta, tırpan gibi aletlerin bileme işlerini getiriyor.

img_0944.jpg

Tüm bunları itina ile yaptıktan sonra müşterilerimize teslim ediyoruz. Bunun yanında satışlarımız da 2 kat arttı. Kaliteli ve el işçiliği ile üretilen bıçakları seven hemşehrilerimiz buradan bıçaklarını temin ediyorlar” diye konuştu. Servet R. Çolak-Memleket

img_0945.jpg