Muzaffer Tulukcu

Muzaffer Tulukcu

Konyamızın akraba sporcuları 13

KOÇAK AİLESİ

 

Aslen Yozgat Yerköy Gülabi (Sarıyaprak) köyünden olan Konyamızın emektar güreş antrenörü 1933 doğumlu Duran Koçak, 1956 yılında spor vesilesiyle Konya’ya yerleşince ailesinden Erdoğan Koçak ve Sümer Koçak babalarını takip etti. Ortanca Necip Koçak ise güreş ile başladı sonrasında ise futbol ile kendinden hayli söz ettirdi.

Duran Koçak hocamızın öz yeğeni ve damadı olan Seyfullah Şahingöz’de dayısının antrenörliğünde boynuna madalyaları takmasını bildi.

            Koçak ailesinin ağabeyi Erdoğan Koçak 1975 Akdeniz Oyunları’ndan altın madalya ile dönerken, evin küçüğü Sümer Koçak ise 1980 ‘li yıllarda Greko-Romen Milli Takımının değişmeyen elemanı olduğu gibi Balkan Şampiyonluğu madalyasını da boynuna takmıştı. Ortanca Necip Koçak ise 18 yıllık spor hayatını Konyaspor’da profesyonel kadroya girerek ve Yolspor’da kaptanlık yaparak süslemesini bildi.

 

BABA DURAN KOÇAK

 

1933 Doğumlu ve halen emekli hayatını…..mahallesinde eşi ile birlikte geçiren Duran Koçak gençliğinde doğduğu Yozgat- Yerköy-Gülabi köyü ve çevre köylerde adet olan güreş maçlarında karşısına çıkanları eze eze yenerek nam salmıştı.

Duran Koçak, asker olduğu 1955 yılında Silahlı Kuvvetler Türkiye Şampiyonu olunca zamanın Dünya Şampiyonu Yaşar Doğu ve Celal Atik’in dikkatini çekmiş ve terhis ile birlikte onu Ankara Devlet Demiryollarında işe koymuşlardı. Duran Koçak’ın güreşteki başarıları zamanın Konya Valisi Celil Keleşoğlu ile Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Ziya Eytemiz tarafından takdirle karşılanmış ve bizzat Koçak’ın Konya’ya gelmesini istemişlerdi. Bu olayın gerçekleşmesine fırsat kalmadan Dünya Şampiyonu o yılların Konya Güreş Antrenörü Nasuh Akar, Duran Koçak’ı Şekerspor antrenörlüğüne getirtti ve fabrikada işe koydu. 67 kg. güreşçisi Duran Koçak her geçen gün kendini geliştirdi 1959 yılında Türkiye Şampiyonu olan Toprakspor’da güreşti. Aynı yıl 6 takımın kaldığı şampiyonada Milli formayı giydi ve 3. oldu.

            Zamanın Bakanı Faruk Sükan’ın bizzat devreye girmesi ile Duran Koçak 1957 yılında Ereğli Sümer Dokuma Sanayi’de işe başladı ve orada çalışmalarını 1967 yılına kadar sürdürdü. 1966 yılında faal sporculuk hayatını 33 yaşında noktalayan baba Koçak 1960 ihtilali döneminde enteresan bir olay yaşadı. Rahmetli Başbakan Adnan Menderes’in asıldığı aynı gün bir oğlu olmuş ve ona Adnan Menderes ismini koymuştu. Ne yazık ki nüfus müdürlüğüne oğlunun nüfus cüzdanını çıkarmaya giden Duran Koçak gönlündekini gerçekleştiremedi ve oradakilerin tavsiyesine uyarak ona Ereğli’yi hatırlatması için Sümer ismini koydu.

            1967 Yılında Konya’ya gelen ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Ergen’inde ilgisiyle Duran Koçak antrenörlüğe başladı. Artık Duran hoca kendisi için değil Güreş Salonunda sporcuları için terliyordu. Yıllar birbirini kovaladı 1979 yılında Şeker Fabrikası’na geçen hocamız burada güreşçi yetiştirmeye devam etti. 67 yaşına gelen 50 yılı aşkın güreşle uğraşan Duran Koçak 1990 yılında emekli oldu.

            Emektar antrenörümüz aşağıda isimlerini hatırlayabildiğimiz şampiyonlar dışında yüzlerce güreşçi yetiştirdi. İşte hatırlanabilenler başlıcaları: Mehmet Aslandağ, Suphi Soğancı, Mehmet Sarı, Ali Yerlikaya, Cemil Demirbaş, İlyas Aydoğan, Mahmut Demir, Hamza Yöreli, Ali Sayın, İzzet Yeter, Mehmet Türkkaya, Muzaffer Cop, İsmail Erdoğan, Enis Yazar, Remzi Kurt, Mustafa Kıraç, Ali Kıray, İhsan Mutlu, Kadir Uysal, Bekir Artı, Yusuf Altınışık, Kemal Fedai, Mustafa Şahin, Seyit Efe, Ö.Faruk Kısasaçlılar, Enver Yıldız, İsmail Güçlü, Necip Alkan, Recep Arıcı, Hüseyin Yavuz…

 

 

 

DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI SAHİBİ

 

ERDOĞAN KOÇAK (1953)

 

2006 Yılında Çin’in Guangzhou şehrinde yapılan Greko-Romen Güreş Dünya şampiyonası’nda Dünya şampiyonu olan Türk Milli Takımı’nın antrenörlüğünü yapan Erdoğan Koçak, Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir başarı elde edilmesi nedeniyle Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen bu konuda Konyamızın spordaki tek kişisi olma şerefini yaşadı.

Emektar Antrenör Duran Koçak’ın büyük oğlu olan Erdoğan Koçak 1967 yılında 14 yaşında babasının antrenörlüğünde güreşe başladı. Kendinden 3–4 yaş büyük olanlarla güreş tutup boy ölçüşen ve o yıllardaki gazetelerde bu konu değişik biçimde manşetlere taşınıp dikkatleri üzerine çeken Erdoğan Koçak ilk Milli formasını 1970 yılında Avrupa Şampiyonası’nda 48 kiloda giydi.

1977 yılına kadar gerek serbest, gerekse Greko-Romen’de güreşen Erdoğan Koçak 10 yıl boyunca sırasıyla 48–52–57–62 ve 68 kiloda minderleri rakiplerine dar etti. 10 yıl içinde sporcu olarak 70 sefer Milli formayı giydi. Güreş için erken denecek 24 yaşında faal sporculuk hayatını noktalayan Koçak, 30 yaşına kadar devam etseydi 70 rakamı mutlaka ikiye katlanırdı. Erdoğan Koçak yalnızca 1975 yılında Ankara MTA adına güreşti. Faal sporculuğu bıraktığı 1977 yılına kadar sürekli Konya Şekerspor formasını giydi. 1974 yılında Almanya’da yapılan Avrupa Güreş Şampiyonası’nda altıncı olan Erdoğan Koçak 1975 yılında Cezayir’de yapılan Akdeniz Oyunlarında birinci olarak tarihe geçti.

1977 Yılında faal spor hayatını noktalayan Koçak, 1984 Gençler Dünya Güreş Şampiyonası, 1988 Seul Olimpiyatları dâhil birçok şampiyonada Milli Takım Antrenörlüğü yaptı. Defalarca Türkiye Şampiyonlarında madalya alan Erdoğan Koçak başarılarını 2006 yılında Çin’de yapılan Dünya Şampiyonu olan takımın antrenörlüğü ile taçlandırdı. Zaten Duran Koçak gibi Konya ve Türk güreşine büyük hizmetler eden antrenör Duran Koçak’ın oğluna da bu yakışırdı.

2006 Yılında Çin’in Buanzo şehrinde yapılan Greko-Romen Milli Takımı Hamza Yerlikaya, Nazmi Avluca, Şeref Eroğlu, İsmail Yücel, Bünyamin Emik..ten oluşan takım cumhuriyet tarihinin en büyük başarısını elde eden takımın sporcuları ve antrenörleri Devlet Üstün Madalyası ve maaşı ile ödüllendirildi. Bu onuru yaşayan Erdoğan Koçak 2010 yılı sonrasına kadar formasını giydiği Şekerspor’a birçok sporcu yetiştirdi.

Şeker Fabrikasından emekli olan şampiyon Koçak Konya’da yaşıyor.

 

 

NECİP KOÇAK

 

Duran Koçak antrenörümüzün 1957 doğumlu ortanca oğlu Necip Koçak 1972 yılında Konyaspor Minik takımda futbola başladı. Bir ara futbola ara veren Koçak 3 yıl güreş ile ilgilendi ve Serbest stilde Yıldızlar Türkiye 3. oldu. Tekrar futbola döndü, lise eğitimini sürdürdüğü Meram Endüstri Meslek Lisesi Okul takımında da oynamaya başladı. 1976 yılında o yılların popüler takımı Demirspor’a gelen Necip Koçak burada 1 yıl orta sahada görev yaptıktan sonra Şekerspor’a transfer oldu. Askere gittiği 1979 yılına kadar yeşil-beyaz formayı giydi. Vatani görevi esnasında spordan kopmayan Koçak, Ankara Spor Okulu ve İzmir Karagücü’nden sonra Başçavuş Arif Çetinkaya zamanında Konya Karagücü’nde futbola devam etti.

Terhis sonrası 1981 yılında Konya Yolspor’a geldi. Burada kaptanlık yaptığı dönemde 27 golle gol kralı oldu, ertesi yılda 1982–83 sezonunda şampiyonluk tattı.

Her geçen yıl performansını artıran Necip Koçak 26 yaşında profesyonel olarak (1983) 2.lig’de mücadele eden Konyaspor’un yeşil-beyaz formasını giydi. 3 yıl orta sahada top koşturan Koçak sürekli kadroya girdi, yedek kaldığı nadirdir. Devamında 1 yılda 3.lig’de bulunan Karamanspor’un sarı-kırmızı formasını giydi ve 1988 yılında tekrar yuvası Yolspor’a döndü. Turuncu-mavi forma ile 3 yıl üst üste namaglûp şampiyonluk gören Necip Koçak 1991 yılında spora son noktayı koydu. 2005 yılında Karayollarından emekli olan Necip Koçak Konya’da yaşıyor.

 

 

KONYAMIZIN GÜREŞTE EN FZLA MİLLİ OLAN SPORCUSU

 

SÜMER KOÇAK

 

10 Yaşındayken güreşe başlayan ailenin en küçüğü Sümer Koçak,1971 yılından itibaren antrenörü ve babası Duran Koçak ile birlikte günleri kapalı tribün altında bulunan güreş salonunda geçmeye başladı. Greko-Romen stilin 68kg. gediklisi Sümer Koçak, 1980 yılında ilk Milli formayı giydi. 1988 Seul Olimpiyatları sonrası Milli formadan affını istedi. 8 yıllık bu sürede 100’ü aşkın Milli olma şerefine ulaştı. 10 kez Türkiye Şampiyonu olan Sümer Koçak 2 Olimpiyat (1984 A.B.D. Kaliforniya, 1988 G.Kore Seul) ve 2 Akdeniz Oyunlarına (1983 - Fas, 1987-Suriye) katılma bahtiyarlığını yaşadı. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu 1992 mezunu olan Şampiyon Koçak 1990 yılında faal sporculuk hayatını sonlandırdı.

Şekerspor’un yeşil-beyaz mayosuyla güreşen Sümer Koçak, 5 yıl Konya İmam Hatip Lisesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği yaptı. Devamında toplam 15 yılda Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra 2013 yılında emekliye ayrıldı. Afyon’da çalışırken Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı da yapan 1980’li yılların fırtınası Sümer Koçak halen Güreş Federasyonu Eğitim Kurulu’nda görev yapıyor. Spor yaptığı dönemde ömrü kamp, antrenman ve müsabakalarda geçen Sümer Koçak spor sayesinde 40’ı aşkın ülkeyi gezme imkânı buldu.

 


foto-1-051.jpg

75 kez Milli formayı giyen Erdoğan Koçak Akdeniz Oyunları formasıyla

foto-2-046.jpg

Yeşil-beyaz Konyaspor’un orta sahadaki dinamosu Necip Koçak bir maç öncesi 1 nolu sahada

foto-3-034.jpg

Konyaspor (1984–85) Ayaktakiler: Kaleci Birol, Sertaç, Osman, Vural, Zeynel, K.Metin

Oturanlar: Şevket, Müfit, Ümit, Necip, Orhan


foto-4-020.jpg

Güreş Salonu

Ayaktakiler: Duran Koçak, Mehmet Heybeli, Erdoğan Koçak

Oturanlar: Sümer Koçak….

foto-5-009.jpg

Emektar güreş antrenörü Duran Koçak ömrünün çoğunluğunu kapalı tribün altında bulunan güreş salonunda pehlivan yetiştirerek geçirdi.


foto-6-003.jpg

1995 İzmir Vehbi Emre Güreş Turnuvası Şampiyon Seyfullah Şahingöz 1.’lik kürsüsünde

foto-7-001.jpg

1990 Avrupa Şampiyonası-Macaristan

…Kafile başkanı Alp Cilasun,52kg. Erol Kemah, 57kg. Serhat Karadağ, 62kg. Alaeddin Özgür, 68kg. Esat Metin, 90kg. Seyfullah Şahingöz…Antrenör Muzayir Sille


foto-8.jpg

Kaptan Necip Koçak takımın başında, Konya Yolspor

Ayaktakiler: Yönetici Yaşar Açıkgözlü, Murat, Mümin, rahmetli Mehmet Pınar, Mustafa, Kaleci Kaptan Necip

Oturanlar: Cengiz, Erol, Veli, Azan, Süleyman Tuzcu

foto-9.jpg

Emektar antrenör Duran Koçak ve ailesini evinde ziyaret ettik. Ziyarette Hasan Kayımkaya, bisikletin Şampiyonu Nusret Ergül, Tahir Dinç ve Necip Koçak bize eşlik etti.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.