Muzaffer Tulukcu

Muzaffer Tulukcu

Konyamızın akraba sporcuları-27

KADINHANSPOR VE İKİZLER

 

Konya’mızın kuzeybatısında, Konya-Afyon-İstanbul Yolu üzerinde, il merkezine 60 km. mesafede, 2166 km2 yüzölçümüne sahip, eski adıyla Saideli (Saiteli) yeni ismiyle Kadınhanı ilçemize daha önce Cihanbeyli ve Sarayönü’de bağlıydı.

Kadınhanı ilçemizde spor olayları futbol ve at yarışları ile başlar. Kadınhanı’nın ilk kulübü kırmızı- siyah renklerin sahibi Yıldırımspor, 1931 yılında Ilgın’dan tayinen gelen Posta Müdürü Celal Bey’in başkanlığında kuruldu.

1933 yılında kurulan Kadınhanı’nın ikinci kulübü Demirspor ise 1942 yılında kapandı. Bu kulübün rengi yeşil- kırmızı başkanı da Mustafa Yavuz Koyuncuydu.

Anadolu’da futbol kulüpleri genelde Cumhuriyetçilerin önderliğinde kurulmuştur. İlk kulüp Yıldırımspor’da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar beraberlerdi. Daha sonra Yıldırımspor’dan ayrılan muhalifler Demirspor’u kurmuşlardı. Yıldırımspor’u Kadınhanılı olmayan Posta Müdürü kurmuştu. Demirspor’u ise Kadınhanlı olan Mustafa Yavuz Koyuncu kurmuştu. Eskiden bu şekildeki mücadeleler spor dahil her türlü icraatta göze çarpardı, şimdilerde özellikle spor konusu genelde daha birleştiricidir.

1942 yılında kapanan Demirspor’un malzemeleriyle 1946 yılında Hüseyin Takımcı başkanlığında Doğanspor adında yeni bir kulüp kuruldu. Bu kulüp ilçe bazında faaliyetlerini sürdürürken 1951 yılında ilçe dışına taşmak, büyümek için Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü’ne müracaat edildi. Aynı isimle başka bir kulübün olduğu cevabı üzerine 1951 yılında siyah-beyaz renklerle Kadınhanıspor kuruldu.

Her geçen gün kendini geliştiren Kadınhanıspor 1972–73 sezonunda Konya Şampiyonu olarak en büyük başarısını yaptı. Bu yıllarda forma giyenlerin yarısı dışarıdan transferdi. Taşıma su ile değirmen taşı dönmez misali Kadınhanıspor 1984 yılı itibarıyle alt yapı çalışmalarını önemsedi ve toprakların öz çocuklarını yetiştirerek 22 yıl sonra 10 yıllık terin semeresini, 1994–95 sezonunda ikinci şampiyonlukta gördü. Kadınhanıspor modaya uyarak 1998–99 sezonu ile birlikte Kadınhanı Belediyespor ismiyle ilçesini temsil etmektedir. Kadınhanıspor’dada Tacettin Dağar – Seyit Ali Dağar gibi kardeş- akraba sporcular vardır. Bunlardan biride Refik Emre – Tevfik Emre ikizlerdir.

 

KADINHANLI İKİZLER

 

TEVFİK EMRE-REFİK EMRE

 

Kadınhanı’nın yerlisi olan Kadınhanısporlu ikizler unvanıyla anılan Tevfik Emre, Refik Emre kardeşler futbola 1982 yılında Kadınhanı İmam Hatip Lisesi Okul takımında başladılar. İlk antrenmanlarını Nadir Kalaycı hocadan alan İkizler, futbol hayatı boyunca sürekli orta sahada görev yaptılar. Öğrenimlerini sürdürürken okul voleybol takımında da forma giydiler.

Aynı yıllarda Kadınhanıspor Genç Takımı’nın antrenörlüğünü Muzaffer Evren yapmaktaydı. A Takım futbolcularından Bekir Koyuncu, Mustafa Çörekçi gibi ağabeyler Tevfik-Refik Emre ikizleri teşvik ettiler. Bu teşvikle İkizler kısa sürede Kadınhanıspor Genç Takımı’nın siyah-beyaz formasını giymeye başladılar. Orta sahanın İkizleri, çok geçmeden başarıları oyunlarıyla terfi ettiler. Hem A Takım’da hem de Genç Takım’da formalarını ıslatmaya başladılar. İkizlerin babası 1985 yılında Konya Pamukbank’a tayini çınca İkizlerde Kadınhanıspor’daki görevlerini tamamladılar. Konya İmam Hatip lisesi’nde öğrenimlerini sürdürüp Konyaspor Amatör Takımı’nda Antrenör Ali Niyazi İnal nezaretinde top koşturmayı sürdürdüler. Emre ikizler İ.H.Lisesi forması ile Gazi Lisesi’ni yenerek Liseler Konya Şampiyonu olarak Konya’yı Denizli’de temsil etme onurunu yaşayarak 3. oldular.

Tevfik Emre- Refik Emre ikizler İmam Hatip Lisesi’nden mezun olunca 1988 yılında Hadim ilçemize bağlı Bağbaşı (Eğitse) kasabasında ayrı ayrı iki mahalle cami’inde imamlık görevine başladılar. Her ikisi de Bağbaşın’dan maçlara gelip giderek 1990 yılına kadar yeşil-beyaz Konyaspor formasını giymeye devam ettiler.

İkizler1990 yılında Selçuk Üniversitesi’nde memur olarak göreve başlayınca otomatikman yeni kurulan Selçuk Üniversitespor’un 2.Amatör Küme Takımı’nda top koşturmaya başladılar. İlk yılında 1.Amatör Kümeye, ertesi yıl Deplasmanlı Lig’e, 1995 yılında da 3. lige çıkan Türkiye’deki ilk üniversite takımının terleyen futbolcuları şerefini yaşadılar. Bu dönemde Ömer Zengin, Yakup Afyon ve Ali Niyazi antrenörlerle çalıştılar.

1991 yılı itibarıyla bir taraftan memuriyete bir taraftan da Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda eğitimlerini sürdürdükleri için üniversite’nin okul takımındaki futbol mücadelelerine devam ettiler.

 

İKİZLERİN YOLLARI AYRILIYORLAR

 

1968–1995 yılları arasında toplam 17 yıl beraber olan ikizlerin yolları Tevfik Emre’nin 1995 yılında çapraz bağları kopup dizi dönünce ve arkasındanda ameliyat olunca futbol yolları ayrılmış oldu.

 

TEVFİK EMRE

 

Beden Eğitimi Bölümü’nde derece ile mezun olunca futbol hayatıda ameliyatla bitince Tevfik Emre 1996 yılında Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda Akademik hayatına başladı. Bir taraftan öğrencilerine ders verirken, diğer taraftan da antrenörlüğe başladı. Sırasıyla Niğde Şekerspor, Bor Belediyespor ve Niğdespor Alt Yapı’yı çalıştırdı. 4 yıldır da Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu Kulübü’nün 1. Amatör Küme mücadelesini veren futbol takımını çalıştırıyor.

Tevfik Emre 2011 yılında önemli iki başarıya imza attı. Polis Akademileri arasında ilk defa düzenlenen Niğde’de yapılan turnuvada çalıştırdığı Niğde takımı şampiyon oldu. Aynı yıl Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin EN’lerinde Niğde İli Spor Adamı seçilerek bu onuru yaşadı.

Yüksek lisansı tamamlayan, 14 yıldırda Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu’nda spor derslerine giren Tevfik Emre 2014 yılında antrenörlüğü bıraktı.

1996 yılından beri Niğde üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nde Öğretim Görevlisi unvanıyla çalışan Kadınhanıspor’dan yetişen İkizlerden Tevfik Emre UEFA B ve Masörlük Belgesi sahibi, yayınlanmış iki kitabı var.

1-Masaj Bilgisi ve Uygulamaları

2-Cankurtarma ve İlk yardım Bilgisi

 

REFİK EMRE

 

1996 yılında ikizlerden ayrılan Refik Emre, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’nde şube Müdürü olarak görevini sürdürürken aynı yıl Antrenörlük B Belgesi ile formasını giydiği Selçuk Üniversitespor’da önce Ömer Zengin’in sonrada Ali Niyazi İnal’ın yardımcılığını yaptı.

1998–1999 sezonunda çalıştırdığı Konyaspor B Genç Takımı Konya şampiyonu oldu. 3.Lige çıktıktan sonra Endüstrispor’a devredilen Selçuk Üniversitespor 2000 yılında yeniden kurulunca ilk yılında 2.Amatör Küme mücadelesini antrenör Refik Emre ile yaptı. Emre kurumunun takımını 68 golle namaglup olarak Şampiyon yaptı ve 1.Amatör kümeye çıkıldı. Refik Emre 2004 yılına kadar aynı kulüpte antrenörlüğe devam etti.

Refik Emre, 2005 yılından beri TFF Üst Klasman Temsilciliğine devam ediyor. 2006 yılından beri Konya İl Futbol Disiplin Kurulu Üyeliğini sürdüren Kadınhanıspor’da yetişen Refik Emre, UEFA A Belge sahibi ve aynı zamanda TÜFAD Yönetim Kurulu Üyesi. Ömrü sporculuk, antrenörlük, yöneticilik, gözlemcilikle geçen Emre, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı’nda Uzmanlık görevini sürdürüyor.

foto-1-068.jpg

Kadınhanıspor 1970’li yıllar

Ayaktakiler: Nadir, Necati, Mustafa, Mehmet, Cemalettin, İbrahim, Ali

Oturanlar: ..,Veysel, Cafer, Şakir, Cengiz

foto-2-064.jpg

1972–75 Şampiyon kadro

Ayaktakiler: Mustafa, Fahrettin, Hacı Fuat, Azmi, Abdurrahman, Seyit Ali, Mehmet Güney,

Oturanlar: Cemalettin, Cengiz, Tacettin, Mehmet Koyuncu

foto-3-052.jpg

Spor ve Antrenörlük yapan Tevfik Emre Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce onore edilmişti

foto-4-036.jpg

Selçuk Üniversitespor

foto-5-023.jpg

Tevfik Emre ve Niğde Polis meslek Yüksek Okulu futbol ekibi

foto-6-016.jpg

Kadınhanıspor Stadı’nda ikizlerden Refik Emre


foto-7-009.jpg

Emre, Selçuk Üniversitespor formasıyla törende

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum