Konya’nın merkezinde kalan sanayi siteleri  Büyüyen sorunlara çözüm istiyor!

Konya’nın merkezinde kalan sanayi siteleri Büyüyen sorunlara çözüm istiyor!

Şehrin ortasında kalan, Motorlu Sanayi ve Karatay Sanayi Sitelerinin ömrünün dolması nedeniyle kaynaklanan sorunlar her geçen gün artarak devam ediyoR

Şehrin ortasında kalan, Motorlu Sanayi ve Karatay Sanayi Sitelerinin ömrünün dolması nedeniyle kaynaklanan sorunlar her geçen gün artarak devam ediyor. Her iki sanayi sitesinin de bir an önce uygun yere taşınması gerektiğini söyleyene Emin Baranok ve Mehmet Oflaz yetkililerden çözüm bekliyor

sanayi-siteleri--(1).jpg

emin-baranok-(3).jpg

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında çalışmalarına başlanılan Eski Sanayi ve Karatay Sanayini kapsayan kentsel dönüşüm projesi engellerle karşı karşıya. 2016 Mart ayında Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayında ise Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen Sanayi Dönüşümü konusunda esnaf tedirgin. Tornacılar, Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Emin Baranok ile yapılan görüşmede yaklaşık iki yıldır Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yürüttüklerini, Aslım bölgesine kurulacak yeni motorlu sanayinin proje ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yeni Sanayi alanının arsa temini ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının hemen ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğüne yapılan başvuruya rağmen 6 aydır devir işleminin gerçekleşmemesine anlam veremediklerini anlatan Baranok; arsanın devrini yavaşlatan bürokrasinin ve engellerin aşılması, Büyükşehir Belediyesine devirlerin en kısa zamanda gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin en modern sanayi sitesinin kurulumunun bir an önce gerçekleşerek sanayi esnafının mağduriyetinin en aza ineceğine dikkat çekti. Baranok yaptığı açıklamada söz konusu dönüşüm bölgesinde yürütülen ve Konya kenti için büyük önem arz eden Yeni Hızlı Tren Garı ve Yeni Metro Hatları Projelerinin hızlı yürütülmesi açısından da dönüşüm projesinin bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.

sanayi-siteleri--(11).jpgsanayi-siteleri--(17).jpg

sanayi-siteleri--(8).jpg

sanayi-siteleri--(3).jpg

ŞEHRİN ESTETİĞİNE AYKIRI!

Eski Sanayi sitesi olarak bilinen Motorlu sanayi sitesinin sorunlarını sıralayan Başkan Baranok, şehrin tam orta yerinde kaldığını ve yaklaşık 40 yıl önce kurulan sanayi sitelerinin günümüz şartlarında elverişsiz olduğunu söyledi. Sanayideki iş yerlerinin bir çoğunun iş yapmaya yeterli koşulu olmadığını da anlatan Başkan Emin Baranok, “Sanayi esnafımız işini çok zor şartlar altında yapıyor. Burası aynı zamanda sanatın da okulu olan bir yer. Burada zanaatkar insanlar yetişir. Esnafın diken üzerinde durduğu şehrimize yapılan yüksek hızlı tren garının sanayiye çok yakın olmasıdır. YHT garının sanayi yanında olması esnafımızı tedirgin yapmaya başladı. Biz yaklaşık iki sene önce tedirginlikleri ortadan kaldırmak için Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı, Sanayi Güvenliği, Esnaf Odaları Birliği, Parçacılar Derneği ve Büyükşehir Belediye yetkilileriyle bu sorunları konuştu. Motorlu Sanayi esnafının buradan zarar görmeden nereye kaldırılacağı hakkında toplantılar yaptık. Esnaflar birliği olarak ‘Esnafın parasıyla 10 kilometre uzaklıktaki Aslım Sanayi Gülistan Caddesi üzerinde bir yer talep edildi. Yaptığımız toplantılarda da yeni sanayi sitelerinin hem şehir için hem de sanayi esnafı için büyük bir gelişme olacağını anlattık. Bu konuda belediye destek vereceklerini söyledi. Milli Emlak’a, Gülistan Caddesi üzerindeki yerin Konya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsil edilmesini için taleplerimizi ve yazılarımız iletildi. 2 yıl bir süre geçmesine rağmen halen resmi bir girişim yapılmadı. Artık esnafımız şu anki durumlarından dolayı çok rahatsız ve daralmış durumdalar. Buradaki amaçlarımızda esnafa ve Konya halkına sahip çıkmaktı. Şimdi daralan ve koşulları yetersiz bir alanda iş yapmak neredeyse imkansız hale geldi” şeklinde konuştu.

sanayi-siteleri--(5).jpg

sanayi-siteleri--(21).jpg

10 YIL SONRA YER BULAMAYACAĞIZ

Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuruların gecikmesini dezavantaj olarak nitelendiren Emin Baranok, geçen zamanın sanayicinin aleyhine olduğunu söyledi. Yüksek Hızlı Tren Garı’nın yapımına başlandığını ve bittiğinde motorlu sanayi sitesine uygun bir bulunamayacağından endişe eden Baranok, Konyalı siyasilerin bu konuda çaba sarfetmesi gerektiğini dile getirdi. Bu zaman içinde Gülistan Caddesi üzerindeki yerin verilmemesi dahilinde 10 yıl sonra buranında elden gideceğinden endişelenen Baranok, “Şu anda Gülistan Caddesi boş olarak bekliyor. Bu yerin bize tahsil edilmediği sürece başka bir projenin yapılma ihtimali doğuyor. O zaman motorlu sanayi sitesinin yapılacağı başka yer kalmıyor ve daha uzakta bir yer bulmamız gerekiyor. Daha uzaktaki bir yer olduğu zaman hem sanayi esnafı için hem de Konyalılar için istenmeyen bir durum ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda şu anda oldukça yaşlı ve kullanılmaz olan şimdi sanayi sitesine bir yer gösterilmesi de bizleri oldukça endişelendiriyor. Güzel bir Konya için bu durumun bu günlerde belirlenmesi gerekiyor ve sanayi esnafı da ona göre hazırlığını yapması lazım” dedi.

 

ZANAATKAR YETİŞTİRMEMİZ LAZIM

Sanayinin güncel sorunlarının yanında gelecekte karşılaşacağının da altını çizen Başkan Baranok, yeterli sayıda çırak yetişmediğine dikkat çekti. Sanat okullarının, sanayiye eleman yetiştirmesinde önemli olduğunu vurgulayan Baranok, “Endüstri ve Sanat liseleriyle birlikte projeler yapmamız gerekiyor. Büyük sanayi sitelerinin ve fabrikalarına gerekli olan nitelikli elaman küçük sanayi sitelerinden çıkıyor. Bu bir milli meseledir ve gereğinden fazla önem gösterilmediğinden yanayım. Gerekse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, gerekse başka kurumlar bizlere bu konuda destek vermeli. Ülkemiz sanayisinin gelişmesi için nitelikli elaman yetiştirmek zorundayız. Bu konuda hep birlikte hareket edip bu soruna acil çözüm bulmamız gerekiyor” uyarılarında bulundu. 

mehmet-oflaz--(4).jpg

KOŞULLAR ELVERİŞSİZ

Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Vekil olan ve aynı zamanda Karatay Sanayi Sitesinde esnaf olan Mehmet Oflaz, Konya’nın en büyük sorununu motorlu sanayi sitesinin nereye kaldırılacağı konusundaki belirsizlik olduğunu söyledi. Sanayideki büyük sorunu görmemenin şehrin geleceğine zarar verildiğine işaret eden Mehmet Oflaz, “Karatay Sanayi ve Motorlu Sanayi Siteleri tamamen elverişsiz koşullarda işliyor. Bu sanayi siteleri tamamen ömrü bitmiştir ve yeni bir sanayi sitesinin kurulması gerekiyor. Buradaki tüm esnaflar aynı sorunlardan şikayetçi durumdalar, fakat feryatlarımızı yeterince ilgili yetkililere duyuramıyoruz. Sokaklar dar ve yeterince alan yok. Aracı bozulan ve acil yapılması gereken vatandaşlarımızı bekleteceğiz bir yer bile yok. Her iki sanayi sitesinde de dükkanlar yetersiz durumda” dedi.

 

YETKİLER ÇÖZÜM BULMALI

Karatay Sanayi Sitesinin ve Motorlu Taşıtlar Sanayi Sitelerinin sorunlarının yeterince gündemde olmadığını da söyleyen Oflaz Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu duruma bir neşter vurması gerektiğini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesiyle yapılan görüşmelerinin sonuç vermediğini de aktaran Oflaz, yapılan girişimlerini söyle anlattı: “Buradaki dükkanların hemen hepsi iş yapmaya elverişsiz hale geldi. Her iki sanayi sitesi de şehrin tam göbeğinde kaldı. Bu durum hem şehir görüntüsüne hem de buradaki esnafa zarar veriyor. Buradaki dükkan sahibi esnaflarımızla birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle bazı görüşmeler oldu. yetkililer tarafından, mülk sahiplerine eski mülklerinin bedelleri söylenmeden yeni yerleri kabul etmeleri gerektiği bildirildi. Mülk sahipleri de bu durumun belirsizlik ifade ettiği gerekçesiyle kabul etmediler ve taşınma işlemleri çıkmaza girdi. Mülk sahipleri ise; Gülistan Caddesi üzerinde belirlenen arazi bir an önce tahsil edilirse esnaflar kendi ücretlerini vererek oradan dükkan sahibi olmalarını istediler. Durum böyle olunca işler tamamen bir çıkmaza girdi. Mülk sahipleri olarak bizler, buradaki dükkanların bedellerinin belirlenmesi ve bir an önce buradan başka bir yere taşınmayı istiyoruz. Bu sanayi siteleri artık ömrünü tamamlamıştır ve yakında buradan taşınması gerekiyor. Yetkililer mülk sahipleriyle bir an önce anlaşıp çözüm bulmaları gerekiyor” şeklinde konuştu. Servet R. Çolak – Memleket