"Konya'nın ithalatında 'Çin' etkili"

"Konya'nın ithalatında 'Çin' etkili"

Hacıbalı Metal Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa İbalı metal sektörü ve Konya ekonomisine dair önemli başlıkları Memleket'e değerlendirdi. İbalı, "Konya'nın ihracatı yanında önemli bir miktar da ithalat rakamı var bunu atlayamayız" dedi.

-Mustafa İbalı olarak başka hangi sorumlulukları üstlendiniz?

Hacıbalı Metal Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürüyüm. Aynı zamanda  AK Parti  Karatay İlçe Teşkilatı'nda Yönetim Kurulu üyesiyim,ASKON Konya Şubesi'nde Başkan Yardımcılığı görevimi üstleniyorum,Torku Konyaspor Basketbol Kulübü'nün Yönetim Kurulu üyesiyim aynı zamanda Genel Sekreter Yardımcısı görevini yürütüyorum

12278950_10153681928617950_1525099499004295121_n.jpg

-ASKON olarak Konya'da neler yapıyorsunuz?

ASKON, Rahmetli Erbakan hocamızın kurmuş olduğu iş adamları sivil toplum örgütü. ASKON Konya Şubesi’de, 10 yıl önce Konya’daki şubemiz açıldı. ASKON’un ilk şubelerinden biriyiz. ASKON Konya Şubesi olarak çok ciddi çalışmalarımız var. Hem sanayiciler adına, hem bilgi birikim, tecrübe aktarımı adına çok iyi işler yapıyoruz. Şuan ASKON Konya Şubesi’nin yaklaşık 200 civarında üyesi var.

Biz yerli otomobilin Konya’da yapılmasını istiyoruz. Montajının Konya’da olacak şekilde yapılmasını istiyoruz. Bu bağlamda da Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Konyamız için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Bunu da çok iyi değerlendirmemiz gerektiğine yürekten inanıyorum.

-Şimdiye kadar hep ihracatı konuştuk. Peki, Konya olarak ithalatta nerdeyiz ?

İthalat rakamlarının belki çok üzerine düşmüyoruz ama Konya’da da sanayi sektöründe olsun, başka sektörlerde olsun, ciddi manada ithalat olduğunu düşünüyorum. Böyle olmasında Uzak Doğu'nun çok ciddi etkisi var. Bunda da en önemli faktör fiyatların çok düşük olması. Birçok sektörde burada daha pahalı ürünü, Çin’den daha ucuza ithal edebiliyor. Direk toptancıdan değil, kendisi ithal etmenin yollarını araştırıyor. Bizim sektörümüzde malzemelerin yurt içinde üretilmemesinden dolayı çok ciddi bir ithalat var.

-Sektörünüzden ve paslanmaz çelikten biraz bahseder misiniz?

Paslanmaz çelik estetik ve hijyenin girdiği her yerde kullanılır. Kaşık, çatal, bıçakta kullanılan metal malzemeler bizim satışını yapmış olduğumuz hammaddelerden üretiliyor. Hayatın her alanında var. Endüstriyel mutfak sektöründe, asansör kabininde, kapılarında, butonlarında kullanıyor. Süt tankı, gıda tankı imalatçılarına hizmet ediyoruz. Aklımıza gelebilecek her türlü hijyenin girdiği yerde paslanmaz çeliklere karşılaşmak mümkündür.

Genellikle Çin’den geliyor, ama Avrupa’da bu ürünler fazlasıyla var. Bizim malzemelerimiz Türkiye’de üretilmiyor. Türkiye’de bizim malzemelerimizin paslanmamasını sağlayan paslanmaz çelik, Nikel madeni paslanmamasını sağlıyor. Nikel madenide Türkiye’de çıkmıyor. Avrupa’nın hemen hemen her ülkesinde çıkıyor. Bu yüzden üretimi yapılabiliyor.

-Sektörün sorunları nelerdir ?

Sektörümüzde değişik malzemelerin kaliteleri var. Bu kalitelerin ona göre rakamları var. Bu durum suistimal edilebiliyor. Nihai tüketici çok anlamıyor bu durumu. Bizim paslanmaz çeliklerde kaliteli olduğunu beyan etmek için 304 kalite dediğimiz 18 -10  kalite kullanıyoruz. Çatal kaşıkların üzerinde yazar zaten. Bu bizim standart, kaliteli olan ürünümüzdür. Bunun üzerinde de kaliteler var. Kimyasal malzemeye ve asite dayanaklı ürünlerimiz var.

Son dönemde özellikle sahtekarların işine yarayabilecek 201 kalite dediğimiz malzeme üretildi. Bu ürün Çin’den geliyor. Ürünün analizini yapmadan anlayamayız. 201 kalite dediğimiz üründe 1 ile 5 arasında nikel çıkıyor. Bu da malzemenin mıknatısı tutmamasını sağlıyor. Şimdiye kadar müşteri mıknatıs tutmadığında anlıyordu malzemenin kaliteli olduğunu. Ancak bu üretilen kalitesiz ürünü de mıknatıs tutmuyor. Dikkat etmek gerekiyor.  Bütün ticaret erbabının olduğu bizim de en büyük problemlerimizden birisi çek yasası...

-Çekler ile ilgili yaptırım ne olmalı ? 

Çekler ile ilgili sıkıntı ticaret ile uğraşan herkesin başında olan bir sıkıntı. Son dönemde hat safhaya çıktı. Biz ticaret odalarımız ile görüştük. Hatta TOOB’un bile bu konuda önemli feryadı oldu. Ama ben yeterince yinede dile getirebildiğini düşünmüyorum. Son dönemde karekodlu çekler çıktı. Ancak o da bir çözüm değil. Şu an hükümet üzerinde çalışıyor. İnşallah bu çekler ile ilgili olumlu bir yasanın çıkarılmasını bekliyoruz. Aslnda şu var; hapis cezasının tekrar geri gelmesi bu işin kesin çözümüdür diye düşünüyorum. Caydırıcı bir ceza olması gerekiyor.

940982_10153662689547950_3813741574744772688_n.jpg

-Son dönemde yaşanan terör olayları ihracat ve ithalatı ne kadar etkiledi ?

Terör olayları etkiledi tabi ki. Konya esnafı da bundan etkilendi. Ancak bizde bahane çok; terör, bayram, çek yasası... Tabi bunlar, etkileyen faktörler ama biz işimize bakacağız. Büyük bir ülkemiz var ve başımızdaki yöneticilerimiz iyi. Biz hep birlikte biriz, bütünüz. Birlikte olduğumuz sürece de ekonomimiz düzgün gidecektir. 

Röportaj-M. Ali Elmacı-Ahmet Gökbaş