"Konya’nın su kaynakları sınırlıdır"

"Konya’nın su kaynakları sınırlıdır"

Koyunoğlu Müzesi “Kültür - Sanat İkindi Sohbetleri”nde Dr. Cemil Evirgen “Konya Ovası Sulamasının Dünü, Bugünü, Yarını” konulu konferansı sundu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi ile Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği konferans, tarihî oluşum haritaları eşliğinde, resimlerle, grafiklerle, Konya coğrafyasının milyonlarca yılda oluşumu safha safha izlendi.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürlerinden, “Konya Ovası sulamasının dünü, bugünü, yarını” konusunda uzman Dr. Cemil Evirgen özetle; Dünya’da, Türkiye’de, Konya’da karaların ve su kaynaklarının oluşumunun milyonlarca yılda gerçekleştiğini; Konya Ovası’nın kapalı bir havza olduğunu; su kaynakları, Konya’nın sahip olduğu coğrafi doğal imkânlardan meydana geldiğini; Konya Ovası’nın su kaynaklarının sınırlı olduğunu; KOP idaresinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu; Konya ve çevresinin uzun bir süre içme suyunun KOP’la garantilendiğini; Konya Ovası’na yapımı süren barajlardan indirilecek suyun çok kıymetli olduğunu, çok dikkatli kullanılması gerektiğini anlattı.

 

Konferansın değerlendirmesini yapan Konya Fikir, Sanat ve Kültür Adamları Derneği’nin başkanı Seyit Küçükbezirci; “Yüzlerce yıl dağlık bölgelerimizde yaşayan köylülerimiz toprak hasreti çekti, ova köylerinin halkı olan köylülerimiz su hasreti çekti. Konunun uzmanı Dr. Cemil Evirgen, Konya ovasındaki durumu, gelecek sularla kazanılacak imkânları çok güzel anlattı; kullanılacak tohumlar ve toprak koruma konularında da hayati önem taşıyan uyarılarını yaptı.” Küçükbezirci şöyle devam etti; “Konya kapalı havzasının su kaynakları sınırsız değildir; kendisine yeter/yetmez bir durumdadır. KOP idaresi; kendi bünyesinde olsun olmasın, bu toprakların özelliklerini iyi bilen bilim adamları ile araştırmacılar ile yüzlerce yılın tarım deneyimlerine atadan dededen sahip olan çiftçilerle, köylülerle işbirliği etmeli; alınacak kararları ortaklaşa almalı; yanlış yapılmamalı.” dedi.

Konferansın sonunda, Dr. Cemil Evirgen’e, Seyit Küçükbezirci, derneği ve Koyunoğlu Müzesi adına teşekkür etti, hatıra kitaplar sundu.